Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Η βιταμίνη D φαίνεται ότι μειώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης

Η κατάθλιψη επηρεάζει πάνω από 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Καθώς τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αποτελεσματικά για όλους, θα πρέπει να βρεθούν περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Για να λειτουργήσει φυσιολογικά το ανθρώπινο σώμα, χρειάζεται τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D και υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που συνδέουν την έλλειψη βιταμίνης D με την κατάθλιψη.

Τώρα μια νέα μετα-ανάλυση 41 προηγούμενων μελετών δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Εκτός από τον έλεγχο των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων στον οργανισμό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η βιταμίνη D συμβάλλει στη ρύθμιση διαφόρων λειτουργιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Προηγούμενες έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι πιθανώς συμβάλει στον έλεγχο των χημικών ισορροπιών στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τη συσχέτιση μεταξύ βιταμίνης D και ψυχικής υγείας.

«Τα ευρήματα αυτά θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να ρίξουμε περισσότερο φως στον ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης», δήλωσε ο Τουόμας Μικόλα ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας και επικεφαλής συγγραφέας της μετα-ανάλυσης.

Η νέα μετα-ανάλυση αφορούσε 53.235 συμμετέχοντες σε 41 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων ατόμων με και χωρίς κατάθλιψη, ατόμων που έλαβαν συμπληρώματα βιταμίνης D, ατόμων που έλαβαν εικονικά φάρμακα, καθώς και ατόμων με διάφορες σωματικές παθήσεις.

Ενώ οι δόσεις που χορηγήθηκαν διέφεραν, το τυπικό συμπλήρωμα βιταμίνης D ήταν 50-100 μικρογραμμάρια την ημέρα. Στους συμμετέχοντες με κατάθλιψη, τα συμπληρώματα βιταμίνης D αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικά από τα εικονικά φάρμακα στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρότερες χρονικές περιόδους (κάτω των 12 εβδομάδων), σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, στα υγιή άτομα, τα εικονικά φάρμακα είχαν ελαφρώς μεγαλύτερο αντίκτυπο.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν ευεργετικά αποτελέσματα τόσο σε άτομα με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή όσο και σε άτομα με ηπιότερα καταθλιπτικά συμπτώματα», έγραψαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά για να αποδείξουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D προκαλούν κατάθλιψη ή ότι τα συμπληρώματα αποτελούν αποτελεσματική θεραπεία. Παρόλο που αυτή η νέα μετα-ανάλυση δείχνει μια σύνδεση, οι προηγούμενες έρευνες δεν ήταν τόσο πειστικές.

Ενώ μια μετα-ανάλυση όπως αυτή είναι χρήσιμη για τη σύγκριση των αποτελεσμάτων σε μεγάλο αριθμό ατόμων, οι διαφορετικές προσεγγίσεις και παράγοντες σε κάθε μεμονωμένη μελέτη καθιστούν πιο δύσκολη την εξαγωγή ευρέων συμπερασμάτων.

«Παρά την ευρεία εμβέλεια αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και λόγω του κινδύνου μεροληψίας που συνδέεται με τον μεγάλο αριθμό μελετών», τόνισε ο Μικόλα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...