Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιτυχημένη αλλαγή τύπου αίματος στα νεφρά δημιουργεί προσδοκίες για περισσότερες μεταμοσχεύσεις στο μέλλον

Μια ομάδα Βρετανών γιατρών πέτυχε μια εξαιρετική αλλαγή τύπου αίματος σε νεφρά . Οι γιατροί άλλαξαν με επιτυχία τον τύπο αίματος τριών νεφρών που δόθηκαν από τη σπάνια ομάδα αίματος Β στον τύπο του παγκόσμιου δότη, δηλαδή τον τύπο 0.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να σώσει τις ζωές πολλών ασθενών που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις και να ανοίξει το δρόμο για παρόμοιες αλλαγές σε άλλα όργανα.

Οι ερευνητές έχουν στρέψει την προσοχή τους στην ανταλλαγή νεφρών με ομάδα αίματος Β λόγω της αδυναμίας του τύπου Β να προσαρμοστεί σε άλλους τύπους, έτσι ένας νεφρός με ομάδα αίματος Β δεν μπορεί να μεταμοσχευθεί σε άτομο με ομάδα αίματος Α και το αντίστροφο.

Στις ΗΠΑ , αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι μειονότητες αποτελούν την πλειοψηφία των ασθενών στους  καταλόγους των μεταμοσχεύσεων και η πρόσβαση σε όργανα με συμβατούς τύπους αίματος είναι δυσανάλογα ανεπαρκής. Όπως εξήγησε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σε ανακοίνωση του, οι μαύροι περιμένουν, κατά μέσο όρο, ένα χρόνο ή περισσότερο από τους λευκούς για να λάβουν μόσχευμα.

Τα όργανα με ομάδα αίματος 0 μπορούν να προσαρμοστούν σε σώματα με οποιαδήποτε ομάδα αίματος, επομένως τα όργανα και οι μεταμοσχεύσεις με αυτόν τον τύπο είναι πολύ λίγα. Έτσι, η δυνατότητα δημιουργίας οργάνων με ομάδα αίματος 0, αντί να περιμένουν ασθενείς για δότες ή να λαμβάνουν όργανα με άλλους τύπους αίματος και να αναλαμβάνουν κινδύνους, θα μπορούσε να είναι μια επαναστατική στρατηγική.

Για να κάνουν τη μετάβαση, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μηχανή «normothermic perfusion». Πρόκειται για συσκευές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός νεφρού με οξυγονωμένο αίμα, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του οργάνου ενώ συνδέεται με έναν ασθενή που το χρειάζεται άμεσα.

Οι ερευνητές του Cambridge έκαναν ακριβώς αυτό, συνέδεσαν ένα νεφρό με ένα τέτοιο μηχάνημα και διοχέτευσαν στο όργανο με νέο αίμα. Πριν όμως διοχετεύσουν  το νέο αίμα, οι επιστήμονες έκαναν μια σημαντική αλλαγή. Έγχυσαν στο νέο αίμα ένα ένζυμο που λειτουργεί ως «μοριακό ψαλίδι».

Έτσι, το ένζυμο αφαιρεί ως εκ θαύματος τα κυτταρικά αντιγόνα και τους δείκτες αίματος που δρουν για να απορρίψουν το αίμα και τα όργανα μη Β.

Μετά την εφαρμογή του ενζύμου σε ένα κομμάτι ανθρώπινου νεφρού, είδαμε πολύ γρήγορα ότι τα αντιγόνα αφαιρέθηκαν. Μετά από αυτό, ξέραμε ότι η διαδικασία ήταν εφικτή, οπότε έπρεπε να κάνουμε το έργο μεγάλης κλίμακας για να εφαρμόσουμε το ένζυμο σε ολόκληρο ανθρώπινο νεφρό», εξήγησε η Serena MacMillan, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Μια μελέτη που θα περιγράφει λεπτομερώς την ανακάλυψη πρόκειται να δημοσιευθεί στο British Journal of Surgery και οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι η έρευνα θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την παροχή βοήθειας σε όσους χρειάζονται μεταμοσχεύσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Απόκοσμο είναι το σκηνικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά. Οι μάσκες επιστρέφουν, λόγω της τοξικής ατμόσφαιρας και πολιτείες όπως η...

ΔΙΕΘΝΗ

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν μίλησε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν για να τον συγχαρεί για τον διορισμό του» αναφέρει σε ανακοίνωσή...

LIFESTYLE

«Μην τραβάς τις άσπρες τρίχες, γιατί θα βγουν πολύ περισσότερες», ακούμε να λένε… Αλήθεια ή μύθος; Εάν σας ενοχλούν τα γκρίζα που αρχίζετε να...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο αριθμός των νεκρών από ένοπλες συγκρούσεις το περασμένο έτος στον πλανήτη ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, με περισσότερες...