ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα αποκαλύπτει το αποτελεσματικότερο μοντέλο παραγωγής βιοκαυσίμων

Επιστήμονες από τη Ρωσία, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο έχουν προτείνει το πιο αποτελεσματικό μαθηματικό μοντέλο της διαδικασίας παραγωγής βιοκαυσίμων μέχρι σήμερα.

Η προσομοίωση της διαδικασίας παραγωγής βιοντίζελ από σογιέλαιο και μεθανόλη πραγματοποιήθηκε με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Environmental Technology & Innovation.

Ο Αfrasyab Khan, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο δοκιμών κραδασμών και παρακολούθησης της δομικής κατάστασης της SUSU στη Ρωσία, συμμετείχε στη μελέτη ως μέλος μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων.

Το βιοντίζελ είναι ένα ανανεώσιμο καύσιμο που παράγεται από φυσικές πρώτες ύλες. Δεδομένου ότι η παραγωγή βιοκαυσίμων εξακολουθεί να είναι αρκετά ακριβή, οι επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει τη μηχανική μάθηση για να μοντελοποιήσουν και να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία παραγωγής.

«Η κύρια μοναδικότητα της έρευνάς μας έγκειται στην ανάπτυξη μιας υβριδικής υπολογιστικής μεθόδου για τη βελτιστοποίηση της προσομοίωσης μιας χημικής αντίδρασης στη σύνθεση βιοκαυσίμων. Καθορίσαμε σε ποια ποσοστά είναι απαραίτητο να αναμειχθεί το σογιέλαιο με μεθανόλη και πόσος καταλύτης να προστεθεί για να γίνει η χημική αντίδραση όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική», λέει ο Afrasyab Khan.

«Το αποτέλεσμα είναι ένα μαθηματικό μοντέλο που βοήθησε στον προσδιορισμό της καλύτερης θερμοκρασίας και σύνθεσης πρώτης ύλης για την παραγωγή της μέγιστης ποσότητας βιοκαυσίμων και την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων. Έτσι, προσφέρουμε την παραγωγή ενός πιο φιλικού προς το περιβάλλον τύπου καυσίμου και αυξάνουμε την απόδοση της παραγωγικής διαδικασίας», λέει ο ερευνητής.

Τα βιοκαύσιμα έχουν γίνει πρόσφατα πιο δημοφιλή παγκοσμίως λόγω των περιβαλλοντικών πλεονεκτημάτων τους και της μείωσης των πόρων ορυκτών καυσίμων, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Διάφοροι ανανεώσιμοι πόροι, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων και των ζωικών λιπών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικά υλικά για την παραγωγή βιοκαυσίμων μέσω καταλυτικών διεργασιών. Η μεθοδολογία που αναπτύχθηκε στη μελέτη μπορεί να είναι χρήσιμη για την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας βιοκαυσίμων, η οποία επιτρέπει τη χρήση λιγότερης ενέργειας, ενώ παράγει λιγότερη ρύπανση.

Μετάφραση – Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version