Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα: Ένα «παντοτινό χημικό» που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα συνδέεται με τον καρκίνο του ήπατος

Μια συνθετική χημική ουσία που χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων συνδέεται με τον καρκίνο του ήπατος, σύμφωνα με νέα μελέτη. Ο λόγος για το «παντοτινό χημικό» PFOS (perfluorooctanesulfonic acid) που καταργήθηκε στις αρχές του αιώνα μας, μετά από ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητά του και τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον.

Πολλοί επιστήμονες αποκαλούν αυτή και άλλες ουσίες «παντοτινά χημικά» επειδή διασπώνται αργά και παραμένουν για χρόνια στο περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι, παρά τις προσπάθειες για την αργή διακοπή της παραγωγής τους και την αντικατάσταση της χρήσης τους, οι άνθρωποι συνεχίζουν να εκτίθενται σε αυτές τις ουσίες.

Μια ομάδα ερευνητών στην Ιατρική Σχολή Keck του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και την Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai, επιβεβαίωσε τη συσχέτιση μεταξύ του PFOS και της ανάπτυξης μιας ιδιαίτερα θανατηφόρας μορφής καρκίνου του ήπατος.

Το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) αντιπροσωπεύει περισσότερες από τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος στον κόσμο. Με ποσοστό πενταετούς επιβίωσης μικρότερο από 20%, θεωρείται επίσης ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους.

Παρόλο που ο αριθμός τω ασθενών με HCC έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία στον απόηχο της μείωσης των λοιμώξεων από ηπατίτιδα, η αύξηση της μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου – μιας ασθένειας που επιδεινώνεται από την παχυσαρκία και την υψηλή χοληστερόλη – θα μπορούσε να δυσκολέψει τις προσπάθειες για τη μείωση των περιπτώσεων.

(Earth Justice)

Είναι γνωστό πλέον ότι οι συνθετικές ενώσεις, γνωστές ως υπερφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), διαταράσσουν τις ορμόνες και το ήπαρ.

Παρά τις διαδοχικές απαγορεύσεις των PFAS σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι έχει ήδη προκληθεί ζημιά. Δεδομένου ότι πάνω από το 98% του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ έχει ανιχνεύσιμες συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών στο αίμα του, οι ερευνητές προσπαθούν να θέσουν ένα «ασφαλές» επίπεδο μόλυνσης.

Στο πλαίσιο μιας συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής Keck με το Πανεπιστήμιο της Χαβάης που ονομάζεται Multiethnic Cohort Study, οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος 50 ατόμων που εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος και τα συνέκριναν με τα δείγματα άλλων 50 εθελοντών που δεν είχαν εμφανίσει καρκίνο.

Μετρώντας τα επίπεδα διαφόρων τύπων PFAS σε δείγματα αίματος που ελήφθησαν πριν από την ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος, οι ερευνητές εντόπισαν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ PFOS και HCC. Τα άτομα που βρίσκονταν στο ανώτερο 10% της έκθεσης σε PFOS, είχαν 4,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος από εκείνους με χαμηλότερα επίπεδα PFOS.

«Η μελέτη αυτή καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην κατανόηση των πραγματικών συνεπειών της έκθεσης σε αυτές τις χημικές ουσίες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η ερευνήτρια δημόσιας υγείας της Ιατρικής Σχολής Keck, Λήδα Χατζή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «JHEP Reports».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...