ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το ξενύχτι προκαλεί «παιχνίδια στο μυαλό» αλλά επηρεάζει και τον οργανισμό μας

Πολλά στοιχεία δείχνουν ότι το ανθρώπινο μυαλό λειτουργεί διαφορετικά εάν είναι ξύπνιο τη νύχτα. Μετά τα μεσάνυχτα, τα αρνητικά συναισθήματα τείνουν να τραβούν την προσοχή μας περισσότερο από τα θετικά, οι επικίνδυνες ιδέες αυξάνονται σε ελκυστικότητα και οι αναστολές εξαφανίζονται.

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι ο ανθρώπινος κιρκάδιος ρυθμός εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις κρίσιμες αλλαγές στη λειτουργία, όπως τονίζεται από μια νέα δημοσίευση που συνοψίζει στοιχεία σχετικά με το πώς τα συστήματα του εγκεφάλου λειτουργούν διαφορετικά μετά το σκοτάδι. Η υπόθεσή τους, που ονομάζεται «Mind After Midnight», υποδηλώνει ότι το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα ακολουθούν έναν φυσικό 24ωρο κύκλο δραστηριότητας που επηρεάζει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά μας, αναφέρει το Science Alert.

Εν ολίγοις, σε ορισμένες στιγμές το είδος μας έχει προδιάθεση να αισθάνεται και να ενεργεί με συγκεκριμένους τρόπους. Κατά τη διάρκεια της ημέραςτα μοριακά επίπεδα και η εγκεφαλική δραστηριότητα ρυθμίζονται από την εγρήγορση. Αλλά τη νύχτα, η φυσική τάση είναι να κοιμάστε. 

Από εξελικτική άποψη, αυτές οι υποθέσεις έχουν νόημα. Οι άνθρωποι είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί στο κυνήγι και τη συλλογή κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ενώ η νύχτα είναι ιδανική για ξεκούραση, σε ένα σημείο στο παρελθόν, οι άνθρωποι ζούσαν τη νύχτα με φόβο μήπως κυνηγηθούν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο, η προσοχή μας στα αρνητικά ερεθίσματα αυξάνεται ασυνήθιστα τη νύχτα. Εκεί που κάποτε μπορεί να μας βοηθούσε να αποκρούσουμε αόρατες απειλές, αυτή η υπερβολική εστίαση στα αρνητικά μπορεί στη συνέχεια να τροφοδοτήσει ένα τροποποιημένο σύστημα ανταμοιβής/κινήτρου, καθιστώντας ένα άτομο ιδιαίτερα επιρρεπές σε επικίνδυνες συμπεριφορές. Προσθέστε την απώλεια ύπνου στην εξίσωση και αυτή η κατάσταση συνείδησης γίνεται πιο προβληματική.

«Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ενεργοί τα μεσάνυχτα και υπάρχουν αρκετά καλά στοιχεία ότι ο εγκέφαλός τους δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει η νευροεπιστήμονας Ελίζαμπεθ Κλέρμαν από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. «Η θεωρία μου είναι ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς επηρεάζεται το ανθρώπινο μυαλό».

Μέχρι σήμερα, λένε οι επιστήμονες, καμία μελέτη δεν έχει εξετάσει πώς η στέρηση ύπνου και ο κιρκάδιος χρόνος επηρεάζουν την επεξεργασία ανταμοιβής ενός ατόμου. Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, όπως οι πιλότοι ή οι γιατροί, αντιμετωπίζουν τις ασυνήθιστες ρουτίνες ύπνου τους.

Για έξι ώρες την ημέρα, γνωρίζουμε εξαιρετικά  λίγα για το πώς λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Είτε κοιμάται είτε είναι ξύπνιος, το μυαλό μετά τα μεσάνυχτα είναι ένα μυστήριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version