Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μελέτη: Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την όρεξη στους άνδρες

Μια νέα ισραηλινή μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έκθεση στον ήλιο αυξάνει την όρεξη στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Έτσι, στην περίπτωση των ανδρών, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που δίνει σήμα στον οργανισμό να παράγει μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη. Στην περίπτωση των γυναικών, μια τρίτη ορμόνη εμποδίζει την αλληλεπίδραση των δύο πρώτων και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις στην όρεξη μετά την έκθεση στον ήλιο, αναφέρει το πρακτορείο TPS.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που λαμβάνει υπόψιν το φύλο στην ιατρική έρευνα που πραγματοποιήθηκε ποτέ για την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκε η μοριακή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της όρεξης. Για την έρευνα χρειάστηκε διπλάσιος αριθμός συμμετεχόντων για να είναι σε θέση να εντοπιστούν σημαντικές στατιστικά διαφορές» είπε ο καθηγητής Carmit Levy.

Ο Levy είπε επίσης ότι, «ως άνθρωποι, έχουμε εγκαταλείψει τη γούνα και, κατά συνέπεια, το δέρμα μας, το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, εκτίθεται σε σήματα από το περιβάλλον. Η πρωτεΐνη p53, που βρίσκεται στο δέρμα, επιδιορθώνει το DNA επηρεάζεται από την έκθεση στον ήλιο, αλλά έχει επίσης μια άλλη λειτουργία. Σηματοδοτεί στο σώμα ότι ο χειμώνας τελείωσε για να βγει στον ήλιο, πιθανώς προετοιμάζοντας την εποχή του ζευγαρώματος. Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια ενθαρρυντική βάση για περαιτέρω έρευνα, τόσο για τον ανθρώπινο μεταβολισμό όσο και για τις θεραπείες που βασίζονται στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά των μεταβολικών ασθενειών και των διαταραχών της όρεξης».

Η μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών σχετικά με την ενεργοποίηση του μεταβολικού μηχανισμού.

  • Οι ερευνητές εξήγησαν ότι για τους άνδρες, τόσο στα ζωικά είδη όσο και στους ανθρώπους, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53, η οποία έχει τη λειτουργία της επιδιόρθωσης του DNA στο δέρμα που έχει καταστραφεί από την έκθεση στον ήλιο. Η ενεργοποίηση της πρωτεΐνης p53 δίνει σήμα στο σώμα να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία με τη σειρά της διεγείρει την όρεξη.
  • Στην περίπτωση των γυναικών, η ορμόνη οιστρογόνο μπλοκάρει την αλληλεπίδραση μεταξύ της p53 και της γκρελίνης και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει ασυνήθιστη αίσθηση πείνας μετά την έκθεση στον ήλιο.

Η παραπάνω μελέτη συντονίστηκε από τον καθηγητή Carmit Levy και τον διδάκτορα Shivang Parikh από το Τμήμα Ανθρώπινης Γενετικής και Βιοχημείας της Ιατρικής Σχολής Sackler στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Με αποτέλεσμα την διεξαγωγή της μετά από συνεργασία με πολλούς ερευνητές, τόσο στο Ισραήλ όσο και αλλού στον κόσμο, και βασίζεται σε επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας μελέτης των διατροφικών συνηθειών περίπου 3.000 Ισραηλινών ανδρών και γυναικών, δεδομένα σε συνδυασμό με αποτελέσματα γενετικής μελέτης που διεξήχθη σε πειραματόζωα.

Τα ευρήματα προσδιόρισαν το δέρμα ως τον πρωταρχικό ρυθμιστή της ενέργειας και της όρεξης (μεταβολισμός) τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους. Με τους ερευνητές εξηγούν ότι υπάρχει μια τεράστια μεταβολική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, η οποία επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και τη συμπεριφορά τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Με δύο διαφορετικές ώρες ξύπνησε σήμερα ο Λίβανος καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών σχετικά με την απόφαση να...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Τα ηλεκτρικά θεωρούνται πολύπλοκα αυτοκίνητα, καθώς υιοθετούν εντελώς νέες τεχνολογίες κίνησης. Αυτό σημαίνει άραγε πως βγάζουν περισσότερες βλάβες από τα συμβατικά; Και αν ναι,...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη, στην Ελληνορθόδοξη ενορία του Μιλάνου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου καθώς και...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τον περασμένο μήνα, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πέρασε τον Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ και έγινε ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του ΝΒΑ. Ακόμη ένα βήμα επιβεβαίωσης...