Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Μοναχικός Καρχαρίας»: Η ταινία μικρού μήκους της GreenPeace για τον αποδεκατισμό των καρχαριών (video)

Η animation ταινία μικρού μήκους που δημοσιεύτηκε από την GreenPeace, με μουσική του Thom Yorke από το πολύ γνωστό συγκρότημα Radiohead, μας δίνει μια θλιβερή αλλά αληθινή εικόνα για το πώς οι πληθυσμοί των καρχαριών αποδεκατίζονται στον βόρειο Ατλαντικό, σε περιοχή μάλιστα που μεγαλώνουν και αναπτύσσονται τα μωρά καρχαρίες!

Η ταινία έγινε στο πλαίσιο μιας νέας έρευνας  της Greenpeace που δημοσιεύτηκε , με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τους Καρχαρίες, η οποία αποκαλύπτει ότι οι αλιευτικοί στόλοι της Πορτογαλίας και της Ισπανίας ψαρεύουν συστηματικά στον βόρειο Ατλαντικό σε περιοχές που οι καρχαρίες μεγαλώνουν όσο είναι ακόμα μωρά, χρησιμοποιώντας παραγάδια.

Η έρευνα “Hooked on Sharks” , επίσης αποκαλύπτει ότι μόνο σε μία μέρα αλιείας στον βόρειο Ατλαντικό, εκτιμάται ότι βρίσκονται κατά μέσο όρο στο νερό περισσότερα από 1.200 χιλιόμετρα παραγαδιών, με περίπου 15.000-28.000 αγκίστρια.

Επιπλέον, η αγορά για προϊόντα καρχαρία μεγαλώνει συνεχώς, πολύ πιο γρήγορα από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να προστατέψουν νομοθετικά τους πληθυσμούς τους, βάζοντας έτσι την υγεία των ωκεανών σε κίνδυνο. Η αξία της αγοράς αυτής πλέον έχει ξεπεράσει το 1 δισ. δολάρια ετησίως και τα προϊόντα καρχαρία υπάρχουν ακόμα και σε ζωοτροφές ή καλλυντικά.

Η έρευνα επίσης δείχνει πώς οι κυβερνήσεις αγνοούν τις επιστημονικές προτροπές για την προστασία του είδους, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της βιομηχανίας, ενώ οι κυβερνήσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας έχουν επανειλημμένα αντισταθεί στις προσπάθειες να βελτιωθεί η διαχείριση της αλιείας στη συγκεκριμένη περιοχή, αφήνοντας τους στόλους τους να σκοτώνουν ανεξέλεγκτα νεαρούς καρχαρίες.

Η αλιεία με παραγάδια είναι μια καταστροφική αλιευτική μέθοδος, αφού στα αγκίστρια των παραγαδιών μπορούν να πιαστούν πολλά άλλα είδη όπως θαλάσσιες χελώνες, θαλασσοπούλια, καρχαρίες και άλλα είδη, δημιουργώντας έτσι παρεμπίπτον αλίευμα. Αυτό που συμβαίνει στον βόρειο Ατλαντικό δείχνει ξεκάθαρα πόσο προβληματική είναι η διαχείριση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων από τις κυβερνήσεις.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...