Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια τοποθεσία που είχε αγνοηθεί για πάνω από 90 χρόνια έφερε στο φως νέα στοιχεία για τους αρχαίους πληθυσμούς που έζησαν στη Βρετανία

Χειροπελέκεις που ανακαλύφθηκαν σε μια κοίτη ποταμού στην κομητεία του Κεντ στη νοτιοανατολική Αγγλία, αποκάλυψαν μια από τις πρώτες γνωστές κοινότητες της Λίθινης Εποχής στη βόρεια Ευρώπη.

Αυτά τα λίθινα εργαλεία ανακαλύφθηκαν τη δεκαετία του 1920 και φυλάσσονταν στο Βρετανικό Μουσείο. Τώρα, μια νέα μελέτη τα χρονολόγησε για πρώτη φορά με ακρίβεια, χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές, και επιβεβαίωσε ότι οι πρώτοι άνθρωποι έζησαν στη νότια Βρετανία πριν από 560.000 με 620.000 χρόνια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της υπέρυθρης ακτινοβολίας που προσδιορίζει το σημείο στο οποίο ορισμένοι κόκκοι ορυκτών σε βράχους και άμμο, εκτέθηκαν για τελευταία φορά στο φως του ήλιου, καθορίζοντας έτσι πότε θάφτηκαν τα αντικείμενα.

«Η ποικιλία των εργαλείων είναι φανταστική. Στη δεκαετία του 1920 ανακαλύφθηκαν μερικοί από τους πρώτους χειροπελέκεις στη Βρετανία. Τώρα, για πρώτη φορά, βρήκαμε εργαλεία απόξεσης και διάτρησης», δήλωσε ο Άλαστερ Κέι, επίκουρος καθηγητής παλαιολιθικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος διηύθυνε την ανασκαφή.

Την εποχή που χρησιμοποιούνταν αυτά τα εργαλεία, η Βρετανία δεν ήταν νησί αλλά μέρος της ευρωπαϊκής ηπείρου. Αυτό επέτρεπε στους κυνηγούς-συλλέκτες να κινούνται σε μια ευρύτερη περιοχή από τη σημερινή ακτογραμμή του Κεντ, η οποία βρίσκεται κοντά στον αρχαιολογικό χώρο στο Φόρντουιτς όπου βρέθηκαν τα εργαλεία.

(The Royal Society)

Τα εργαλεία χρησιμοποιούνταν από έναν πρόγονο των Νεάντερταλ, γνωστό ως Homo heidelbergensis (Χαϊδελβέργειος Άνθρωπος), ο οποίος τρεφόταν με διάφορα ζώα και φυτά. Τα περισσότερα από τα 330 εργαλεία που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής, χρησιμοποιούνταν για τον τεμαχισμό των κουφαριών των ζώων. Ωστόσο, τα εργαλεία απόξεσης και διάτρησης που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια πρόσφατων ανασκαφών στην περιοχή, πιθανώς  χρησιμοποιούνταν για την επεξεργασία των δερμάτων των ζώων για την κατασκευή ενδυμάτων ή καταφυγίων.

Αυτό υποδηλώνει ότι η κοινότητα δεν ήταν απλώς μια πρωτοποριακή ομάδα που επιβίωνε στις παρυφές της Ευρώπης, αλλά μια κοινότητα που ευημερούσε στην περιοχή, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Royal Society Open Science».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί του Homo heidelbergensis εξελίχθηκαν σε Νεάντερταλ, μια ομάδα πρώιμων ανθρώπων που έζησε για 350.000 χρόνια πριν εξαφανιστεί πριν από περίπου 40.000 χρόνια. Ένας ξεχωριστός πληθυσμός του Homo heidelbergensis στην Αφρική πιστεύεται ότι εξελίχθηκε στον Homo sapiens.

Είναι γνωστό ότι οι πρώτοι άνθρωποι έζησαν στη Βρετανία πριν από 840.000 με 950.000 χρόνια, αλλά μια συλλογή αποτυπωμάτων στο Happisburgh στο Νόρφολκ, αποτελεί σήμερα την αρχαιότερη απόδειξη παρουσίας ανθρωπιδών στη χώρα.

Οι ψυχρές παγετώδεις περίοδοι έδιωξαν επανειλημμένα πληθυσμούς από τη βόρεια Ευρώπη και μέχρι τώρα υπήρχαν λίγες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι κατοικούσαν στη Βρετανία πριν από 560.000 με 620.000 χρόνια. Μάλιστα, η τοποθεσία στο Κεντ είχε «αγνοηθεί για πάνω από 90 χρόνια», σύμφωνα με τη μελέτη.

«Έχουμε ακόμη τόσα πολλά να ανακαλύψουμε για αυτούς τους πληθυσμούς. Ειδικότερα, ελπίζουμε ότι σε μελλοντικές ανασκαφές θα βρούμε σκελετικά υπολείμματα των ατόμων που κατασκεύαζαν αυτά τα λίθινα εργαλεία, καθώς αυτά είναι πολύ σπάνια στη Βρετανία», δήλωσε ο Μάθιου Σκίνερ, παλαιοανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, επικεφαλής της ανασκαφής.

ΠΗΓΗ: CNN

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...