Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυτό είναι το μεγαλύτερο ψάρι γλυκού νερού στον κόσμο

Ένα σαλάχι 300 κιλών που αλιεύθηκε στον ποταμό Μεκόνγκ στην Καμπότζη είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχει καταγραφεί ποτέ, λένε οι επιστήμονες. Όπως αναφέρει το BBC, ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ αυτού, ήταν ένα γιγάντιο γατόψαρο του Μεκόνγκ βάρους 293 κιλών που αλιεύθηκε στην Ταϊλάνδη το 2005.

Ο ποταμός Μεκόνγκ είναι πλούσιος σε βιοποικιλότητα, αλλά η υπεραλίευση, τα φράγματα και η ρύπανση, απειλούν το εύθραυστο οικοσύστημά του. Πηγάζει στο οροπέδιο του Θιβέτ και κυλά στην Κίνα, την Μιανμάρ, την Ταϊλάνδη, το Λάος, την Καμπότζης και το Βιετνάμ.

«Στα 20 χρόνια που μελετάμε γιγάντια ψάρια σε ποτάμια και λίμνες σε έξι ηπείρους, αυτό είναι το μεγαλύτερο ψάρι του γλυκού νερού που έχουμε συναντήσει ή που έχει καταγραφεί οπουδήποτε παγκοσμίως», δήλωσε ο Ζεμπ Χόγκαν, βιολόγος που ηγείται του Wonders of the Mekong, ενός προγράμματος διατήρησης που χρηματοδοτείται από την USAID.

(WONDERS OF THE MEKONG)

«Η εύρεση και η τεκμηρίωση αυτού του ψαριού είναι αξιοσημείωτη και ένα σπάνιο θετικό σημάδι, ακόμη περισσότερο επειδή συνέβη στον Μεκόνγκ, έναν ποταμό που σήμερα αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», πρόσθεσε ο Χόγκαν, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα στο Ρίνο.

Τη νύχτα της 13ης Ιουνίου, ένας ντόπιος ψαράς στο νησί Koh Preah τηλεφώνησε για να ενημερώσει τους ερευνητές ότι είχε πιάσει ένα «πολύ μεγάλο» σαλάχι, το οποίο, όπως αποδείχθηκε, είχε μήκος 3,98 μέτρα και πλάτος 2,2 μέτρα.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν έναν ακουστικό πομπό στο σαλάχι ώστε να μπορούν να  παρακολουθούν τις μελλοντικές του κινήσεις και στη συνέχεια το απελευθέρωσαν πίσω στον ποταμό. Το γιγάντιο ψάρι εξαφανίστηκε στα λασπώδη νερά του Μεκόνγκ γύρω στο σούρουπο, όταν το φεγγάρι ήταν ήδη ψηλά στον ουρανό. Μάλιστα, στην τοπική γλώσσα των Χμερ, το συγκεκριμένο είδος ονομάζεται «Boramy», που σημαίνει πανσέληνος.

Το γιγάντιο σαλάχι του γλυκού νερού είναι είδος υπό εξαφάνιση. Αυτό είναι το δεύτερο που εξετάζει η ομάδα από τον Μάιο, με το προηγούμενο να ζυγίζει 181 κιλά.

«Ο εντοπισμός γιγαντίων ψαριών σημαίνει ότι το υδάτινο περιβάλλον είναι ακόμη σχετικά υγιές. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι έχουμε δει σε μέρη όπως ο ποταμός Γιαγκτσέ», εξήγησε ο Χόγκαν.

«Οι βαθιές λίμνες του Μεκόνγκ συντηρούν τη ζωή πολύ πέρα από αυτούς τους εντυπωσιακούς γίγαντες. Η αναπαραγωγή σε αυτόν τον κρίσιμο βιότοπο παράγει δισεκατομμύρια ψάρια κάθε χρόνο, τα οποία εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους στην Καμπότζη και το Βιετνάμ», τόνισε ο Χόγκαν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Ελευσίνα επισκέφθηκε για δεύτερη φορά ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Ορφέας Γεωργίου. Πριν από ενάμιση μήνα ο πρόεδρος της γαλάζιας νεολαίας είχε επισκεφθεί τις...

LIFESTYLE

Όπως πρώτο σας αποκάλυψε το μεσημέρι της Δευτέρας 288/11 το Youweekly.gr, με αποκλειστικό ρεπορτάζ του, η Κατερίνα Καινούργιου τον τελευταίο καιρό έχει βρει τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός: Το 1981 σε ένα διάστημα δέκα ημερών, από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τρεις σεισμοί πάνω από 6 ρίχτερ συντάραξαν τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Στο χορό των Ρίχτερ βρίσκεται από νωρίς το πρωί τόσο η Εύβοια, όσο και η Αττική, μετά τα 4,8 Ρίχτερ νοτιανατολικά των Ζαράκων. Η...