Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ερευνητές ανέπτυξαν τον πρώτο εθνικό άτλαντα θνησιμότητας από ασθένειες

Η μελέτη των ποσοστών θνησιμότητας, των αιτιών θανάτου, του προσδόκιμου ζωής κατά τη γέννηση και διαφόρων άλλων μετρήσεων επιτρέπει στους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλύουν την ποιότητα ζωής και να βελτιώνουν το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία δημοσίευσε μια λεπτομερή έκθεση για την θνησιμότητα στη Δανία. Οι ερευνητές ανέλυσαν τους παράγοντες θνησιμότητας συνδέοντάς τους με ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και εξωτερικών παραγόντων.

Αυτός ο μοναδικός άτλας θνησιμότητας θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως χρήσιμος οδηγός για επιστήμονες, γιατρούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ερευνούν τη σχέση μεταξύ διαφόρων ασθενειών και μετρήσεων θνησιμότητας. Για να καταλήξουν σε αυτόν τον ολοκληρωμένο οδηγό, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα 7.378.598 ατόμων που ζούσαν στη Δανία σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μεταξύ 2000 και 2018. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν περισσότεροι από 1.800 τύποι παθήσεων που εντόπισαν στους συμμετέχοντες.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η μελέτη τους δεν είναι η πρώτη προσπάθεια συσχέτισης των παθήσεων με τις εκτιμήσεις θνησιμότητας. Ωστόσο, πρόκειται ίσως για την πρώτη έρευνα που εξετάζει τις μετρήσεις και συσχετίζει τα αποτελέσματά τους με διάφορες σωματικές παθήσεις. Ορισμένες ερευνητικές εργασίες που είχαν δημοσιευτεί στο παρελθόν είχαν επίσης λάβει υπόψη τους ασθένειες, αλλά επικεντρώθηκαν μόνο σε ένα συγκεκριμένο ζήτημα υγείας. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2019 σχετικά με τους παράγοντες θνησιμότητας που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet» επικεντρώθηκε μόνο στις ψυχικές διαταραχές. Ενώ μια άλλη έρευνα του 2018 εξέτασε τους δείκτες θνησιμότητας σε σχέση μόνο με τη χρήση ουσιών και τη σχιζοφρένεια.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Άαρχους ανέλυσε τα δεδομένα ατόμων που είχαν διαγνωστεί με 1.803 κατηγορίες διαταραχών. Επιπλέον, κατάρτισε έναν πίνακα με  επιδημιολογικές μετρήσεις που περιλάμβανε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των ποσοστών θανάτου και της ηλικίας στην οποία εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι διαταραχές στα άτομα αυτά. Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα, η ομάδα δημιούργησε διαδραστικά διαγράμματα και γραφήματα που παρουσιάζουν τα ευρήματά τους.

Τα ευρήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, μπορούν επίσης να επιτρέψουν στους επιστήμονες να αναλύσουν με ακρίβεια τον ρόλο των διαφόρων ασθενειών στον θάνατο και τις σχετικές παραμέτρους.

«Εδώ, χρησιμοποιούμε μια νέα μέθοδο που αποτυπώνει με μεγαλύτερη ακρίβεια την πρόωρη θνησιμότητα για περισσότερες από 1.800 διαφορετικές παθήσεις», δήλωσε ο Oleguer Plana-Ripoll, επικεφαλής συγγραφέας και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι η σχέση μεταξύ των εκτιμήσεων θνησιμότητας και ασθενειών μπορεί να επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «PLoS Medicine».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δώσαμε ισχυρό ρόλο στα μέλη για το ευρωψηφοδέλτιο άρα ακούσαμε περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που...