ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Βρετανία: Τι αποκαλύπτει η πληρέστερη ανάλυση δεδομένων για τους θανάτους από COVID-19

Μια νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο University College του Λονδίνου (UCL) χρησιμοποίησε δεδομένα υγείας από 57 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αγγλία για να σχηματίσει την πληρέστερη εικόνα της πανδημίας σε μια μόνο χώρα μέχρι σήμερα.

Σε αυτή την μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Digital Health», οι επιστήμονες του UCL συνδύασαν πολλαπλά σύνολα δεδομένων από εργαστηριακές εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις, νοσηλείες και θανάτους, για να αποκαλύψουν την ακριβή πορεία των ασθενών στο εθνικό σύστημα της Βρετανίας (NHS) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και τον αντίκτυπο που είχε στην υγεία τους.

Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε 15.486 θανάτους που σημειώθηκαν εντός 28 ημερών από τη διάγνωση των ασθενών, αλλά δεν ανέφεραν την COVID-19 ως αιτία θανάτου. Άλλες 10.884 διαγνώσεις COVID-19 εντοπίστηκαν στα αρχεία θανάτου οι οποίες όμως δεν είχαν καταγραφεί στα αρχεία υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ασθενών έλαβαν αναπνευστική υποστήριξη εκτός ΜΕΘ και ότι αυτό σχετιζόταν με τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων κατά τα πρώτα δυο κύματα της πανδημίας. Οι συγγραφείς τονίζουν ότι αυτή η διαπίστωση καταδεικνύει την ανάγκη επανεσχεδιασμού του συστήματος ΜΕΘ σε περίπτωση μελλοντικών πανδημιών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης.

Ο Κρις Τόμλινσον, συν-επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Η κατανόηση του αντίκτυπου της COVID-19 απαιτεί την εξέταση του τρόπου με τον οποίο η λοίμωξη ποικίλλει ως προς τη σοβαρότητα και τη χρονική πορεία».

«Στην παρούσα μελέτη, συγκεντρώσαμε οκτώ συμπληρωματικά και σε εθνικό επίπεδο σύνολα δεδομένων από όλο το NHS για να δημιουργήσουμε την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση των περιστατικών COVID-19 μέχρι σήμερα, με στόχο την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων για την διαχείριση της τρέχουσας πανδημίας και των μελλοντικών κρίσεων υγείας», πρόσθεσε ο Τόμλινσον.

Για την ανάλυσή τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανώνυμα δεδομένα ασθενών από πολλαπλές εθνικές πηγές του NHS, για να εντοπίσουν μοτίβα στην πορεία των ασθενών στο εθνικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Η σύνδεση αυτών των δεδομένων με δημογραφικούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και η εθνικότητα επέτρεψε ένα άλλο επίπεδο ανάλυσης.

«Συνδέοντας τα ηλεκτρονικά αρχεία υγείας σε εθνική κλίμακα, μπορέσαμε να εντοπίσουμε μοτίβα και πορείες ασθενών, τα οποία διαφορετικά θα παρέμεναν κρυμμένα σε μικρότερα σύνολα δεδομένων. Η συνεχής, ασφαλής πρόσβαση στα δεδομένα του NHS είναι απαραίτητη για τη διεξαγωγή έρευνας και τη βελτίωση της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης των ασθενών», δήλωσε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής Σπύρος Δεναξάς, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο Δρ. Γιόχαν Θάιγκεσεν, συν-επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η εργασία αυτή έχει ήδη επιτρέψει άλλες έρευνες, όπως η αξιολόγηση των κινδύνων πήξης του αίματος από τα εμβόλια κατά της COVID-19. Με την πλήρη κοινοποίηση των μεθόδων και του κώδικά μας, πιστεύουμε ότι η έρευνα αυτή έχει τη δυνατότητα να αναδείξει τη δύναμη των συνδεδεμένων δεδομένων υγείας όχι μόνο για μελλοντικές επιδημίες αλλά για όλα τα είδη σύνθετων καταστάσεων υγείας».

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...

Copyright © 2020 Editorial.gr

Exit mobile version