Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καλιφόρνια: Οι γονείς θα μπορούν σύντομα να μηνύουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τον εθισμό των παιδιών τους

Οι γονείς και οι κηδεμόνες στην Καλιφόρνια ενδέχεται σύντομα να μπορούν να μηνήσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για πρόκληση βλάβης σε παιδιά που έχουν εθιστεί στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στα μέλη της Πολιτειακής Συνέλευσης αυτή την εβδομάδα, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούν να μηνήσουν τις πλατφόρμες για ποσό έως και 25.000 δολάρια, σύμφωνα με το NBC.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ο εθισμός αφορά στα παιδιά κάτω των 18 ετών που βλάπτονται σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά ή αναπτυξιακά, και τα οποία θέλουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στις πλατφόρμες αυτές.

Επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα σταματήσουν τη λειτουργία τους για τα παιδιά στην Καλιφόρνια αντί να αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες.

Η πρόταση θα ισχύει μόνο για τις εταιρείες που είχαν ακαθάριστα έσοδα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος, και φαίνεται να στοχεύει σε κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

«Η εποχή των απεριόριστων κοινωνικών πειραματισμών πάνω στα παιδιά έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζόρνταν Κάνινγκχαμ, συντάκτης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Πολιτειακή Γερουσία ώστε να το εξετάσουν οι νομοθέτες. Εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Οι εταιρείες που θα αφαιρέσουν τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται εθιστικά για τα παιδιά έως την 1η Απριλίου, δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνες. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που διενεργούν τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό και την αφαίρεση χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στα παιδιά, δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Η TechNet, ένα διακομματικό δίκτυο διευθυνόντων συμβούλων και ανώτερων στελεχών της τεχνολογίας, έστειλε επιστολή προς τους νομοθέτες στην οποία ανέφερε ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο «οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές υπηρεσίες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη λειτουργία τους για παιδιά κάτω των 18 ετών και να επιβάλλουν αυστηρή επαλήθευση ηλικίας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον οποιαδήποτε επιχείρηση που θα μπορούσε να αντέξει αυτό το νομικό ρίσκο», έγραψε η ομάδα.

Οι νομοθέτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να τροποποιήσουν το μέρος του νομοσχεδίου που επιτρέπει στους γονείς να μηνύουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κανένας δεν προσέφερε μια λεπτομερή εναλλακτική λύση. Αντ’ αυτού, οι υποστηρικτές προέτρεψαν τους συναδέλφους τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να συνεχίσουν τη συζήτηση για το θέμα στο κοινοβούλιο της πολιτείας.

ΠΗΓΗ: NBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...