Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Καλιφόρνια: Οι γονείς θα μπορούν σύντομα να μηνύουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για τον εθισμό των παιδιών τους

Οι γονείς και οι κηδεμόνες στην Καλιφόρνια ενδέχεται σύντομα να μπορούν να μηνήσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για πρόκληση βλάβης σε παιδιά που έχουν εθιστεί στα προϊόντα τους. Σύμφωνα με ένα νέο νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στα μέλη της Πολιτειακής Συνέλευσης αυτή την εβδομάδα, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούν να μηνήσουν τις πλατφόρμες για ποσό έως και 25.000 δολάρια, σύμφωνα με το NBC.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, ο εθισμός αφορά στα παιδιά κάτω των 18 ετών που βλάπτονται σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά ή αναπτυξιακά, και τα οποία θέλουν να σταματήσουν ή να μειώσουν τον χρόνο που περνούν στις πλατφόρμες αυτές.

Επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν προειδοποιήσει ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης πιθανότατα θα σταματήσουν τη λειτουργία τους για τα παιδιά στην Καλιφόρνια αντί να αντιμετωπίσουν τις νομικές συνέπειες.

Η πρόταση θα ισχύει μόνο για τις εταιρείες που είχαν ακαθάριστα έσοδα ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο έτος, και φαίνεται να στοχεύει σε κολοσσούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook.

«Η εποχή των απεριόριστων κοινωνικών πειραματισμών πάνω στα παιδιά έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζόρνταν Κάνινγκχαμ, συντάκτης του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στην Πολιτειακή Γερουσία ώστε να το εξετάσουν οι νομοθέτες. Εάν ψηφιστεί, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου. Οι εταιρείες που θα αφαιρέσουν τα χαρακτηριστικά που θεωρούνται εθιστικά για τα παιδιά έως την 1η Απριλίου, δεν θα θεωρηθούν υπεύθυνες. Το ίδιο ισχύει και για τις εταιρείες που διενεργούν τακτικούς ελέγχους για τον εντοπισμό και την αφαίρεση χαρακτηριστικών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στα παιδιά, δεν θα αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Η TechNet, ένα διακομματικό δίκτυο διευθυνόντων συμβούλων και ανώτερων στελεχών της τεχνολογίας, έστειλε επιστολή προς τους νομοθέτες στην οποία ανέφερε ότι αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο «οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακές υπηρεσίες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να σταματήσουν τη λειτουργία τους για παιδιά κάτω των 18 ετών και να επιβάλλουν αυστηρή επαλήθευση ηλικίας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι έφηβοι δεν χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους. Δεν υπάρχει καμία εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον οποιαδήποτε επιχείρηση που θα μπορούσε να αντέξει αυτό το νομικό ρίσκο», έγραψε η ομάδα.

Οι νομοθέτες εμφανίστηκαν πρόθυμοι να τροποποιήσουν το μέρος του νομοσχεδίου που επιτρέπει στους γονείς να μηνύουν τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά κανένας δεν προσέφερε μια λεπτομερή εναλλακτική λύση. Αντ’ αυτού, οι υποστηρικτές προέτρεψαν τους συναδέλφους τους να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για να συνεχίσουν τη συζήτηση για το θέμα στο κοινοβούλιο της πολιτείας.

ΠΗΓΗ: NBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρόλο που οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στα προουκρανικού πολέμου επίπεδα, οι περιορισμοί στην προσφορά και οι υψηλοί κίνδυνοι στις παγκόσμιες αγορές θα...

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γλώσσα Κουσούντα (Kusunda) του Νεπάλ δεν ανήκει σε καμία γνωστή οικογένεια γλωσσών. Επίσης, δεν περιέχει τις λέξεις «ναι» και «όχι». Η 18χρονη Χίμα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δούρειοι ίπποι» που εισχωρούν μέσα σε κινητά τηλέφωνα επώνυμων και ανώνυμων προσώπων. «Αθόρυβη» κλωνοποίηση ηλεκτρονικών συσκευών για απόκτηση χρημάτων, ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και κρίσιμων...