Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κορωνοϊός: Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες φαίνεται να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης

Μια νέα μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό SARS-CoV-2.

Σε μια ανάλυση περισσότερων από 4.000 ατόμων, οι ερευνητές παρατήρησαν μεταξύ άλλων, ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες είχαν τις μισές πιθανότητες να μολυνθούν.

Τα ευρήματα συμπίπτουν με άλλες πρόσφατες έρευνες, οι οποίες διαπίστωσαν ότι αλλεργικές καταστάσεις, όπως το άσθμα, μπορεί να προσφέρουν κάποια προστασία έναντι σοβαρής νόσησης από κορονοϊό. Η νέα μελέτη του NIH διαπίστωσε επίσης, ότι το άσθμα δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2, παρά το γεγονός ότι είναι μια πάθηση που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα.

Από την άλλη πλευρά, η παχυσαρκία και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, όπως και η ηλικία των παιδιών και των εφήβων που μοιράζονται τον ίδιο χώρο διαβίωσης.

«Η συσχέτιση μεταξύ της τροφικής αλλεργίας και του κινδύνου μόλυνσης από SARS-CoV-2, καθώς και μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και του κινδύνου αυτού, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι τροφικές αλλεργίες φαίνεται να προστατεύουν τους ανθρώπους από τον SARS-CoV-2, αλλά υπάρχουν μερικές πιθανές εξηγήσεις.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν διαγνωστεί με τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα. Όταν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι είχαν αντισώματα που συνδέονται με αλλεργικές παθήσεις.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την εξάπλωση του SARS-CoV-2 στα νοικοκυριά των συμμετεχόντων από τον Μάιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021. Τα άτομα με έκζεμα και άσθμα δεν έδειξαν επιπλέον ευπάθεια στον ιό, αλλά δεν φάνηκε και να προστατεύονται περισσότερο. Τα άτομα με τροφικές αλλεργίες, εν τω μεταξύ, διέτρεχαν 50% χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Δεν είναι όλες οι μορφές άσθματος ατοπικές (ή αλλιώς ιδιαίτερα αλλεργικές) και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι μόνο τα άτομα με ατοπικό άσθμα εκφράζουν χαμηλότερα επίπεδα του υποδοχέα ACE2 των αεραγωγών, στον οποίο προσκολλάται ο SARS-CoV-2. Αυτό υποδηλώνει ότι ο ιός δεν έχει τόσους πολλούς τρόπους να εισβάλει στα κύτταρα των πνευμόνων των ατόμων με αναπνευστικές αλλεργίες. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβαίνει μεταξύ των ατόμων με τροφικές αλλεργίες, αν και οι συγγραφείς εξέτασαν μόνο τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 και όχι τη σοβαρότητά της.

«Δεν είναι γνωστό αν αυτό συμβαίνει και στα άτομα με τροφική αλλεργία, αλλά θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι η φλεγμονή τύπου 2, χαρακτηριστικό της τροφικής αλλεργίας, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του ACE2 στους αεραγωγούς και συνεπώς τον κίνδυνο λοίμωξης», έγραψαν οι ερευνητές.

Ενώ ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το αλλεργικό άσθμα προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊό, η τρέχουσα μελέτη διαπίστωσε ότι αυτή η πάθηση δεν προστατεύει από την αρχική μόλυνση. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες με άσθμα ή τροφική αλλεργία που προσβλήθηκαν από κορονοϊό, δεν είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι ασυμπτωματικοί.

Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαχωριστούν οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από τα νέα ευρήματα, αλλά οι συγγραφείς ελπίζουν ότι η έρευνά τους μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την πρόληψη της λοίμωξης από την COVID-19.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology».

ΠΗΓΗ: Science Alert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...