Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NASA: Το InSight τράβηξε την τελευταία του selfie στον Άρη

Η NASA ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ο ρομποτικός της γεωλόγος InSight που βρίσκεται στον Άρη από το 2018, θα μπει σε «θέση συνταξιοδότησης», εξαιτίας της σκόνης που έχει καλύψει τα φωτοβολταϊκά του συστήματα.

Στις 24 Απριλίου το InSight τράβηξε την τελευταία του selfie φωτογραφία και αν κρίνουμε από την ποσότητα σκόνης που καλύπτει τα ηλιακά πάνελ του, είναι εύκολο να καταλάβουμε το γιατί. Όπως αναφέρει το CNN, το ρομποτ της NASA ήταν σχεδιασμένο να πραγματοποιεί σεισμολογικές έρευνες και καταγραφές και να συλλέγει στοιχεία από το εσωτερικό του πλανήτη. Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει για δύο χρόνια όμως η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αποφάσισε να επεκτείνει τη λειτουργία του για δύο ακόμη έτη.

Στον Άρη πλησιάζει ο χειμώνας και η αρειανή σκόνη που έχει συσσωρευτεί πάνω στους ηλιακούς συλλέκτες του ρομποτικού γεωλόγου καθιστά δύσκολη τη συνέχιση της αποστολής. Αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια μειώνουν το ηλιακό φως που είναι απαραίτητο για τη φόρτιση των ηλιακών συλλεκτών που τροφοδοτούν το InSight.

Το InSight μπήκε σε λειτουργία ασφαλείας στις 7 Μαΐου, όταν έπεσαν τα επίπεδα ενέργειάς του, με αποτέλεσμα να σταματήσει όλες τις λειτουργίες εκτός από τις βασικές. Η ομάδα αναμένει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί πιο συχνά στο μέλλον, καθώς τα επίπεδα σκόνης αυξάνονται.

Τώρα, ο ρομποτικός γεωλόγος μπορεί να συλλέξει περίπου το ένα δέκατο της ενέργειας που είχε μετά την προσεδάφισή του στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018. Όταν προσεδαφίστηκε για πρώτη φορά, μπορούσε να παράγει περίπου 5.000 βατ την ώρα ανά αρειανή ημέρα, όσο χρειάζεται δηλαδή ένας ηλεκτρικός φούρνος για να λειτουργήσει επί μία ώρα και 40 λεπτά. Τώρα, παράγει 500 βατ την ώρα ανά αρειανή ημέρα, ποσότητα που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν ηλεκτρικό φούρνο για μόλις 10 λεπτά. Εάν καθαριστεί το 25% των ηλιακών συλλεκτών, το InSight θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Ελπίζαμε ότι η σκόνη θα καθαριστεί όπως είδαμε να συμβαίνει αρκετές φορές με τα ρόβερ Spirit και Opportunity», δήλωσε ο Μπρους Μπάνερντ, κύριος ερευνητής του InSight στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, η ομάδα θα απενεργοποιήσει το σεισμόμετρο, θα τερματίσει τις επιστημονικές λειτουργίες και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα επίπεδα ενέργειας του ρομπότ. Στο τέλος του έτους, η αποστολή InSight θα ολοκληρωθεί.

Το εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρο του ρομπότ που ονομάζεται Seismic Experiment for Interior Structure, έχει ανιχνεύσει περισσότερους από 1.300 σεισμούς στον Άρη από εκατοντάδες και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Στις 4 Μαΐου το InSight κατέγραψε τον μεγαλύτερο σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Τα δεδομένα που έχει συλλέξει το InSight μέχρι στιγμής έχουν αποκαλύψει νέες λεπτομέρειες για τον αρειανό πυρήνα, τα εσωτερικά στρώματα και τον φλοιό του. Έχει επίσης καταγράψει δεδομένα για τις καιρικές συνθήκες και έχει αναλύσει τα απομεινάρια του μαγνητικού πεδίου που υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Η σταθερή ροή δεδομένων του InSight προς τους επιστήμονες στη Γη θα σταματήσει όταν οι ηλιακοί συλλέκτες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν αρκετή ενέργεια. Ωστόσο, οι ερευνητές θα συνεχίσουν να μελετούν τις ανακαλύψεις του InSight τις επόμενες δεκαετίες, προκειμένου να μάθουν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον Κόκκινο Πλανήτη.

ΠΗΓΗ: CNN

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΕΡΓΑ

Η ανακάλυψή των λειψάνων επέτρεψε στους επιστήμονες να ακολουθήσουν το γονιδίωμα των μαμούθ και να μάθουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τη ζωή αυτών των εξαφανισμένων...

ΥΓΕΙΑ

Μια νέα μορφή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων θα μπορούσε να αποτρέψει την εξασθένηση της όρασης από διαβήτη, Αλτσχάιμερ και άλλες παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα....

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Απίστευτες σκηνές σημειώθηκαν σε αγώνα Κ-7 στην Αυστρία μεταξύ της Austria Salzburg και της USV Lamprechthausen καθώς 1.300 οπαδοί της Austria Salzburg δημιούργησαν μια...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αφορμή τη σημερινή έναρξη της λειτουργίας εφαρμογής panic button για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έγραψε στο...