Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυστραλία: Drone κατέγραψε δεκάδες καρχαρίες να τρέφονται από το κουφάρι μιας καμπούρας φάλαινας

Την απίστευτη στιγμή που δεκάδες υφαλοκαρχαρίες κατασπαράζουν το κουφάρι μιας νεκρής μεγάπτερης φάλαινας κατά μήκος της ακτογραμμής της Αυστραλίας, κατέγραψε το drone ενός τουρίστα. Ο Τζον Κλόουκ και η Ίντι Κρίμινς κατέγραψαν σε βίντεο το φρικιαστικό θέαμα από την παραλία Norman’s Beach κοντά στο Albany της Δυτικής Αυστραλίας.

Σύμφωνα με το ABC News, ο Τζον Κλόουκ είδε «αυτό το μεγάλο πράγμα να κουνιέται στο νερό με πουλιά να πετούν γύρω του» και έστειλε το drone του να το ερευνήσει. Το βίντεο που κατέγραψε το drone δείχνει δεκάδες καρχαρίες να κολυμπούν γύρω από μια καμπούρα φάλαινα (Megaptera novaeangliae) μήκους περίπου 15 μέτρων. Λίγο αργότερα εμφανίστηκαν και άλλοι καρχαρίες οι οποίοι περιμέναν την ευκαιρία να βουτήξουν και να αρπάξουν ένα κομμάτι της νεκρής φάλαινας.

«Σε ένα σημείο κολυμπούσαν περίπου 100 καρχαρίες γύρω από το κουφάρι», δήλωσε ο Κλόουκ στο ABC News. «Δεν μπορούσαμε να τους μετρήσουμε όλους».

Τέτοιες εικόνες καρχαριών και άλλων πτωματοφάγων που τρέφονται με νεκρές φάλαινες στην επιφάνεια του ωκεανού είναι σπάνιες. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι το ίδιο το γεγονός είναι αρκετά συνηθισμένο. Τον Αύγουστο του 2021, μια ομάδα θαλάσσιων βιολόγων εντόπισε τυχαία οκτώ μεγάλους λευκούς καρχαρίες (Carcharodon carcharias) να κατασπαράζουν μια νεκρή καμπούρα φάλαινα στα ανοιχτά των ακτών της Μασαχουσέτης.

Τα περισσότερα κητώδη επιπλέουν στην επιφάνεια μετά το θάνατό τους επειδή τα σώματά τους γεμίζουν αέρια καθώς αποσυντίθενται. Όταν μια φάλαινα αρχίσει να αποσυντίθεται στην επιφάνεια του νερού, τα βακτήρια τρέφονται με το λίπος της, πυροδοτώντας μια διαδικασία σαν τη ζύμωση: απελευθερώνονται αέρια τα οποία εγκλωβίζονται στο εσωτερικό του κήτους και το κάνουν να παραμένει στην επιφάνεια.

Τα μεγαλύτερα κητώδη που ειναι πλούσια σε λίπος, όπως οι καμπούρες φάλαινες, επιπλέουν για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα – μερικές φορές περισσότερο από μία εβδομάδα – γεγονός που τα καθιστά ιδανικούς στόχους για πτωματοφάγους όπως οι καρχαρίες και τα θαλασσοπούλια.

Ωστόσο, αυτό είναι το πρώτο βήμα σε μια μακρά διαδικασία αποσύνθεσης που τρέφει δεκάδες θαλάσσια είδη που κατοικούν σε διαφορετικά ωκεάνια βάθη. Όταν το κουφάρι της φάλαινας τελικά βυθιστεί και φτάσει στον πυθμένα της θάλασσας, διάφορα πτωματοφάγα ζώα του βυθού, όπως χταπόδια, χέλια και καβούρια, τρώνε την εναπομείνασα σάρκα της, σύμφωνα με το Ocean Conservancy. Στη συνέχεια, ο σκελετός της καταβροχθίζεται από βακτήρια που τρέφονται με οστά, σε μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, για τις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την 25η Μαρτίου....

ΕΛΛΑΔΑ

Στις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ όπως και στις αποφάσεις του Βενιαμίν Νετανιάχου και του πολεμικού του συμβουλίου είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας....

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινάει σήμερα το νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) με το ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ. Το «ολοκληρωμένο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 15 Απριλίου, στις 18:30, θα παρουσιάσει το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για τις...