Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Άγνωστο είδος φιδιού ανακαλύφθηκε στην Παραγουάη

Ένα πολύχρωμο, μη δηλητηριώδες άγνωστο είδος φιδιού ανακαλύφθηκε στην Παραγουάη και περιγράφηκε από ερευνητές της παραγουανής ΜΚΟ Para La Tierra, σε συνεργασία με την Guyra Paraguay και το Instituto de Investigación Biológica del Paraguay.

Ανήκει στο γένος Phalotris, το οποίο περιλαμβάνει 15 είδη που ζουν ημι-υπόγεια και κυρίως στην κεντρική Νότια Αμερική. Αυτή η ομάδα φιδιών διακρίνεται για το εντυπωσιακό της χρώμα με κόκκινα, μαύρα και κίτρινα σχέδια.

Ο Jean-Paul Brouard, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν, συνάντησε τυχαία ένα δείγμα αυτού του πολύχρωμου είδος φιδιού ενώ έσκαβε ένα λάκκο στο Rancho Laguna Blanca το 2014.

Μαζί με τους συναδέλφους του Paul Smith και Pier Cacciali, περιέγραψε την ανακάλυψη στο επιστημονικό περιοδικό Zoosystematics and Evolution. Οι συγγραφείς ονόμασαν αυτό το φίδι Phalotris shawnella, προς τιμήν των δύο παιδιών, του Shawn Ariel Smith Fernández και της Ella Bethany Atkinson, που γεννήθηκαν την ίδια χρονιά που ιδρύθηκε το Fundación Para La Tierra (2008).

Τα δύο παιδιά ενέπνευσαν τους ιδρυτές της ΜΚΟ να εργαστούν για τη διατήρηση της άγριας ζωής στην Παραγουάη, με την ελπίδα ότι τα παιδιά τους μπορούν να κληρονομήσουν έναν καλύτερο κόσμο.

Το νέο είδος φιδιού Phalotris είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και μπορεί να διακριθεί από άλλα συγγενικά είδη από το κόκκινο κεφάλι του σε συνδυασμό με ένα κίτρινο γιακά, μια μαύρη πλαϊνή ζώνη και τα πορτοκαλί λέπια της κοιλιάς με ακανόνιστα μαύρα στίγματα.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί μόνο 3 δείγματα του είδους, καθώς είναι ενδημικό στα δάση Cerrado του διαμερίσματος San Pedro της ανατολικής Παραγουάης. Το συναντάμε σε δύο μέρη με αμμώδη εδάφη σε αυτό το διαμέρισμα, το Colonia Volendam και το Laguna Blanca, μια περιοχή που έχει κηρυχθεί “Σημαντική Περιοχή για τη Διατήρηση Αμφιβίων και Ερπετών“ και  που απέχουν μεταξύ τους 90 χιλιόμετρα.

Η εξαιρετική σπανιότητα αυτού του είδους έχει οδηγήσει τους επιστήμονες  να το θεωρούν «απειλούμενο», σύμφωνα με τα κριτήρια  της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), πράγμα που σημαίνει ότι κινδυνεύει άμεσα  με εξαφάνιση ελλείψει μέτρων προστασίας.

Η Laguna Blanca έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Καταφύγιο για μια περίοδο 5 ετών, αλλά επί του παρόντος δεν έχει καμία απολύτως προστασία. Η διατήρηση αυτής της τοποθεσίας θα πρέπει να θεωρείται εθνική προτεραιότητα για τη διατήρηση της φύσης», σχολίασαν οι ερευνητές.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες βρίσκεται εδώ και περίπου 1 εβδομάδα η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Human Rights...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από την 1 Νοεμβρίου 2022 αρχίζει η εφαρμογή του Νυχτερινού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023. Όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε παρέμβαση στην εν εξελίξει συζήτηση για την τιμή του φυσικού αερίου, προτάσσοντας την ανάγκη της καθιέρωσης ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου...

ΕΛΛΑΔΑ

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημερώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας. «Η κυβέρνηση αξιοποιεί τον χρόνο για να δώσει λύσεις...