Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το σκάφος Starliner της Boeing έφτασε για πρώτη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η νέα κάψουλα πληρώματος Starliner της Boeing προσδέθηκε για πρώτη φορά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ολοκληρώνοντας έναν σημαντικό στόχο σε μια κρίσιμη δοκιμαστική πτήση.

Το Starliner έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- ο οποίος σήμερα φιλοξενεί ένα επταμελές πλήρωμα- την Παρασκευή (20/5), σχεδόν 26 ώρες μετά την εκτόξευση της κάψουλας από τoν Διαστημικό Σταθμό Δυνάμεων του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα.

Το Starliner εκτοξεύθηκε την Πέμπτη (19/5) πάνω σε έναν πύραυλο Atlas V που προμήθευσε η κοινοπραξία United Launch Alliance (ULA) των Boeing και Lockheed Martin και έφθασε στην προβλεπόμενη προκαταρκτική τροχιά του 31 λεπτά αργότερα, παρά το πρόβλημα που προέκυψε με δύο προωθητήρες. Η Boeing δήλωσε ότι αυτό το πρόβλημα δεν επηρέασε την πτήση, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από περισσότερα από δύο χρόνια καθυστερήσεων και μηχανολογικών προβλημάτων που επέφεραν μεγάλο οικονομικό κόστος στην εταιρεία.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που διαστημόπλοια και των δύο εταίρων του προγράμματος εμπορικού πληρώματος της Nasa προσδέθηκαν στον διαστημικό σταθμό την ίδια στιγμή.

Πολλά εξαρτώνταν από το αποτέλεσμα, αφού σε μια πρώτη δοκιμαστική πτήση στα τέλη του 2019 παρουσιάστηκε μια δυσλειτουργία του λογισμικού η οποία εμπόδισε το διαστημικό σκάφος να φτάσει στον διαστημικό σταθμό.

Το Starliner παρέμεινε καθηλωμένο για εννέα ακόμη μήνες, ενώ οι δύο εταιρείες διαφωνούσαν για το τι προκάλεσε το κλείσιμο των βαλβίδων καυσίμου και ποια εταιρεία ήταν υπεύθυνη για την επισκευή τους, όπως ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα. Η Boeing δήλωσε ότι τελικά έλυσε το πρόβλημα με μια προσωρινή λύση και ότι ήδη σχεδιάζει τον επανασχεδιασμό τους. Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι παρακολουθούσε ένα πρόβλημα που εντόπισε στο σύστημα θερμικού ελέγχου του Starliner, αλλά ότι οι θερμοκρασίες της κάψουλας παραμένουν σταθερές.

Η κάψουλα έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσει από τον διαστημικό σταθμό την Τετάρτη (25/5) και να προσεδαφιστεί με αλεξίπτωτο στην έρημο του Νέου Μεξικού. Η επιτυχία αυτή θεωρείται κομβικής σημασίας για την Boeing, καθώς η εταιρεία με έδρα το Σικάγο προσπαθεί να βγει από διαδοχικές κρίσεις στον τομέα των επιβατικών αεροσκαφών και στη μονάδα διαστημικής άμυνας.  Αν όλα πάνε καλά με την τρέχουσα αποστολή, το Starliner θα μπορούσε να μεταφέρει τους πρώτους αστροναύτες στον διαστημικό σταθμό το φθινόπωρο.

Στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό βρίσκεται επί του παρόντος τρεις αστροναύτες της Nasa, ένας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από την Ιταλία και τρεις Ρώσοι κοσμοναύτες.

ΠΗΓΗ: The Guardian

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...