Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ενθουσιασμός για το νέο πειραματικό φάρμακο κατά της παχυσαρκίας

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο για την παχυσαρκία έχει προκαλέσει ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οδήγησε σε απώλεια έως και του 22,5% του αρχικού σωματικού βάρους των συμμετεχόντων, σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία Lilly.

Το Tirzepatide, όπως ονομάζεται το φάρμακο, χορηγείται με ένεση μία φορά την εβδομάδα και προάγει την απώλεια βάρους μιμούμενη τις επιδράσεις των φυσικών ορμονών που ονομάζονται ινκρετίνες. Αυτές οι ορμόνες μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα μετά το φαγητό και ρυθμίζουν τις μεταβολικές διεργασίες που σχετίζονται με την πέψη.

Η τιρεζεπατίδη, η οποία δεν είναι ακόμη διαθέσιμη στην αγορά εν αναμονή περαιτέρω κλινικών μελετών, συνδυάζει δύο συγκεκριμένες ινκρετίνες που ονομάζονται GLP-1 (glucagon-like peptide-1) και GIP (glucose-dependent insulinotropic polypeptide).

Στα αποτελέσματα της φάσης 3 της συνεχιζόμενης κλινικής δοκιμής SURMOUNT-1, οι ερευνητές ενέκριναν 2.539 συμμετέχοντες που ήταν είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι. Οι συμμετέχοντες έλαβαν τιρεζεπατίδη ή εικονικό φάρμακο (placebo), ακολούθησαν μια υποθερμιδική δίαιτα και αύξησαν την άσκηση.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες. Ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκαν, οι εθελοντές έκαναν μια φορά την εβδομάδα ένεση με τιρζεπατίδη σε χαμηλή, μέτρια ή υψηλή δόση. Μετά από 72 εβδομάδες και οι τρεις ομάδες είδαν σημαντική απώλεια βάρους.

Στο τέλος της κλινικής δοκιμής η μέση απώλεια βάρους ήταν:

  • 22,5% (24 κιλά) με την υψηλή δόση (15 mg)
  • 21,4% (22 κιλά) με την μέτρια δόση (10 mg)
  • 16% (16 κιλά) με τη χαμηλή δόση (5 mg)

Συγκριτικά, η ομάδα που έλαβε το εικονικό φάρμακο έχασε μόνο το 2,4% του σωματικού βάρους της (2 κιλά).

«Η τιρεζεπατίδη είναι το πρώτο πειραματικό φάρμακο που επιτυγχάνει απώλεια βάρους άνω του 20% κατά μέσο όρο σε μια κλινική μελέτη φάσης 3», δήλωσε ο υπεύθυνος της κλινικής έρευνας και αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Lilly, Τζεφ Έμικ.

Όπως συμβαίνει και με άλλα φάρμακα για την απώλεια βάρους, ορισμένοι συμμετέχοντες εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ανάλογα με τη δόση, έως και το ένα τρίτο της ομάδας που έλαβε το φάρμακο παρουσίασε ναυτία, διάρροια, εμετό και δυσκοιλιότητα, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των συμμετεχόντων εγκατέλειψε τη μελέτη λόγω αυτών των παρενεργειών.

«Η συνέχιση της ανάπτυξης της τιρζεπατίδης και παρόμοιων παραγόντων θα μπορούσε να προμηνύσει μια αλλαγή στη θεραπεία της παχυσαρκίας, παρόμοια με τον τρόπο με τον οποίο η διαχείριση της χοληστερόλης και των καρδιακών παθήσεων άλλαξε με την έλευση των φαρμάκων στατίνης και του HIV με τα αντιρετροϊκά φάρμακα», δήλωσε ο Σκοτ Κάαν, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου για το Βάρος και την Ευεξία στην Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, η μελέτη δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό και δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία δήλωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλες κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένεται να ανακοινωθούν το 2023.

ΠΗΓΗ: Science Alert

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...