Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ποια είναι η δίαιτα της μακροζωίας σύμφωνα με τους ερευνητές

Ο γεροντολόγος Βάλτερ Λόνγκο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει μια ιδανική διατροφή που μπορεί να χαρίσει μακροζωία.

Για να βρει αυτή την ιδανική διατροφή, ο Λόνγκο και η συνάδελφός του Ρόζαλιν Άντερσον, Διευθύντρια του προγράμματος Μεταβολισμός της Γήρανσης στο Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, μελέτησαν τη βιβλιογραφία σχετικά με τη μακροζωία και τη διατροφή σε ζώα και ανθρώπους.

«Διερευνήσαμε τη σχέση μεταξύ των θρεπτικών συστατικών, της νηστείας, των γονιδίων και της μακροζωίας σε βραχύβια είδη και συνδέσαμε αυτές τις σχέσεις με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες σε πρωτεύοντα θηλαστικά και ανθρώπους», εξήγησε ο Λόνγκο σε συνέντευξή του στον ιστότοπο Science Alert.

Ενώ απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της διατροφής της μακροζωίας, τα είδη των τροφίμων που θα πρέπει να προτιμάτε, είναι ήδη γνωστά. Σύμφωνα με τον Λόνγκο, μια καλή ποσότητα μη επεξεργασμένων υδατανθράκων, φυτικών και φυτικών λιπών καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών σας αναγκών. Προτείνει επίσης μια διατροφή με πολλά όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, λίγο ψάρι, καθόλου κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας και πολύ λίγο λευκό, λίγη ζάχαρη και επεξεργασμένα δημητριακά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο και λίγη μαύρη σοκολάτα.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλει στη μακροζωία είναι και οι ώρες που καταναλώνετε τα γεύματα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συνιστούν να τρώτε μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 11 έως 12 ωρών και να προγραμματίζετε έναν πενθήμερο κύκλο νηστείας κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες. Έτσι, η αρτηριακή πίεση θα είναι υπό έλεγχο και ο κίνδυνος αντίστασης στην ινσουλίνη θα διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

«Υιοθετώντας μια προσέγγιση βασισμένη σε πάνω από έναν αιώνα έρευνας, μπορούμε να αρχίσουμε να διαμορφώνουμε μια δίαιτα μακροζωίας που θα αποτελέσει ένα στέρεο θεμέλιο για τις διατροφικές συστάσεις και για τη μελλοντική έρευνα», σημείωσε ο Λόνγκο.

Φυσικά, αυτή η μέθοδος διατροφής δεν μπορεί να ταιριάζει σε όλους και οι γονιδιακές διαφορές και τα στάδια ανάπτυξης θα πρέπει να καθορίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη των διαφόρων τροφίμων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι άνω των 65 ετών, ίσως να πρέπει να προσθέσουν λίγο περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή τους για να αντιμετωπίσουν την απώλεια μυικού ιστού.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Λόνγκο έχει μια εταιρεία που πουλάει γεύματα και προγράμματα διατροφής που μιμούνται τη νηστεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι αμφιλεγόμενο στο διατροφικό πρόγραμμα που προτείνουν οι δυο ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο «Cell».

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Η 18η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Αιγάλεω ξεκινάει. Από τις 20 Μαΐου έως και τις 5 Ιουνίου το καταπράσινο Άλσος Αιγάλεω φοράει τα καλά...

LIFESTYLE

Η Βίκυ Καγιά επισκέφθηκε το Φεστιβάλ των Καννών, κάνοντας θραύση με το κατάμαυρο πολυτελές της φόρεμα. Το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται αυτή τη στιγμή...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρώην πεζοναύτης Τρέβορ Ριντ περιγράφει την εμπειρία του κατά τη διάρκεια της κράτησής του σε ένα ρωσικό ψυχιατρικό ίδρυμα σε μια συνέντευξη...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κλειδί για την ολική απεξάρτηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο αποτελούν οι νέες υποδομές εισαγωγής και διαμετακόμισης φυσικού αερίου που αναπτύσσονται...

Copyright © 2020 Editorial.gr