Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΘΝΙΚΑ

Πέθανε ο βοσκός των Ιμίων, Αντώνης Βεζυρόπουλος

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα, στο νησί Ψέριμο, όπου κατά καιρούς διέμενε, σε ηλικία 94 χρονών ο Αντώνης Βεζυρόπουλος ο οποίος ήταν γνωστός ως ο «βοσκός των Ιμίων».

Ο Αντώνης Βεζυρόπουλος για περισσότερο από 20 χρόνια διατηρούσε 40 κατσίκια περίπου, πάνω στις δύο νησίδες τις οποίες επισκεπτόταν ανελλιπώς για όσο καιρό του επέτρεπε η ηλικία του. Ο εκλιπών έχει γράψει ιστορία με την παρουσία του στα Ίμια και αποτελεί μια εμβληματική μορφή που έχει βάλει τη δική της σφραγίδα σχετικά με την ελληνικότητα των δύο νησίδων.

 

vezyropoulos-865
Η σορός του μεταφέρθηκε στις 7.30 το πρωί από την Ψέριμο στην Κάλυμνο, όπου θα γίνει η κηδεία του. Τον συνόδευαν η σύζυγος του, η κόρη του που έχει έλθει από την Αμερική και ο μικρός του γιός.

Η συγκλονιστική περιγραφή του για τα Ίμια

Μιλώντας στο istorima.gr, ο «βοσκός των Ιμίων» είχε πει: «Όταν έγινε όλο το επεισόδιο με τη Τσιλέρ, τη κουφάλα αυτή. Ήθελε να πάρουν τα Ίμια, ήταν λέει τούρκικα. Λοιπόν, αφού βγήκαν πάνω καθόμουν εκεί στη Ψέριμο, έβλεπα τη τηλεόραση κι άναψα. Λέω:Play «Όχι, δε θα τους αφήσω να περάσουνε, δικά μας είναι τα νησιά. Τόσα χρόνια είναι δικά μου, δικό μου σπίτι». Σηκώνομαι, έρχομαι στη Κάλυμνο μέσα, πάω στο Λιμεναρχείο.

“Λέω του λιμενάρχη: «Εγώ θέλω να πάω στο νησί πάνω, στα Ίμια». Μου λέει: «Ξέρεις τι λες τώρα; Αφού είναι οι Τούρκοι πάνω, πώς θα πας εσύ;» «Τι σε νοιάζει εσένα, εγώ θα πάω να βγω έξω. Να φάω μια ριπή, την έφαγα. Πάει στο διάολο».”

Λέει: «Περίμενε». Τηλεφωνάει στους μεγάλους. Μου λέει: «Εμείς θα είμαστε παρών. Θα είμαστε παρών». Πάω εκεί κάτω, ήρθε η «καταδίωξη» μας. Ήταν γρήγορη και μεγάλη, είχε δώδεκα άτομα μέσα. Με συνόδευσε, μου λέει: «Μέχρι εδώ μπορώ, από δω και μέσα απαγορεύεται να μπω εγώ». Λέω: «Θα πάω εγώ, μοναχός μου». Οι Τούρκοι μόλις είδανε, ήρθανε δύο «καταδιώξεις» να με βουλιάξουνε, για να μη βγω έξω. Αλλά τέτοιο είναι το νιονιό τους, κάνανε κύκλο έτσι να μου κόψουν, τα έδωσα εγώ από τη μέση και πάω και βγαίνω έξω στο νησί. Μόλις φουντάρισα κι έδεσα έξω, φουλάρει η δική μας «καταδίωξη» που με συνόδευε κι ήρθε κι έκατσε από μπροστά, να μη μου σπάσουν τη βάρκα. Δε μπορούσαν πια. Κάθονταν, φυλάγανε εκεί κάτω και τα ζώα τα είχα εγώ πάνω.

Εγώ τα κατσίκια τα είχα δεκαπέντε χρόνια. Αλλά όταν ήρθε αυτή η δουλειά, ήθελα να τα πάρω. Δε με αφήναν οι δικοί μας, μου είπαν να πάω να τα ταΐζω. Είπαν: «Θα σου δίνουμε εμείς κάτι να τους παίρνεις για φαί». «Πληρώνετε εσείς, να πληρώνω κι εγώ τα καύσιμα μου, για να τα κρατάω εκεί χάμω», λέω.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες έχουν εκδηλωθεί μέχρι το πρωί της Πέμπτης 28/09 στη Βόρεια Εύβοια. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή του μετεωρολογικού σταθμού του...

ΕΛΛΑΔΑ

Εικόνες μεγάλης καταστροφής αντικρίζουν τα συνεργεία των δήμων της Μαγνησίας και της περιφέρειας με το πρώτο φως της ημέρας, στη δοκιμαζόμενη περιοχή του Βόλου,...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα η ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» στον ηλεκτρονικό σύνδεσμο https://mpp.ypes.gov.gr/ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Εμπειρογνώμονες από έθνη της Αφρικής -και όχι μόνο- ξεκίνησαν μια μελέτη για την κλιματική μετανάστευση σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς ένας ομιλητής προειδοποίησε ότι...