Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Συναγερμός: Γιατί το 4ο κύμα ανησυχεί περισσότερο από τα προηγούμενα

Σε μία μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης της «πυρκαγιάς» κορωνοϊού που έχει κυκλώσει και πάλι τη χώρα μας βρίσκονται και πάλι οι αρμόδιες επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, ακολουθώντας τις οδηγίες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της κυβέρνησης.

Η επιδημία «καίει» τις περισσότερες περιοχές της επικράτειας, με κάποιες να κινδυνεύουν πολύ από τη λαίλαπα του κορωνοϊού, όπως η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά. Ο αριθμός των περίπου 3.000 κρουσμάτων τις τελευταίες τρεις ημέρες και η εκθετική αύξηση που καταγράφεται είναι ενδεικτικά της κατάστασης. Την 1η Ιουλίου ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων ήταν 442 και πλέον είναι στα 2.300 κρούσματα.

Αξιοποιώντας το βασικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους για να θέσουν υπό έλεγχο την επιδημία, δηλαδή τα εμβόλια και επικουρικά τα τεστ, μοριακό έλεγχο ή rapid test, για τον κορωνοϊό, οι αρμόδιοι ξεδιπλώνουν το σχέδιο κατάσβεσης με στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις, είτε σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες είτε κατά τόπους, και υπό εξαιρετικά πιεστικές και αιφνίδιες συνθήκες.

Η σύγκριση του τέταρτου με το δεύτερο και το τρίτο κύμα

Όπως επισήμανε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, χρειάστηκαν μόλις δύο εβδομάδες για να «εκτιναχθεί» ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ενώ τον προηγούμενο χειμώνα και με τον κρύο καιρό «καλό αγωγό» του κορωνοϊού χρειάστηκαν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να καταγραφεί τέτοια αύξηση.

Εκτός από την ταχύτητα της εξάπλωσης του κορωνοϊού, αυτό το κύμα χαρακτηρίζεται από τις διαγνώσεις που γίνονται κυρίως σε άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών και που σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση. Παρόμοιο προφίλ των θετικών στον κορωνοϊό, δηλαδή νεότεροι ηλικιακά και με κοινό στοιχείο τη μόλυνση κατά τη διασκέδαση, είχε καταγραφεί και στην έξαρση του δεύτερου κύματος τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο, αλλά με μικρότερο αριθμό διαγνώσεων.

Ο εμβολιασμός αναδεικνύεται στην ειδοποιό διαφορά αυτού του κύματος σε σύγκριση με τα προηγούμενα. «Ο εμβολιασμός ήδη έχει σώσει δεκάδες συμπολίτες μας από βαριά νόσο και θάνατο και υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων- θανάτων που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα. Η εμβολιαστική κάλυψη, προς το παρόν, έχει αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό τη μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις νεότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατέψει ευπαθείς ομάδες» ανέφερε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Σημειωτέον όμως ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε σαφής αύξηση των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 55 έως 64 ετών, μια ηλικιακή ομάδα με σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 70%.
Eνημέρωση για τον κορωνοϊό από το Υπουργείο Υγείας

Η αγωνία που πυροδοτούν τα «ορφανά» κρούσματα

Η μεγάλη διασπορά της λοίμωξης είναι δεδομένη, κατά την ειδικό, η οποία υπογράμμισε ότι ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού, που διαγιγνώσκονται καθημερινά, υποεκτιμά τον αληθινό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα.

Μάλιστα, για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς μήνες επέστρεψε και πάλι στην επιδημιολογική ενημέρωση ο όρος «ορφανά κρούσματα», ως όρος και λόγος ανησυχίας για τη δυναμική επανεμφάνιση και καταγραφή τους. «Η μεγάλη διασπορά φαίνεται και από την αύξηση των λεγόμενων «ορφανών» κρουσμάτων. Την εβδομάδα που μας πέρασε, αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών που βρέθηκε να νοσούν και δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε. Δηλαδή είναι άνθρωποι που δεν αναφέρουν έκθεση σε κάποιο γνωστό κρούσμα, ούτε συμμετοχή σε κάποια δραστηριότητα υψηλού κινδύνου. Η παρατήρηση αυτή καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει το δρόμο του να μεταδοθεί σε άτομα ανεμβολίαστα που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά» εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Προσώρας το εμβολιαστικό τείχος που έχει υψωθεί αρκετά προστατεύοντας τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων φαίνεται να επιτελεί τον ρόλο του. «Δεν βλέπουμε αύξηση των νέων κρουσμάτων, σε ηλικίες άνω των 65 ετών που στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, αποτελούν μόλις το 2,6 των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού» ανέφερε η κυρία Παπαευγγέλου, υπενθυμίζοντας ότι στα προηγούμενα κύματα η μετακύλιση της επιδημίας στους μεγαλύτερους ηλικιακά ήταν ταχύτατη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Η Βίκυ Μπάρκουλη, η κόρη του αειμνήστου Αντρέα Μπάρκουλη μίλησε στην κάμερα της εκπομπής, Super Κατερίνα για το εγγόνι της, αλλά και για τον...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότεροι από ό,τι πέρυσι ήταν οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δώρου Πάσχα. Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Ανεξάρτητης...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας πέρασε από τα χέρια της κινεζικής εταιρίας “Suning Holdings Group” στον επενδυτικό όμιλο των ΗΠΑ “Oaktree Capital Management”, ο οποίος θα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα 569 εκατ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία – είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω έκτακτων...