Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Με «πιλότο» τα λύκεια το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης

Με πιλότο τα λύκεια που ανοίγουν αύριο τις πόρτες τους για να υποδεχτούν μαθητές και εκπαιδευτικούς με κανόνες προστασίας και υποχρεωτικά self test, ύστερα από πέντε μήνες στις κόκκινες περιοχές, το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ασφαλή επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αμέσως μετά το Πάσχα, από τη Δευτέρα 10 Μαίου και με στόχο να μην ξανακλείσουν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει στην ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία της εκπαίδευσης καθώς θεωρεί ότι η απομάκρυνση των μαθητών από τις φυσικές τους τάξεις έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχολογία και την κοινωνικοποίηση των μαθητών και λιγότερο στη μαθησιακή διαδικασία, αφού είναι γεγονός ότι η διδασκαλία εξ αποστάσεως λειτούργησε και θα εξακολουθεί να λειτουργεί, τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα για τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης με άψογο τρόπο, ανεβάζοντας την Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρώπης, πράγμα για το οποίο μάλιστα το υπουργείο Παιδείας έλαβε τα εύσημα.

Τα λύκεια επελέγησαν από το υπουργείο Παιδείας να είναι η πρώτη βαθμίδα που θα επανέλθει στο σχολικό χώρο και για το λόγο αυτό ζητήθηκε το «πράσινο φως» της επιστημονικής επιτροπής, με βάση τα ακόλουθα τρία χαρακτηριστικά:

Πρώτον οι μαθητές της Γ’ λυκείου διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες αναμένεται αν διενεργηθούν εφέτος στην ώρα τους, με πιθανή ημερομηνία έναρξης τις 14 ή τις 15 Ιουνίου. Η λειτουργία μόνο της Γ΄ τάξης του λυκείου την οποία πρότειναν ορισμένοι επιστήμονες δεν ήταν εφικτή για τεχνικούς, πρακτικούς λόγους, καθώς άλλωστε οι καθηγητές διδάσκουν σε όλο το λύκειο και θα ήταν δύσκολο να βρίσκονται στην αίθουσα διδασκαλίας της Γ΄ λυκείου και να κάνουν τηλεκπαίδευση για τις άλλες δύο τάξεις.

Oι μαθητές της Γ’ λυκείου επιστρέφουν πρώτοι στα θρανία καθώς διαγωνίζονται στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, οι οποίες αναμένεται αν διενεργηθούν εφέτος στην ώρα τους, με πιθανή ημερομηνία έναρξης τις 14 ή τις 15 Ιουνίου.

Παρότι υπάρχουν πολλοί μαθητές τη τελευταίας τάξης του λυκείου, οι οποίοι συνηθίζουν να αποφεύγουν προς το τέλος της σχολικής χρονιάς την παρουσία τους στο σχολείο, παίρνοντας εν γνώση τους απουσίες, προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις στο σπίτι ή στο φροντιστήριο, η φετινή ιδιαίτερη χρονιά του κορωνοιού έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς ήδη απουσιάζουν σχεδόν πέντε μήνες. Επιπλέον το υπουργείο Παιδείας ήθελε να δώσει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να προετοιμαστούν με το όσο δυνατόν καλύτερο τρόπο και να επανεισαχθούν σιγά –σιγά στην ψυχολογία της σχολικής τάξης.

Δεύτερον, τα λύκεια έχουν λειτουργήσει εφέτος λιγότερο χρόνο με δια ζώσης μαθήματα από ό,τι οι υπόλοιπες βαθμίδες. Συγκεκριμένα από τις 10 Νοεμβρίου που έκλεισαν όλα τα σχολεία και μετά,τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές δεν έχουν λειτουργήσει καθόλου, ενώ, αντιθέτως τα γυμνάσια, που ακολουθούν στην σειρά προτεραιότητας, λειτούργησαν για περίπου μιάμιση εβδομάδα ενώ τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία ήταν ανοιχτά για πέντε εβδομάδες.

Ο τρίτος λόγος που δόθηκε προτεραιότητα στα λύκεια συνδέεται με την κινητικότητα των πολιτών καθώς κρίθηκε ότι οι μαθητές λυκείου πηγαίνουν μόνοι τους στο σχολείο ενώ για παράδειγμα στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία , η κινητικότητα γονέων παππούδων και κηδεμόνων θα εκτόξευε τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού, σε μία συγκυρία , κατά την οποία βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Η ιδιαίτερη επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος διαφωνίας των μελών της επιτροπής που μειοψήφησαν στην απόφαση για το άνοιγμα των λυκείων, με χαρακτηριστική την ένσταση του εμβληματικού καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα , ο οποίος επικαλέστηκε τους κινδύνους που επισύρει μία τέτοια απόφαση καθώς και την εντεινόμενη, ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό σύστημα Υγείας από τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις ασθενών.

Tα λύκεια θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ως «όπλα» την τήρηση των μέτρων προστασίας με αποστάσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα, υγιεινή των χεριών αερισμό των αιθουσών και σταθερές ομάδες μαθητών αλλά κυρίως αυτή τη φορά έχει στα χέρια του το δωρεάν τεστ αυτοδιάγνωσης που θα γίνεται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα, Δευτέρα και Πέμπτη από μαθητές και εκπαιδευτικούς ώστε να απομονώνονται τυχόν κρούσματα και να διασφαλιστεί η ομαλή και ασφαλής λειτουργία των σχολικών μονάδων. Επόμενο βήμα είναι η λειτουργία με τα ίδια «όπλα», όρους και κανόνες των γυμνασίων δημοτικών και νηπιαγωγείων από τη Δευτέρα 10 Μαίου, δηλαδή αμέσως μετά το Πάσχα και εφόσον θεωρείται ότι την περίοδο εκείνη η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι βελτιωμένη, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς.

Ετσι τα γυμνάσια και τα λύκεια θα λειτουργήσουν μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου ώστε στις 14 ή στις 15 Ιουνίου να ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Τα δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παρατείνουν τη λειτουργία τους τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου όπως είχε γίνει και πέρυσι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Με την επίσημη έναρξη σήμερα της 28ης Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP28) στο Ντουμπάι, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αναμένουν να δουν αν επιτέλους...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Σε πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Την Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2023, τελέστηκε Πατριαρχική...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επιστολή προς τις αρμόδιες επιτροπές του βρετανικού κοινοβουλίου για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που συνέταξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης έδωσε ο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωτικά κινήθηκε ο πληθωρισμός για την Ελλάδα τον Νοέμβριο όπως και για την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Πέμπτη η...