Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βασιλακόπουλος: Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες ακόμα για το «τείχος ανοσίας»

«Οι υγεινομικοί είναι ξεκάθαροι: Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος. Όποιο μέτρο περιορίζει τον συνωστισμό και συγχρωτισμό των ανθρώπων είναι χρήσιμο», επισήμανε ο πνευμονολογος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις έξι».

 

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι με περίπου 25.000 νέα εμβόλια, 10.000 ανοσοποιήσεις με φυσική νόσο και 10.000 μολύνσεις ανά ημέρα, «χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 μήνες για να φτάσουμε στο πολυπόθητο “τείχος ανοσίας”. Θα υπάρξουν μεν αυξομειώσεις αλλά θα συνεχίσουμε να έχουμε απώλειες έως τότε».

«Ειδικά για τους ηλικιωμένους η τρίτη δόση θα πρέπει να επιτραπεί να γίνει πιο νωρίς»

Ο κ. Βασιλακόπουλος σημείωσε ότι, ιδίως για τους ηλικιωμένους ο κίνδυνος σοβαρής νόσου δεν αυξάνει στο εξάμηνο, αλλά από το τετράμηνο, τονίζοντας ότι αυτοί πρέπει να εμβολιαστούν όσο νωρίτερα γίνεται. «Δεν είναι δυσκολο να τους πείσουμε, γιατί έχουν ήδη κάνει τις δύο πρώτες δόσεις και είδαν ότι δεν έπαθαν κάτι».

Ο καθηγητής υπογράμμισε ακόμα: «Ο εμβολιασμένος, δεν είναι άτρωτος. Αν δεχθεί μια τεράστια επίθεση ισχυρής συγκέντρωσης ιού και αν είναι κάποιος άτυχος, που δεν έχει αναπτύξει την τέλεια ανοσολογική απόκριση μπορεί να νοσήσει. Τα μέτρα λειτουργούν και ως κίνητρο έτσι ώστε κάποιος να πάει να εμβολιαστεί».

«Υπάρχουν ελλείψεις πνευμονολόγων στα νοσοκομεία της χώρας»

Ερωτηθείς για τις ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία της χώρας, ο ίδιος τόνισε μεταξύ άλλων: «Πολλά νοσοκομεία δεν έχουν καν πνευμονολογικές κλινικές. Δεν είναι κάτι που έγινε λόγω πανδημίας, ίσχυε πάντα».

Παπαϊωάννου: Δεν βλέπουμε την επιθετική αύξηση του ιού στα λύματα που βλέπαμε προηγουμένως

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι είναι εμφανής, εν μέσω της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η χώρα και η οποία είναι ακόμα μεγαλύτερη στην βόρεια Ελλάδα, μια «χαραμάδα αισιοδοξίας» λόγω της απουσίας, πλέον, εκθετικής αύξησης της συγκέντρωσης του ιού στα λύματα που υπήρχε το τελευταίο μεγάλο διάστημα. «Δεν μπορούμε ωστόσο να είμαστε σίγουροι. Ας περάσει κι αυτή η εβδομάδα για να υπάρχει και αυτή η προβολή της επόμενες δέκα ημέρες. Χρειάζονται τα εξής: εμβόλιο, αποφυγή συγχρωτισμού, ατομική ευθύνη», είπε ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Έμφραγμα» αναμένεται να προκαλέσει στην Αθήνα και σε μεγάλο κομμάτι της χώρας η αυριανή απεργία, την οποία έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ. Η συμμετοχή συνδικάτων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...