07/12/2021

Αισιοδοξία και δύναμη από μια νεαρή αγρότισσα στην Χίο

Καθετοποίηση της παραγωγής και της επεξεργασίας των βοτάνων, προκειμένου να διατίθενται απευθείας στην αγορά πέτυχε μια επιχείρηση στην Χίο, προσβλέποντας στην προστιθέμενη αξία των προϊόντων της.

Ένα αισιόδοξο μήνυμα επιτυχούς επιχειρηματικής δράσης στέλνει από την μυροβόλο Χίο η Αργυρώ Κουτσουράδη, παραγωγός αρωματικών φυτών και γεωπόνος. Κατάφερε να πάρει το πρώτο βραβείο καινοτομίας από το Επιμελητήριο της Χίου, που σύμφωνα με την ίδια αφορά όλο το νησί. «Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρξε κάποιος άλλος που να επιχείρησε να εκμεταλλευτεί τον αρωματικό πλούτο των βοτάνων της Χίου», αναφέρει.

Μόλις 24 ετών ήταν η Αργυρώ, όταν ξεκίνησε να ονειρεύεται τι θα έκανε με το πτυχίο της γεωπονικής στο χωριό της τον Χαλκειό. Ήταν αποφασισμένη να μείνει και να δουλέψει εκεί. Σε μια έκταση 25 στρεμμάτων φύτευσε δεκατέσσερα είδη αρωματικών φυτών, ενώ έως τότε δεν είχε κάποια επαφή με την γη, εκτός από την ακαδημαϊκή. Στο πλευρό της ήταν οι γονείς της, οι οποίοι είχαν επίσης άγνοια και ξαφνικά ο πατέρας της βρέθηκε μαζί της στα χωράφια. Το 2018 κέρδισε την πιστοποίηση για τα βιολογικά της προϊόντα.

Σταδιακά μέσα σε λίγα χρόνια η Αργυρώ κατάφερε να περάσει τα όρια του τόπου της και τα σύνορα της Ελλάδος. Τώρα έχει πελάτες σε επτά ευρωπαϊκές χώρες και στην Αμερική, που εκτιμούν την ποιότητα των προϊόντων της.

«Εκείνο που λείπει είναι το κίνητρο, ειδικά στους νέους ανθρώπους να γνωρίσουν τις ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα και να ασχοληθούν», σημειώνει. Απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς και αφοσίωση. Τώρα περνούμε στον εκσυγχρονισμό. Όλα γίνονται με το χέρι και χωρίς μέσα. Από την καλλιέργεια, την συγκομιδή, την αποξήρανση, την τυποποίηση, ακόμη και τα ταμπελάκια. Η Αργυρώ ελπίζει να συνεχίσει την επιχείρησή της στον τόπο της αν και όπως λέει το κόστος παραγωγής έγινε πολύ ακριβό τελευταία.