Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα μέτρα: Ενα άτομο ανά 9 τ.μ. θα μπαίνει από σήμερα στα σούπερ μάρκετ

Ενα άτομο ανά 9 τ.μ. μπορεί να εισέρχεται, από σήμερα Σάββατο (13/11), στα σούπερ μάρκετ. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει αυτόν τον περιορισμό, προκειμένου να αποφευχθούν εικόνες συγχρωτισμού, τη στιγμή που ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο μέτρο είχε καταργηθεί 25/10 και αντικατασταθεί από τον κανόνα ένα άτομο ανά 2 τ.μ.

Αξίζει να επισημανθεί πως εξετάστηκε, επίσης, το ενδεχόμενο εισόδου των ανεμβολίαστων πολιτών στα σούπερ μάρκετ με επίδειξη αρνητικού rapid test, αλλά αξιολογήθηκε ως μη ενδεδειγμένη επιλογή. Εκτιμήθηκε πως θα προκαλούσε αντιδράσεις κι ότι θα υπήρχαν προβλήματα στην εφαρμογή. Στις πρακτικές δυσκολίες αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας, χθες, σε τηλεοπτικό σταθμό: «Το ενδεχόμενο αυτό (σ.σ.: rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ) συζητήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου και κατ’ ιδίαν με τους εκπροσώπους του κλάδου, αλλά έχει προβλήματα.

Το πρώτο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν rapid test και δεν μπορείς να τους στερήσεις την πρόσβαση σε βασικά αγαθά για τη ζωή. Είναι πολύ σκληρό. Και το δεύτερο είναι ότι έχει και προβλήματα καθαρά πρακτικά, όπως πόση θα είναι η ουρά που θα δημιουργηθεί σε ένα σούπερ μάρκετ σε ώρες αιχμής, όπου ταυτόχρονα προσέρχονται εκατοντάδες πελάτες. Γιατί σε ένα κατάστημα λιανικής πώλησης δεν έχεις τόση ταυτόχρονη προσέλευση όσο σε ένα σούπερ μάρκετ… Αρα δεν είναι τόσο απλό».

Επιπρόσθετα, ο υπουργός έκανε λόγο για αδικία και αχαριστία, σχολιάζοντας το αίτημα των επαγγελματιών εστίασης για οικονομική στήριξη του κλάδου.

«Δεν αντιδικώ με τους ανθρώπους της εστίασης, όμως το να ακούγεται ότι δεν έχουμε στηρίξει την εστίαση ή με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και διεκδικεί νέα χρήματα είναι πάρα πολύ άδικο», επισήμανε.

Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση (στο ίδιο μέσο) του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργου Καββαθά, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Την Τρίτη (16/11) οι επαγγελματίες του κλάδου εστίασης θα κλείσουν τις επιχειρήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας, δηλώνοντας το θυμό και την αγανάκτησή τους, γιατί ενώ περιορίζεται ο κύκλος εργασιών με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μη διάδοση του κορονοϊού, από την άλλη μεριά δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης για τον κλάδο». Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, μέσα στην 20μηνη πορεία της πανδημίας η εστίαση έχει υποστεί, μεσοσταθμικά, μείωση του κύκλου εργασιών της τάξεως του 38%.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, ακόμη, πως σε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν από λίγες ημέρες, οι εκπρόσωποι του λιανικού εμπορίου, ενώπιον του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ και του πρωθυπουργού, εξέφρασαν το παράπονο ότι η εστίαση έλαβε πολύ υψηλή οικονομική ενίσχυση. «Η αλήθεια είναι ότι η εστίαση έχει πάρει υπερδιπλάσιους πόρους, από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Αρα από ένα σημείο κι έπειτα αρχίζει να ακούγεται και σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα, γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση στερήθηκαν από το λιανικό εμπόριο, τους ελεύθερους επαγγελματίες κι από οποιονδήποτε άλλο», τόνισε ο υπουργός, για να προσθέσει: «Αρα νομίζω ότι ο κύριος Καββαθάς, που είναι ένας λογικός άνθρωπος, θα πρέπει να βάλει στον δημόσιο λόγο του κι αυτήν την παράμετρο, ότι εκπροσωπεί έναν κλάδο, που κατά δήλωση όλων των άλλων είναι ο πιο ευνοημένος από την κυβέρνηση κι από εμένα προσωπικά».

Σε σχέση με τις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τρίτης, ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε πως οι επαγγελματίες εστίασης «κατεβάζουν ρολά, διότι πράγματι κάποια εστιατόρια, όχι όλα, αλλά ιδιαίτερα εστιατόρια σε πόλεις, όπου το ποσοστό εμβολιασμού είναι πάρα πολύ χαμηλό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, έχουν μείωση τζίρου», εξαιτίας των μέτρων.

Επίσης, ξεκαθάρισε αναφορικά με την είσοδο των ανεμβολίαστων σε καταστήματα εστίασης: «Δεν έχει πει κανένας μας ότι δεν θα μπαίνουν στην εστίαση. Με rapid test θα μπαίνουν, στους εξωτερικούς χώρους πάντα, όχι στους εσωτερικούς».

Λιανεμπόριο

Στο… μέτωπο του εμπορίου, από πρόσφατη έρευνα για την κίνηση της αγοράς κατά τις ενδιάμεσες, φθινοπωρινές, εκπτώσεις (1-15/11, χρονικό διάστημα αυτών συνέπεσε με τα πρόσφατα μέτρα) του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, προκύπτει πτώση πωλήσεων για το 82,14% των επιχειρηματιών (συμμετεχόντων στην έρευνα).

Στο ερώτημα: «Εκτιμάτε ότι τα νέα μέτρα επηρέασαν αρνητικά ή δεν επηρέασαν το τζίρο της επιχείρησης;», η πλειονότητα (87,5%) δήλωσε ότι είχαν αρνητική επιρροή και το 10,71% πως δεν επηρεάστηκε.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι καταναλωτές (85,71%) για την είσοδό τους στο κατάστημα διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ το 12,5% είχε αρνητικό τεστ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δώσαμε ισχυρό ρόλο στα μέλη για το ευρωψηφοδέλτιο άρα ακούσαμε περισσότερο τη δημοκρατική λειτουργία» ανέφερε ο επικεφαλής της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος που...