01/12/2021

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και ημερομηνία λήξης: Τι είπε ο Θεμιστοκλέους – «Μάλλον δεν θα χρειαστεί 4η δόση»

«Παράθυρο» για τη λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άφησε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η συζήτηση για λήξη του πιστοποιητικού έχει ανοίξει και σε επιστημονικό σκέλος και σε διοικητικό σκέλος. «Στη Γαλλία προχώρησαν σε λήξη πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών, γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση μπορεί κι η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο τέταρτης δόσης του εμβολίου για τον κορονοϊό, σχολίασε ότι λογικά δε θα χρειαστεί, καθώς τα μέχρι επιστημονικά στοιχεία λένε ότι με την τρίτη θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανόσιας. «Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη» σημείωσε.

Κορονοϊός – Θεμιστοκλέους: Τι είπε για την αύξηση των εμβολιασμών

»Έχουμε 225.000 με 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης τις τελευταίες 10 μέρες. Έχουμε φτάσει στους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα από 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. «Αυτό είναι πολύ καλό, το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί πέρα από αυτή την εβδομάδα και να το δούμε να αναπτύσσεται πέρα από τις 10 ή 20 μέρες, είναι πολύ σημαντικό» τόνισε.

Εξηγώντας την αύξηση των εμβολιασμών, σχολίασε ότι το ένα κίνητρο είναι η ανακοίνωση των μέτρων, ενώ το δεύτερο είναι ότι λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων έχουν τρέξει κάποιοι να εμβολιαστούν, καθώς  συνειδητοποίησαν ότι ο ιός είναι εδώ και «δε θα φύγει με μαγικό ραβδί».

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους ακόμα σημαντικότερο να εμβολιαστούν τα άτομα τρίτης ηλικίας να κάνουν και τρίτη δόση, φθίνει η ανοσία του εμβολίου, ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών. Δήλωσε δε εμφατικά, ότι είναι επιτακτική η αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους στον ένα μήνα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εμβολιασμού.

«Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κάνεις εμβόλιο στους 6 μήνες, θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή» σημείωσε.

«Έχουμε αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα για να φαίνεται το εμβόλιο που κάνει ο καθένας για να διευκολύνουμε τους πολίτες» διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.