Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εθνική στρατηγική στο μεταναστευτικό: 4 νέες δομές φιλοξενίας, αποσυμφόρηση των νησιών και της ενδοχώρας

Τέσσερις κόκκινες κορδέλες εγκαινίων των νέων δομών φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων ετοιμάζεται να κόψει το υπουργείο Μετανάστευσης, αλλάζοντας το χάρτη υποδομών και παροχών στους αιτούντες άσυλο μέσα σε ελάχιστους μήνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, στις 27 Νοεμβρίου εγκαινιάζονται οι νέες δομές σε Κω και Λέρο, ενώ μέσα στο 2022 θα εγκαινιαστούν και οι δομές σε Λέσβο και Χίο καταγράφοντας μια τεράστια στροφή στη διαχείριση του προσφυγικού στη χώρα. Ειδικά στην πολύπαθο Λέσβο, που ήδη μετά τη φωτιά στη Μόρια και την προσωρινή δομή του Μαυροβουνίου δεν θυμίζει σε τίποτα την πραγματικότητα που βίωνε ο τόπος για πολλά χρόνια, η δημιουργία της νέας Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής σηματοδοτεί το τέλος της ταύτισης του νησιού με το προσφυγικό ζήτημα στην ευρωπαϊκή συνείδηση, ως η Λαμπεντούζα του Αιγαίου.

«Η Εθνική Στρατηγική για το Μεταναστευτικό, όπως αποτυπώθηκε από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέλαβε τα ηνία της χώρας, υλοποιείται με συνέπεια και παρουσιάζει μετρήσιμα αποτελέσματα. Είναι η πρώτη φορά που στο μεταναστευτικό οι εξαγγελίες δεν μένουν στα λόγια. Ολοκληρώνουμε ένα σύγχρονο εθνικό σύστημα υποδοχής στα σημεία εισόδου, με τις νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές που κατασκευάζονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Δομές που μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαμενόντων, των εργαζομένων, καθώς και των τοπικών κοινωνιών. Δομές μακριά από τον αστικό ιστό, που προσφέρουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Δομές που βάζουν οριστικό τέλος στη Μόρια, στη ΒΙΑΛ, στο Βαθύ και στην περίοδο της διεθνούς ανυποληψίας για τη χώρα μας.

Οι νέες ΚΕΔ έχουν διακριτούς χώρους για γενικό πληθυσμό, ευάλωτες ομάδες και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης για τους προς επιστροφή παράνομους μετανάστες. Περιορίζουμε δραστικά τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την κατασκευή έργων υποδομής σε δήμους που στα διοικητικά τους όρια λειτουργούν δομές φιλοξενίας. Η Πολιτεία, με αυτόν τον τρόπο, εκφράζει εμπράκτως την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Προχωράμε σταδιακά στην αποσυμφόρηση των πολύπαθων νησιών μας, αλλά και της ενδοχώρας, διασφαλίζοντας μια ίση κατανομή των αιτούντων άσυλο στις περιφέρειες της χώρας. Σε συνδυασμό με την κατά 90% μείωση των μεταναστευτικών ροών σε σύγκριση με το 2019, σήμερα όλες σχεδόν οι περιφέρειες της χώρας φιλοξενούν κάτω από 1% των αιτούντων άσυλο ανά την επικράτεια. Ο δίκαιος επιμερισμός των βαρών αποτελούσε και αποτελεί το ελάχιστο χρέος μας προς τις περιοχές που έχουν πληρώσει ιδιαίτερα υψηλό τίμημα.

Δύο χρόνια μετά, η χώρα μας έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού. Αφήνει πίσω της οριστικά τη δυσπιστία και την αναποτελεσματικότητα στη διαχείρισή του. Σχεδιάζει ένα “αύριο” με σιγουριά και αισιοδοξία. Με γνώμονα το συμφέρον των Ελλήνων, συνεχίζουμε!», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης.

Τον Νοέμβριο του 2019 η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωνε την κατασκευή κλειστών αναχωρησιακών δομών για την επίσπευση των διαδικασιών των απελάσεων. Τέτοιες δομές βρίσκονται σε όλα τα νέα κλειστά κέντρα που κατασκευάστηκαν και κατασκευάζονται σε Σάμο, Κω, Λέρο, Λέσβο και Χίο. Μέσα στα ΚΕΔ (Κλειστά Ελεγχόμενα Κέντρα) υπάρχουν ακόμα χώροι για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες, ενώ όλα τα κέντρα είναι εκτός αστικών δομών. Επίσης το 2019 η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύτηκε για παραμονή μόνο του 1% μεταναστών ανά περιφέρειες της χώρας σε σχέση με τον γηγενή πληθυσμό.

Η σύγκριση του 2019 με το τώρα εντυπωσιάζει σε περιφέρειες όπως το Βόρειο Αιγαίο, όπου τον Νοέμβρη ο μεταναστευτικός πληθυσμός ήταν στο 18% και τώρα βρίσκεται στο 2%, ενώ κάτω από το 1% βρίσκεται σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Χαρακτηριστικά στην Αττική ο μεταναστευτικός πληθυσμός των αιτούντων άσυλο είναι στο 0,42%, στην Πελοπόννησο 0,17% και στη Στερεά Ελλάδα 0,78%. Τέλος, μέσα σε δύο χρόνια δόθηκαν περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ ως ανταποδοτικά τέλη και αποζημιώσεις στους δήμους που έχουν επιβαρυνθεί με το μεταναστευτικό, ενώ έχουν εγκριθεί 57 έργα σε 30 δήμους από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αξίας άνω των 17 εκατ. ευρώ.
02

Ραγδαία αύξηση προσφυγικών ροών στην Κύπρο

Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μεταναστευτικές ροές στην Κύπρο, με την κυπριακή κυβέρνηση να λαμβάνει σειρά μέτρων. Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταδεικνύεται πως για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10.868 προσώπων, από τις οποίες οι 9.270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή «σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, με βάση μια προδιαγεγραμμένη και συνειδητή πολιτική, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ροών προέρχεται από την εν λόγω χώρα, με πιο σημαντικό το γεγονός πως το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άνδρες ηλικίας 25 έως 40 ετών.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι για σκοπούς σύγκρισης, φέτος οι ροές είναι ήδη κατά 38% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό για ολόκληρο το 2020. Ανέφερε εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων έχουν ήδη απορριφθεί 8.671 αιτήσεις, οι σημερινές ροές προστίθενται στις πέραν των 33.000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΕΛΛΑΔΑ

«Οι ευρωεκλογές είναι μια κρίσιμη εθνική κάλπη και ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί», είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση. Η ΝΔ εστιάζει...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε εχθες το απόγευμα σε διαγνωστικό κέντρο, που βρίσκεται επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου στην Καλλιθέα. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λίγο...