29/11/2021

Γιατί οι έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρίζουν τις πόλεις – Νοέμβριος ο χειρότερος μήνας για πλημμύρες

«Τέτοιες γενικευμένες και απλωμένες σε όλες τη χώρα βροχοπτώσεις είχαμε χρόνια να δούμε» δήλωσε στο MEGA Σαββατοκύριακο για την κακοκαιρία του «Μπάλλου» που σάρωσε την χώρα ο καθηγητής Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων, Δημήτρης Εμμανουλούδης.

«Οι πλημμύρες είναι οι πιο ανθρωποκτόνες καταστροφές στον πλανήτη. Μπορούν να συμβούν παντού στον κόσμο» τόνισε, κάνοντας λόγο ότι ο χειρότερος μήνας για πλημμύρες είναι ο Νοέμβριος.

«Από τις έξι ανθρωποκτόνες πλημμύρες που συνέβησαν στην Αττική τα τελευταία 100 χρόνια, οι πέντε έγιναν τον Νοέμβριο» σημείωσε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής εξήγησε γιατί πλημμυρίζουν οι πόλεις όταν σημειώνονται έντονες βροχοπτώσεις.

«Δεν είναι μόνο τα φρεάτια. Το αστικό περιβάλλον είναι το χειρότερο από πλευράς υδρολογικής συμπεριφοράς και εκδήλωσης φαινομένων περιβάλλοντος. Είναι χειρότερο και από το περιβάλλον των καμένων περιοχών. Ότι πέφτει από τον (σ.σ. βροχή) κυλάει επιφανειακά. Αν λάβουμε υπόψη ότι δεν έχει δίοδο το νερό επειδή υπάρχει δόμηση, αντιλαμβάνεστε ποια είναι η εξέλιξη με αυτά που βλέπουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι γίνεται με τους σεισμός

Σε εκτόνωση, σε μετασεισμική ακολουθία, βρίσκεται το Αρκαλοχώρι στην Κρήτη, σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμου Χουλιάρα.

«Η αποκατάσταση εξαρτάται από την σεισμικότητα. Οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν και η αποκατάσταση τους να βρεθεί με άλλους τρόπους» είπε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο ότι το ενδεχόμενο για πιο ισχυρό σεισμό είναι πολύ μικρό.