Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Βροχή ενός έτους μέσα σε τρεις μέρες – Νέα επιδείνωση του καιρού από την Πέμπτη

Με ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίστηκε και χθες, για 6η μέρα, το πέρασμα της «Αθηνάς» από τη χώρα, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονία και Θράκη), αλλά και σε Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Ανατολική Θεσσαλία, Στερεά, Αιγαίο και Κρήτη. Τις ύστερες απογευματινές ώρες ισχυρή βροχόπτωση έπληξε αρκετές περιοχές της Αθήνας, ενώ καταρρακτώδης βροχή έπεσε στο Γκάζι, στο Χαλάνδρι, στο Μαρούσι και στον Κορυδαλλό.

Χθες και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν καταγραφεί –σύμφωνα με το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Αστεροσκοπείου/meteo.gr–στο Βατοπέδι στον Αθω με 74 χιλιοστά βροχής, στη Θάσο 67 χιλ., στον Κορινό Πιερίας 62 χιλ., στο Λάκκωμα Θεσσαλονίκης 57 χιλ., στη Νέα Μηχανιώνα 56 χιλ., στο Βαρθολομιό Ηλείας 54 χιλ., στο Αγρίνιο 51 χιλ. και στην Πηνεία Ηλείας 50 χιλιοστά βροχής. Οσον αφορά τις μέγιστες ριπές ανέμου χθες αυτές καταγράφηκαν στην Παξιμάδα Καρύστου με 87 χλμ./ώρα, στη Μεγίστη Λαύρα με 77 χλμ./ώρα, στην Απείρανθο Νάξου με 74 χλμ./ώρα, στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης με 72 χλμ./ώρα και στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας με 71 χλμ./ώρα.

Σήμερα και αύριο θα υπάρχει ύφεση, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή θα σημειωθεί νέα επιδείνωση.

Τις προηγούμενες ημέρες ιδιαίτερα έντονη ήταν η βροχόπτωση στην περιοχή του Πηλίου. Στην περιοχή της Ζαγοράς, που έχει συχνά υψηλά επίπεδα βροχής, εντός 72 ωρών, από το απόγευμα της Πέμπτης 7 Οκτωβρίου έως το απόγευμα της Κυριακής 10 Οκτωβρίου έπεσαν 700 χιλιοστά βροχής. Μέσα σε ένα τριήμερο έπεσε σχεδόν διπλάσια βροχή απ όση πέφτει συνολικά στην Αθήνα σε ένα έτος!

«Στη βόρεια Εύβοια σημειώθηκαν ισχυρές βροχές, χωρίς όμως να έχουμε σαφή εικόνα για το ύψος της βροχόπτωσης στην περιοχή των καμένων, καθώς δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί στη ζώνη που επλήγη από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές. Υπάρχουν τρεις σταθμοί στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας, που όμως δεν επηρεάστηκαν έντονα από το κύμα κακοκαιρίας» λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου και υπεύθυνος του meteo.gr.

«Είναι επιτακτική ανάγκη σε περιπτώσεις όπως της βόρειας Εύβοιας να υπάρχει ένα δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών, έτσι ώστε σε συνδυασμό με τα δεδομένα δορυφόρων να μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός καιρικού φαινομένου, ιδιαίτερα των ισχυρών και επικίνδυνων, και να λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα» τονίζει ο κ. Λαγουβάρδος. Πάντως, για να έχουμε μια εικόνα, από σχετικά κοντινούς σταθμούς στο χρονικό διάστημα από 9 Οκτωβρίου έως τις 16.00 της 10ης Οκτωβρίου στην Ιστιαία καταγράφηκαν 10 χιλ. βροχής, στους Ωρεούς (βόρεια Εύβοια) 39 χιλ., στη Ζαγορά 473 χιλ., στη Μακρινίτσα 40 χιλ., στη Σκιάθο 119 χιλ., στη Γλώσσα Σκοπέλου 139 χιλ. και στη Σκόπελο 38 χιλ. βροχής.

Σήμερα και αύριο θα υπάρχει ύφεση στα καιρικά φαινόμενα, για να σημειωθεί νέα επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες την Πέμπτη και την Παρασκευή από τα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Για σήμερα η πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στη δυτική Ελλάδα, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του βορείου Αιγαίου, οι οποίες βαθμιαία θα επεκταθούν στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στα Δωδεκάνησα.

kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...