Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη για την απάτη της ιβερμεκτίνης – Αποκαλυπτική έρευνα του BBC για το… «θαυματουργό σκεύασμα»

Νέα «καρφιά» κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, εξαπέλυσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τις απόψεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Twitter δημοσίευσε σύνδεσμο του BBC στον οποίο γίνεται αναφορά στην ιβερμεκτίνη και πώς η ψευδοεπιστήμη δημιούργησε ένα «θαυματουργό φάρμακο» ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

«Ακόμη θυμάμαι την ημέρα που είχα πυρετό και ο Παύλος Πολάκης με καλούσε να πάρω ιβερμεκτίνη», θυμάται ο Άδωνις Γεωργιάδης και συνεχίζει επεξηγώντας πως στο εν λόγω κείμενο τονίζεται ότι οι «μελέτες» για τον COVID και αυτό το φάρμακο ήταν ψεύτικες και πόσοι έπαθαν δηλητηρίαση παίρνοντας το χωρίς κανένα λόγο.

Δείτε το tweet του Άδωνι Γεωργιάδη:

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυο τους διαφωνούν για την χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος ενάντια στον κορωνοϊό. Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Γεωργιάδης είχε νοσήσει από Covid-19 στα τέλη Ιουλίου.

Τότε ο Παύλος Πολάκης του είχε ευχηθεί χρόνια πολλά αλλά είχε επιλέξει να του δώσει και μία ιατρική συμβουλή, λέγοντάς του να πάρει ιβερμεκτίνη.

Έναν μήνα περίπου μετά, ο Άδωνις Γεωργιάδης επιτέθηκε κατά του κ. Πολάκη καταλογίζοντάς του ανευθυνότητα δημοσιεύοντας στο Twitter την ανακοίνωση του FDA σύμφωνα με την οποία γινόταν έκκληση προς τους πολίτες να μην παίρνουν ιβερμεκτίνη γιατί «δεν είναι άλογα».

Τότε ο Παύλος Πολάκης αντέδρασε έντονα χαρακτηρίζοντας τον υπουργό Ανάπτυξης, «γαϊδουρομούλαρο». Μάλιστα συμπλήρωνε «μην επιμένεις ασχετε τηλεβιβλιοπωλη σε πράγματα που δεν έχεις τα νευρωνικα κυκλώματα για να τα καταλάβεις!».

Τι λέει το BBC για την απάτη της ιβερμεκτίνης

Η φήμη γύρω από την ιβερμεκτίνη – βασισμένη στη δύναμη της πίστης στην έρευνα – οδήγησε μεγάλο αριθμό ανθρώπων σε όλο τον κόσμο να τη χρησιμοποιήσουν, αναφέρει το βρετανικό Μέσο. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, οι υποστηρικτές του φαρμάκου επισημαίνουν μια σειρά επιστημονικών μελετών και συχνά ισχυρίζονται ότι υπάρχουν στοιχεία τα οποία αγνοούνται ή καλύπτονται. Αλλά μια ανασκόπηση από μια ομάδα ανεξάρτητων επιστημόνων έθεσε σοβαρές αμφιβολίες για αυτό το σύνολο της έρευνας.

Σημειώνει δε το ΒΒC στην συνέχεια πως οι περισσότερες από το 30% των 26 μεγάλων δοκιμών του φαρμάκου για χρήση στον Covid έχουν σοβαρά λάθη ή σημάδια πιθανής απάτης. «Καμμία έρευνα υπόλοιπα δεν δείχνει πειστικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης», αναφέρεται.

Ο Δρ Kyle Sheldrick μέλος σε μια από τις ομάδες που ερευνούσε τις μελέτες, είπε ότι δεν είχαν βρει «ούτε μία κλινική δοκιμή» που να υποστηρίζει ότι η ιβερμεκτίνη απέτρεψε τους θανάτους από Covid που δεν περιείχαν «ούτε εμφανή σημάδια κατασκευής ούτε λάθη τόσο κρίσιμα που να ακυρώνουν τη μελέτη».

Τα κυριότερα προβλήματα τα οποία εντοπίστηκαν στις εν λόγω έρευνες ήταν:

Τα ίδια δεδομένα ασθενών χρησιμοποιούνται πολλές φορές για δήθεν διαφορετικά άτομα

Αποδείξεις ότι η επιλογή των ασθενών για τις ομάδες δοκιμών δεν ήταν τυχαία

Οι αριθμοί είναι απίθανο να προκύψουν φυσικά

Ποσοστά υπολογισμένα λανθασμένα

Οι τοπικοί φορείς υγείας δεν γνωρίζουν τις μελέτες

Από τις συνολικά 26 μελέτες που εξετάστηκαν, υπήρχαν ενδείξεις σε πέντε, ότι τα δεδομένα μπορεί να ήταν πλαστά – για παράδειγμα περιείχαν σχεδόν αδύνατους αριθμούς ή σειρές πανομοιότυπων ασθενών που αντιγράφηκαν και επικολλήθηκαν.

Σε άλλες πέντε υπήρχαν σημαντικά προβλήματα – για παράδειγμα, οι αριθμοί δεν αθροίστηκαν, τα ποσοστά υπολογίστηκαν εσφαλμένα ή οι τοπικοί φορείς υγείας δεν γνώριζαν ότι είχαν πραγματοποιηθεί.

Σε μια πρόσφατη μελέτη στο Λίβανο διαπιστώθηκε ότι είχε ομάδες στοιχείων 11 ασθενών που είχαν αντιγραφεί και επικολληθεί επανειλημμένα – υποδηλώνοντας ότι πολλοί από τους εμφανείς ασθενείς της δοκιμής δεν υπήρχαν πραγματικά.

Πέρα από αυτές τις ελαττωματικές δοκιμές, υπήρχαν 14 συγγραφείς μελετών που δεν κατάφεραν να στείλουν πίσω δεδομένα. Οι ανεξάρτητοι επιστήμονες το έχουν επισημάνει ως πιθανό δείκτη απάτης.

Το δείγμα ερευνητικών εργασιών που εξετάστηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα περιέχει επίσης κάποιες μελέτες υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο. Αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν όλα σε μελέτες που έκαναν μεγάλες αξιώσεις για την ιβερμεκτίνη – στην πραγματικότητα, όσο μεγαλύτερος ήταν ο ισχυρισμός όσον αφορά τις ζωές που σώθηκαν ή αποφεύχθηκαν λοιμώξεις, τόσο μεγαλύτερες ήταν οι ανησυχίες που υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι πλαστή ή άκυρη, ανακάλυψαν οι ερευνητές.

Ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποκλειστεί το ανθρώπινο λάθος σε αυτές τις δοκιμές ωστόσο ο Dr Sheldrick, ιατρός και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, πιστεύει ότι είναι πολύ πιθανό τουλάχιστον μερικά από αυτά να έχουν χειριστεί λανθασμένα εν γνώσει τους.

Οι συντάκτες της μελέτης δήλωσαν στο BBC ότι «το αρχικό σύνολο δεδομένων ήταν παραποιημένο, είχε σαμποταριστεί ή εισήχθη κατά λάθος στο τελικό αρχείο» και ότι έχουν υποβάλει ανάκληση στο επιστημονικό περιοδικό που το δημοσίευσε.

Δηλητηριάσεις λόγω της ιβερμεκτίνης

Όπως αναφέρει το ΒΒC, οι κλήσεις για υποψίες δηλητηριάσεων με ιβερμεκτίνη στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί πολύ, αλλά από πολύ μικρή βάση (435 σε 1.143 φέτος) και οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν σοβαρές. Οι ασθενείς είχαν εμετό, διάρροια, παραισθήσεις, σύγχυση, υπνηλία και τρόμο.

Αλλά η έμμεση βλάβη μπορεί να προέλθει από το να προσφέρεται στους ανθρώπους μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ειδικά αν επιλέξουν ιβερμεκτίνη αντί να αναζητήσουν νοσοκομειακή θεραπεία για τον Covid ή να εμβολιαστούν.

Η Dr Patricia Garcia, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Περού, είπε ότι σε ένα στάδιο εκτίμησε ότι 14 στους 15 ασθενείς που είδε στο νοσοκομείο έπαιρναν ιβερμεκτίνη και όταν έφτασαν ήταν «πραγματικά, πολύ άρρωστοι».

Μεγάλες ομάδες υπέρ της ιβερμεκτίνης στο Facebook έχουν μετατραπεί σε φόρουμ για τους ανθρώπους να βρίσκουν συμβουλές για το πού να το αγοράσουν, συμπεριλαμβανομένων των παρασκευασμάτων που προορίζονται για ζώα. Ορισμένες ομάδες περιέχουν τακτικά δημοσιεύσεις σχετικά με τις θεωρίες συνωμοσίας για συγκάλυψη της ιβερμεκτίνης, καθώς και την προώθηση του αντιεμβολιασμού ή την ενθάρρυνση των ασθενών να φύγουν από το νοσοκομείο εάν δεν λαμβάνουν το φάρμακο.

Οι ομάδες συχνά παρέχουν μια πύλη σε περισσότερες περιφέρειες στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή Telegram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...