Τα αιματηρά γεγονότα της 5ης Νοεμβρίου του 2007 στα Ζωνιανά είχαν ως αποτέλεσμα δυνάμεις της ΕΚΑΜ από την Αθήνα να «εγκατασταθούν» επιχειρησιακά στην περιοχή του Μυλοποτάμου για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είχε πλέον καταδειχθεί ξεκάθαρα η ανάγκη ίδρυσης στην Κρήτη μιας ειδικής υπηρεσίας στα πρότυπα της ΕΚΑΜ. Κάπως έτσι τον Νοέμβριο του 2008 «γεννιέται» η ΟΕΑ, η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, που τον Ιούνιο του 2017 αναβαθμίζεται σε Τμήμα και μετονομάζεται σε Τ.ΕΙ.ΔΑ. Το προσωπικό της νεοσύστατης Ομάδας επιλέγεται και εκπαιδεύεται από την ΕΚΑΜ.
Σχεδόν 12 χρόνια μετά, οι συγκυρίες αλλά και οι συνθήκες επέτρεψαν την ίδρυση Τμήματος ΕΚΑΜ στην Κρήτη. Μία απόφαση που πιστώνεται πρωτίστως στον νυν Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Μιχάλη Καραμαλάκη, ο οποίος πίστεψε το όλο εγχείρημα και το στήριξε διαχρονικά.
Η ίδρυση τμήματος της Μονάδας στην Κρήτη ήταν το επόμενο και καταλυτικό βήμα στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού με στόχο την ενιαία διοίκηση και εκπαίδευση, τη γεωγραφική κατανομή των ειδικών δυνάμεων σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες. Είναι πλέον μια ειδική υπηρεσία με θεσμική υπόσταση, πάγια δομή και απόλυτα οριοθετημένη διάρθρωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο λειτουργίας, εξοπλισμού και εκπαίδευσης.
Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο του 2020 «τρέχει» το σχολείο επιλογής, με δικαίωμα συμμετοχής όλων των αστυνομικών από υπηρεσίες της Κρήτης. Σε μεγάλο ποσοστό οι συμμετέχοντες-απόλυτα λογικό και αναμενόμενο-προέρχονται από το Τμήμα Ειδικών Αποστολών. Η ολοκλήρωση του σχολείου σηματοδοτεί και επίσημα την ίδρυση της Μονάδας στην Κρήτη, η οποία υπάγεται επιχειρησιακά στην «μητέρα» υπηρεσία, στην ΕΚΑΜ Αττικής και ενεργοποιείται, όπως είναι γνωστό, με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Οι δύσκολες υποθέσεις των ΕΚΑΜ
Στη διαδρομή της η Ομάδα Ειδικών Αποστολών Κρήτης ανέλαβε υποθέσεις που επιχειρησιακά κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού. Υπήρξαν δυσκολίες, εντάσεις, ανατροπές, καρδιοχτύπι, αδρεναλίνη, απογοητεύσεις αλλά και χαρές. Στελέχη της υπηρεσίας θα μπορούσαν να γράψουν βιβλίο με τις αθέατες πτυχές πολύκροτων υποθέσεων με κορυφαία όλων την απαγωγή του επιχειρηματία, Μιχάλη Λεμπιδάκη. Σε αυτές εντάσσονται επίσης δύσκολες επιχειρήσεις για την σύλληψη επικίνδυνων φυγόποινων, ένοπλων χασισοκαλλιεργητών αλλά και σκληρών διακινητών προσφύγων και μεταναστών που κακοποιούσαν με κτηνώδη τρόπο ταλαιπωρημένες ψυχές μέσα σε σπηλιές και στάβλους. Ξεχωριστή υπόθεση στην ιστορία της Ομάδας ήταν και αυτή του δραπέτη-φάντασμα, Βαγγέλη Σελιανάκη.
Ήταν τέλη του Ιανουαρίου όταν έγινε η πρώτη επαφή με τα στελέχη της ΕΚΑΜ στην Κρήτη. Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ παρακολουθήσαμε από κοντά την εκπαίδευση τους, τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους και προσπαθήσαμε να αποκωδικοποιήσουμε το προφίλ των ανθρώπων πίσω από τις μαύρες κουκούλες της στολής. Χρειάστηκαν μέρες γυρισμάτων σε διαφορετικούς χώρους και υπό διαφορετικές συνθήκες: στη βάση της Μονάδας, στο Ηράκλειο, στην πρώην Αμερικανική Βάση Γουρνών, στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, στο Πεδίο Βολής, στο σκοπευτήριο του Αστυνομικού Μεγάρου αλλά και σε περιοχές της Ανατολικής Κρήτης.
Στο Cretalive μιλάει για πρώτη φορά ο διοικητής του Τμήματος ΕΚΑΜ Κρήτης, Αστυνόμος Β’, Μηνάς Μπραγουδάκης, αλλά και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος, Νίκος Σπυριδάκης, τον οποίο συνδέουν ιδιαίτεροι δεσμοί με την υπηρεσία και τα στελέχη της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.