22/10/2021

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τα σχολεία μετά την ραγδαία εξάπλωση στα παιδιά

Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σε αναστολή λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού μπήκαν δύο τμήματα δημοτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το πρώτο σχολείο τμήματα του οποίου μπαίνουν σε καραντίνα φέτος, την ώρα που υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας στις μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το «στοίχημα» για την κυβέρνηση, τους επιστήμονες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι διπλό: να προστατεύσουν τα παιδιά και να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Τα παιδιά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» και το «στοίχημα» για την κυβέρνηση, τους επιστήμονες, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία είναι διπλό: να προστατεύσουν τα παιδιά και να παραμείνουν τα σχολεία ανοιχτά.

Όπως φαίνεται στη σχετική σελίδα του υπουργείου Παιδείας, τα τμήματα Β2 και Γ2 του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκέων στη Θεσσαλονίκη, τέθηκαν σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι βάση των πρωτοκόλλων που είναι φέτος σε ισχύ, ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.

Τα παιδιά θα συνεχίσουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση, έως ότου επιστρέψουν στην τάξη. Σημειώνεται πως η τηλεκπαίδευση δεν είναι υποχρεωτική για τα παιδιά που νοσούν.

Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στα παιδιά

Όπως ανακοίνωσε χτες, Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα από 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 19 Σεπτεμβρίου 2021 -δηλαδή την πρώτη εβδομάδα έναρξης του σχολικού έτους- το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 3.559.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 24% των συνολικών κρουσμάτων, δηλαδή μία στις τέσσερις νέες μολύνσεις εντοπίζεται σε παιδί. Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, αυτός ο αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά είναι αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται από τον ΕΟΔΥ από τα επιδημιολογικά δεδομένα του καλοκαιριού, είναι γνωστό ότι η μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα είναι αυξημένη στις νεαρές ηλικίες οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό δεν είναι εμβολιασμένες, ανεξάρτητα από τη λειτουργία των σχολείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ 15/6/2021 και 15/9/2021, δηλαδή τους καλοκαιρινούς μήνες, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/2/21-15/5/21) σε 522 κρούσματα την ημέρα κατά μέσο όρο (15/6/21-15/9/21), δηλαδή υπερδιπλασιάστηκε. Αντίστοιχα, το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 που αντιστοιχούσε σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1% (15/02/21-15/5/21) σε 24,2% (15/06/21-15/9/21).

Παγώνη: «Θα δούμε πολλά από το άνοιγμα των σχολείων»

«Καμπανάκι» για την προστασία των παιδιών από τον κορωνοϊό σήμανε μιλώντας στο CNN Greece η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.

Τονίζοντας για ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα των εμβολιασμών, τηρεί στάση αναμονής για τα στοιχεία που θα προκύψουν από το άνοιγμα των σχολείων σε 15 ημέρες, αποκλείοντας ωστόσο, το κλείσιμο των σχολικών μονάδων.

«Περιμένω τα στοιχεία σε 15 μέρες από τα σχολεία, να δω πως θα πάει η κατάσταση και από εκεί και πέρα θα δούμε πάλι τα επιδημιολογικά στοιχεία τις παραμέτρους, θα γίνει αξιολόγηση και θα δούμε πως θα πάμε. Θέλει ακόμα υπομονή για να δούμε πως θα πάνε τα σχολεία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ο πιο σημαντικός αυτή τη στιγμή. Πρέπει οι παιδίατροι να συνεργαστούν με τους γονείς και να πάνε τα παιδιά να εμβολιαστούν για την ασφάλειά τους, καθώς η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική και είναι κρίμα να βρίσκονται παιδάκια στα νοσοκομεία, διασωληνωμένα. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε, και θα το προλάβουμε μόνο με εμβολιασμό των παιδιών άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα παιδιά η Επιτροπή δεν έχει ακόμα αποφανθεί, θα δει τις μελέτες, θα δει τα στοιχεία και θα προχωρήσει».

Τρεις μονο εκπαιδευτικοί σε αναστολή

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μίλησε για τα πρώτα «λουκέτα» σε τμήματα σχολείων της Θεσσαλονίκης. Όπως δήλωσε στο Mega: «Μέχρι στιγμής η δια ζώσης λειτουργία δεν επιβάρυνε τη δημόσια υγεία, χάρη στην αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων που είναι πολύ αυστηρά, συγκεκριμένα και επικαιροποιημένα», υποστήριξε η υφυπουργός Παιδείας για τη λειτουργία των σχολείων.

Αναφερόμενη στο μικρό αριθμό των αρνητών εκπαιδευτικών, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε: «Νομίζω και σας το λέω με απόλυτη ακρίβεια ότι είναι τρεις οι αρνητές που βρίσκονται σε αναστολή αυτή τη στιγμή που μιλάμε, άλλα να ξεκαθαρίσουμε ότι μιλάμε για ένα πληθυσμό 180.000 εκπαιδευτικών».

«Οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών δεν είναι υποχρεωτικοί. Το έκαναν μόνοι τους, με ευσυνειδησία», πρόσθεσε η κ. Μακρή.

Προστασία των εκπαιδευτικών από μηνύσεις γονέων

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζήτησε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλη Καραμαλάκη να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό.

Εφόσον προκύπτουν θέματα μηνύσεων, η διαδικασία που ακολουθείται θα πρέπει να γίνεται χωρίς την μετάβαση των εκπαιδευτικών στα Α.Τ. Στόχος όλων πρέπει να είναι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων και η προστασία του αναγκαίου εκπαιδευτικού κλίματος που πρέπει να υπάρχει στα σχολεία.

Πρακτικά θα τηρείται το δικαίωμα υποβολής μήνυσης, αλλά δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα να «σύρει» κάποιος έναν λειτουργό που τηρεί τα νόμιμα στο αυτόφωρο.

Παράλληλα, επισημαίνεται πως ο προπηλακισμός συνιστά ποινικό αδίκημα, ενώ προβλέπεται και η δυνατότητα παρέμβασης της ΕΛ.ΑΣ. σε τέτοιου είδους περιπτώσεις.

Μήνυμα καταδίκης για τις μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς από γονείς που αρνούνται τα μέτραπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα σχολεία έναντι της διασποράς του νέου κορωνοϊούέστειλε νωρίτερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και κληθείσα να σχολιάσει τα πρόσφατα και αυξανόμενα περιστατικά γονέων αρνητών που δημιουργούν προβλήματα στα σχολεία και μηνύουν εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό, η κυρία Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ανοχή τέτοιων πράξεων.

«Στείλαμε από την πρώτη στιγμή ένα ξεκάθαρο μήνυμα απόλυτης καταδίκης αυτών των περιστατικών, από την πρώτη ημέρα της εμφάνισής τους. Υπάρχει ειδική διάταξη που καλύπτει πλήρως τους εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν τους κανόνες και θα κινητοποιηθεί η Εισαγγελία για αυτά τα περιστατικά» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αίσθηση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι στο διαδίκτυο διακινείται ακόμα και υπόδειγμα της μήνυσης για να διευκολύνει τους γονείς – αρνητές στο πώς θα την υποβάλλουν.