Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Επίθεση με βιτριόλι: Αρχίζει η δίκη – Η Ιωάννα «απέναντι» στη γυναίκα που της άλλαξε τη ζωή

Ενα από τα πιο σοκαριστικά εγκλήματα των τελευταίων ετών αναβιώνει σήμερα στις δικαστικές αίθουσες. Η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι εις βάρος της 35χρονης Ιωάννας Παλιοσπύρου τον Μάιο του 2020, είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.

Στο εδώλιο θα καθίσει η 36χρονη Ε.Κ., κατηγορούμενη για το βαρύτατο αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Οι τρεις δικαστές που εξέδωσαν το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών με το οποίο εισάγεται η υπόθεση στο ακροατήριο, υιοθέτησαν στο σύνολό της την πρόταση του εισαγγελέα Γ. Νούλη και απέρριψαν τον ισχυρισμό της κατηγορούμενης πως ήθελε μόνο να τραυματίσει την άτυχη Ιωάννα. Εκριναν πως η 36χρονη επιδίωξε να σκοτώσει την άτυχη κοπέλα, κάτι που δεν συνέβη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση των γιατρών – η νομική αυτή κρίση των δικαστών, ωστόσο, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και στη δίκη, με την απόφαση των τριών δικαστών και των τεσσάρων ενόρκων του ΜΟΔ.

Η Ιωάννα έχει δημοσίως δηλώσει πως θα δώσει το «παρών» στο δικαστήριο – έτσι, είναι πολύ πιθανόν η σημερινή ημέρα να είναι η πρώτη συνάντηση των δύο γυναικών μετά το πρωινό της σοκαριστικής επίθεσης. «Αυτό που επιθυμώ περισσότερο μέσα από τη διαδικασία της δικής, πέρα από την παραδειγματική τιμωρία της κατηγορούμενης, είναι να θεραπεύσω την ψυχή μου. Δηλαδή να έρθω αντιμέτωπη με το θύτη μου, με τους φόβους μου και με τις απαντήσεις που αναζητώ», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια».

Εκτός της Ιωάννας, στο δικαστήριο έχουν κληθεί περίπου 35 μάρτυρες, όπως γιατροί, συγγενείς του θύματος, αλλά και αυτόπτες, με τις δύο πλευρές (κατηγορούμενης και θύματος) να έχουν το δικαίωμα να καλέσουν και άλλα πρόσωπα για να καταθέσουν.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η 36χρονη επιδίωξε να σκοτώσει την Ιωάννα, με πρώτο το μέσο που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να πλήξει το θύμα, που ήταν καυστική χημική ουσία μεγάλης επικινδυνότητας. Μια ουσία που χρησιμοποίησε σε μεγάλες ποσότητες, «που την καθιστούσε επαρκή για τη θανάτωση της τελευταίας σε περίπτωση κατάποσης ή εισπνοής», όπως αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Ο κ. Νούλης στην πρότασή του σημείωνε επίσης «την εγγύτητα και την ορμή της εκδήλωσης της επίθεσης» καθώς και «τα ζωτικά σημεία του σώματος του θύματος στα οποία το έπληξε (στοματική κοιλότητα, αναπνευστικές οδοί, οφθαλμοί, πρόσωπο)».

Στην αρχική της απολογία αμέσως μετά τη σύλληψή της, η κατηγορούμενη είχε τηρήσει το δικαίωμα της σιωπής. Περίπου ένα χρόνο αργότερα ζήτησε να απολογηθεί συμπληρωματικά και εμφανίστηκε μετανιωμένη. «Αποδέχομαι το αδίκημα της σωματικής βλάβης. Ολα τα έτη του ενήλικου βίου μου τα έχω διανύσει χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Η στάση μου αυτή απέδειξε ότι υπερισχύει ο τρόπος ανατροφής μου και η δομή της προσωπικότητάς μου. Σε καμία περίπτωση δεν είμαι αμετανόητη και ανάλγητη, και γι’ αυτό με τη σημερινή μου απολογία μου θέλω να ζητήσω ειλικρινή και ταπεινή συγγνώμη για το κακό και τη θλίψη που προκάλεσα στην ίδια και στην οικογένειά της».

Ως προς τα κίνητρά της, η 36χρονη ανέφερε πως «απέκτησε μια αρρωστημένη εμμονή μαζί της» διότι «τη θεώρησε υπεύθυνη για ένα πολύ προσωπικό ζήτημα, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό. Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και με έκανε να δω τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες».

«Ασους στο μανίκι» εν όψει της δίκης φαίνεται πως κρατά και η πλευρά του θύματος, με τον δικηγόρο της Ιωάννας, Απόστολο Λύτρα, να επιμένει πως υπάρχουν «ανοιχτά» θέματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως η σχέση που έχουν με το έγκλημα τα πρόσωπα με τα οποία επικοινώνησε η κατηγορούμενη αμέσως μετά την επίθεση…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...