Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Μίκης Θεοδωράκης: Στην τελευταία του κατοικία στην γη της Κρήτης ο μεγάλος Έλληνας

Υστατο χαίρε στον μεγάλο Ελληνα, τον οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη. Η κηδεία ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά και ξεκίνησε το ταξίδι του μεγάλου μουσουργού προς την τελευταία του κατοικία.

Όλη η Ελλάδα ήταν εκεί για να πει το τελευταίο αντίο στον Μίκη Θεοδωράκη. Για να τον συνοδεύει όπως ο ίδιος ήθελε στην τελευταία του κατοικία, στο χωριό Γαλατάς Χανίων, δίπλα στους γονείς του Γιώργο και Ασπασία και τον αδερφό του Γιάννη.

Η ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», ο Δημήτρης Μπάσης, η Μελίνα Ασλανίδου και η Πέγκυ Ζήνα αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με δικά του τραγούδια. Το «Μάνα μου και Παναγιά» και το «Περιγιάλι». Νωρίτερα συγχωριανοί του τον αποχαιρέτησαν με ριζίτικα που τραγούδησαν καθώς το φέρετρο με τη σορό του έβγαινε από την εκκλησία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης βρίσκεται πλέον κοντά στους γονείς του και τον αδελφό του, Γιάννη. Με τον τρόπο που ήθελε, ο Μίκης έγραψε τον επίλογο μιας συναρπαστικής και ταραχώδους επίγειας ζωής, παγκόσμιου βεληνεκούς, αφήνοντας παρακαταθήκη το έργο του.

Στην τελευταία του διαδρομή προς το νεκροταφείο τον συνόδευε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών φίλοι και συνεργάτες, παιδιά με κλαδιά ελιάς, κόσμος με τη μουσική του Μίκη στα χείλη και κρατώντας λουλούδια, κάτοικοι της περιοχής που βγήκαν στα μπαλκόνια. Η τελετή της ταφής έγινε σε στενό κύκλο, μεταξύ των συγγενών του. Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα και ο κόσμος φώναζε«Αθάνατος», περιμένοντας έξω από την πόρτα του κοιμητηρίου.

Νωρίτερα, η εξόδιος ακολουθία στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίωνολοκληρώθηκε με τον αποχαιρετισμό της κόρης του Μαργαρίτας. Η κόρη του Μαργαρίτα, στον επικήδειό της τραγούδισε «Το Παλικάρι», ποίημα του πατέρα της: «Θα είσαι πάντα ζωντανός στις καρδιές όλων των ανθρώπων, μα περισσότερο στη δική μου την καρδιά», είπε μετά το τραγούδι που έγινε μοιρολόι.

«Αρχάγγελο της Ρωμιοσύνης» τον αποκάλεσε, αποχαιρετώντας τον, ο δήμαρχος Χανίων. Η κόρη του, η Μαργαρίτα του, αντί επικήδειου επέλεξε να του τραγουδήσει (χωρίς μουσική) το «Παληκάρι». Το τραγούδι που έγραψε (στίχους και μουσική) εκείνος και ερμήνευσε πρώτος ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης. «Θα είσαι για πάντα ζωντανός στις καρδιές των ανθρώπων, περισσότερο στη δική μου καρδιά» είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Κι όταν η κηδεία τελείωσε, το πλήθος του κόσμου που βρισκόταν έξω από την εκκλησία, φώναξε για πολλοστή φορά «αθάνατος» και η πομπή προς το νεκροταφείο του χωριού ξεκίνησε υπό τους ήχους του ριζίτικου «Τον αντρειωμένο μην τον κλαις» και συνεχίστηκε με την πομπή να τραγουδά «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα».

«Τον αντρειωμένο μην τον κλαις

όσο κι αν αστοχήσει

μα αν αστοχήσει μια και δυο

πάλι αντρειωμένος θα ‘ναι,

πάντα είν’ η πόρτα του ανοιχτή…».

Η ταφή του στο κοιμητήριο του Γαλατά ήταν μια δική του επιθυμία, που είχε εκφράσει στην οικογένειά του αλλά και σε στενούς του συνεργάτες και φίλους, μέσω επιστολών, θέλοντας να κάμψει τις όποιες αντιρρήσεις. Ο Μίκης είχε επιλέξει όχι μόνον τον τόπο αναπαύσεως, αλλά και το σχέδιο του τάφου του.

Στο πλευρό της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη βρέθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, η Ντόρα Μπακογιάννη, η Σοφία Σακοράφα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Παύλος Πολάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες το βράδυ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η ερευνητική ομάδα...

ΕΛΛΑΔΑ

Διαδικτυακή έρευνα με θέμα «Ψυχολογική Ασφάλεια στην Εργασία: Διερευνώντας Προκλήσεις & Ευκαιρίες» πραγματοποίησε η KPMG με σκοπό να εστιάσει στο αίσθημα της ψυχολογικής ασφάλειας,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ιός της γρίπης είναι το παθογόνο που είναι πιο πιθανό να προκαλέσει μια νέα πανδημία στο εγγύς μέλλον, προειδοποιούν κορυφαίοι επιστήμονες. Σύμφωνα με...