Τροπολογία που παρέχει την δυνατότητα στους αρμόδιους υπουργούς να επιβάλλουν την υποχρεωτική διεξαγωγή τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού στους εργαζόμενους των κλάδων που θα επαναλειτουργήσουν καθώς και στο σύνολο του εκπαιδευτικού προσωπικού κατέθεσε το υπουργείο Υγείας στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με την ίδια ρύθμιση καθορίζεται και το ύψος του δώρου Πάσχα εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή. Σύμφωνα με την συνοδευτική έκθεση, προβλέπεται «για τομείς της αγοράς που επαναλειτουργούν, όπως στους κλάδους λιανεμπορίου, επισιτισμού, τουρισμού, μεταποίησης και των χερσαίων, ακροπλοϊκών μεταφορών και αερομεταφορών και στο εκπαιδευτικό προσωπικό πάσης φύσεως εκπαιδευτικών μονάδων, καθώς και σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους υποχρέωση για προληπτικό ή περιοδικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό».
Η διαδικασία, η ανάληψη του κόστους και οι σχετικές κυρώσεις θα εξειδικευτούν με υπουργικές αποφάσεις ωστόσο τονίζεται ότι «υπεύθυνοι για την τήρηση της σχετικής υποχρέωσης είναι εργοδότες, οι κατά περίπτωση νόμιμοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αρμόδια όργανα των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, καθώς και οι απασχολούμενοι». Επίσης με άλλη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ο τρόπος καθορισμού της αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύτηκαν από το Δημόσιο για την κάλυψη της έκτακτης ανάγκης δημόσιας υγείας από την έξαρση του κορωνοϊού.
Η εν λόγω αποζημίωση είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. Πέραν αυτών με υπουργική απόφαση ιδρύονται κέντρα υψηλής δυναμικότητας άνω των 10 εμβολιαστικών γραμμών στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού.
Τέλος, με άλλη διάταξη ρυθμίζεται το θέμα καταβολής από τον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της σύμβασηξς εργασίας στους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του διαστήματος από την 1η.1.2021 εως την 30.4.2021 Το ανωτέρω επίδομα υπολογίζεται επι του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και καταβάλλεται απευθείας στους εργαζόμενους.