19/09/2021

Κορονοϊός: Ποιες περιοχές έχουν χτίσει τείχος ανοσίας, ποιες καταγράφουν πολύ χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά

Κορονοϊός: Τα νησιά Αιγαίου και Ιονίου, η Ήπειρος, περιοχές της Αττικής, η Βοιωτία και η Αργολίδα είναι οι … πρωταθλήτριες περιοχές του εμβολιαστικού προγράμματος. Από την αντίθετη πλευρά, Σέρρες και Ευρυτανία είναι περιφερειακές ενότητες με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα νησιά εδώ και μήνες προηγούνται στα εμβολιαστικά ποσοστά καθώς πριν το καλοκαίρι είχαν πραγματοποιηθεί στοχευμένες δράσεις εμβολιασμού, το γνωστό πρόγραμμα “Γαλάζια Ελευθερία”. Ετσι, Κυκλάδες, νησιά του Αργοσαρωνικού, Επτάνησα, αρκετά από τα Δωδεκάνησα έχουν “χτίσει” ένα αρκετά υψηλό τείχος ανοσίας.

Ενδεικτικά, στην Κέα και την Κύθνο η κάλυψη τουλάχιστον με μία δόση ,όπως προκύπτει από την τοποθεσία κάθε εμβολιαστικού κέντρου που μπορεί να περιλαμβάνει εργαζόμενους, μη μόνιμους κατοίκους της Περιφερειακής Ενότητας, κ.ά, φτάνει το 97,67%. Στην Τήνο το ίδιο ποσοστό είναι 71,83% ενώ στο δήμο Ιητών … 109,6%. Στη Μήλο η κάλυψη όπως προκύπτει από όσους εμβολίαστηκαν στο νησί είναι 93,22%, στην Κω 74,59%, στη Χίο 63,09%, στη Λευκάδα 87,42%. Οσον αφορά στην Κρήτη, ο μέσος όρος για τις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Χανίων και Λασιθίου κυμαίνεται μεταξύ 50% και 60%, ενώ το Ρέθυμνο βρίσκεται λίγο πιο χαμηλά.

Για την Αττική, τα ποσοστά συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία είναι υψηλότερα σε καποιες περιοχές πλησιάζοντας, για παράδειγμα, το 70% για τους κατοίκους του βόρειου τομέα Αθηνών, αλλά το 40% για ανατολική και δυτική Αττική.

“Ουραγοί” της επιχείρησης “Ελευθερία” είναι η Ευρυτανία με εμβολιασμένο (τουλάχιστον μία δόση) το 34,65% των διαμενόντων και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών με το αντίστοιχο ποσοστό να ανέρχεται σε 45,56%.

“Ήδη μετά τον Δεκαπενταύγουστο προστίθενται νέα ραντεβού και για να προσεγγίσουμε το 80% της ανοσίας μεταξύ των ενηλίκων πρέπει να συνεχίσουμε να εμβολιαζόμαστε.

Χρειαζόμαστε σχεδόν 1.000.000 εμβολιασμούς ακόμα, για να φτάσουμε τα ποσοστά τα οποία έχουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Πορτογαλία και η Ισπανία. Πιστεύω ότι θα το κάνουμε, πιστεύω ότι θα επιδείξουμε ατομική και κοινωνική υπευθυνότητα. Πιστεύω στον Έλληνα και πιστεύω ότι θα επικρατήσει το ‘εμείς’ του ‘εγώ’”, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια των προχθεσινών ανακοινώσεων για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Σύμφωνα με τα ενημερωμένα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), πλήρως εμβολιασμένο στην Ελλάδα είναι το 62,9% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστό που δε διαφοροποιείται αρκετά από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ (66,4% οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες).

EleftherosTypos.gr