Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Δωρεάν κατάρτιση στις τεχνικές καλλιέργειας μαστιχόδεντρων, για 48 νέους μαστιχοπαραγωγούς

Δωρεάν κατάρτιση στις τεχνικές καλλιέργειας μαστιχόδεντρων θα λάβουν 48 νέοι μαστιχοπαραγωγοί της Χίου, ηλικίας 18 έως 40 ετών, μέλη των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», το Εργαστήριο Ανθοκομίας του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ενώ υποστηρίζεται μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

«Η περιφέρεια ενστερνίζεται πλήρως τη φιλοσοφία του προγράμματος» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Τουρισμού, Βορείου Αιγαίου, Νικόλαος Νύκτας, παρουσιάζοντας σήμερα, στο Μουσείο Μαστίχας, το πρόγραμμα. Τόνισε δε, ότι «το πρόγραμμα αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ενισχύσουμε τον συνεργατισμό στα νέα παιδιά».

«Στηρίζουμε ένα εμβληματικό, ιστορικό προϊόν» υπογράμμισε η διευθύνουσα σύμβουλος του προγράμματος «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου. Είπε επίσης, πως «ο κλάδος της αγροδιατροφής μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της Ελλάδας, μέσω της ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και των εξαγωγών» προσθέτοντας ότι έδειξε ανθεκτικότητα κατά τους προηγούμενους μήνες.

Μιλώντας για την εκπαίδευση των Ελλήνων αγροτών, η κ. Λαζαρίδου σημείωσε πως «το ποσοστό των παραγωγών στην Ελλάδα που έχει λάβει κάποια εκπαίδευση ανέρχεται στο 6% και το υπόλοιπο 94% έχει εμπειρική γνώση».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος, επισήμανε ότι «η κατάρτιση των παραγωγών μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας και θα επενδύσουμε σε αυτή» ενώ κατέληξε υποστηρίζοντας πως «θέλουμε να ενισχύσουμε τον συνεργατισμό στα νέα παιδιά».

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν τον πολλαπλασιασμό και την καλλιέργεια μαστιχόδεντρων κάνοντας χρήση των βέλτιστων πρακτικών που εφαρμόζονται διεθνώς.

Οι ωφελούμενοι θα είναι συνολικά 48 και θα κληθούν να παρακολουθήσουν 120 ώρες, εκ των οποίων οι 90 ώρες θα είναι θεωρία, δια ζώσης ή διαδικτυακά, και οι υπόλοιπες 30 ώρες θα αφορούν πρακτική άσκηση στον πολλαπλασιασμό. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 14 μήνες.

Η παρουσία είναι υποχρεωτική. Εάν δεν είναι δυνατή η δια ζώσης εκπαίδευση, τα μαθήματα θα γίνουν μέσω διαδικτύου. Τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται από 2 ως 4 ημέρες κάθε μήνα, ενώ τους μήνες Αύγουστος και Σεπτέμβριο δεν θα υλοποιηθούν μαθήματα και δράσεις (ώστε να διευκολυνθούν οι παράγωγοι στη συλλογή της μαστίχας) όπως και τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο (λόγω του covid-19).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με τις πιο πρόσφατες σχεδιαστικές μελέτες του, την BMW Vision Neue Klasse sedan και την BMW Vision Neue Klasse X SAV, το BMW Group...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...