23/09/2021

Αυτοψία Μηταράκη στους καθαρισμούς της ΒΙΑΛ Χίου: Τα νησιά μας δεν θα βιώσουν εικόνες χάους

Στην ΒΙΑΛ Χίου βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης για να επιβλέψει εκκαθάριση των χώρων εκτός των περιμέτρων οι οποίες στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του μεταναστευτικού.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε στο Xiakoslaos.gr:  Πλέον είναι φανερό ότι η ΒΙΑΛ βιώνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, όπου 293 άτομα παραμένουν σε μια δομή η όποια έχει 1014 οργανικές θέσεις.

Αύριο 71 αιτούντες άσυλο θα αποχωρίσουν από τα διαμερίσματα τα οποία νοικιάζουμε στην πολύ και στα περίχωρα της Χίου.

Για πρώτη φόρα η Χίος θα έχει κάτω από 500 αιτούντες ασύλου συνολικά για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 8 χρόνια. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση υλοποίησε επακριβώς αυτά που δεσμεύει. Την φύλαξη των συνόρων μας, τη μείωση εισροών στα νησιά μας να είναι 97% το τελευταίο δωδεκάμηνο και με την πλήρη αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά μας.

Συνολικά σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουμε κάτω από 5000 αιτούντες άσυλο.

Μέσα στο 2022 θα εφαρμοστεί το νεο Εθνικό Σύστημα Υποδοχής στη Χίο και στη Λεσβο με δομές που θα προσφέρουν αξιοπρεπές συνθήκες διαβίωσης, καθώς και αυξημένα μέτρα ασφαλείας για όλους.

Στις 2 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου του κατασκευαστικού έργου του Θόλους. Πρέπει να είμαστε Προετοιμασμένοι προκειμένου τα νησιά μας να μην ξανά βιώσουν εικόνες χάους του 2015.