Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσουλιούτσου κι άλλοι 10 κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της Folli Follie

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας παραπέμπονται να δικαστούν, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, 13 από τους συνολικά 31 κατηγορουμένους για την υπόθεση της Folli Follie, μεταξύ των οποίων ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του,  Τζώρτζης και η σύζυγός του,  Καίτη, για εγκληματική οργάνωση και σειρά άλλων κακουργηματικών πράξεων.

Συγκεκριμένα παραπέμπονται οι :  1. Δημήτριος Κουτσολιούτσος, 2. Γεώργιος Κουτσολιούτσος, 3. Αικατερίνη Κουτσολιούτσου, 4. Εμμανουήλ Ζαχαρίου, 5. Ειρήνη Νιώτη, 6. Φραγκίσκος Γρατσώνης, 7. Γεώργιος Αλαβάνος, 8. Γεώργιος Βαρθαλίτης. 9. Χρυσούλα Τσακαλογιάννη,  10. Qian ( ΚΙΑΝ)  Γιανονγκ ( Jiannong), 11.Κωνσταντίνος Στελλούδης, 12. CHOW WAL SIM ( KENIS), και 13. CHAN FONG TIK ( ον), ERIC

Σε δίκη με βαριές κατηγορίες  

Σύσσωμη η οικογένεια Κουτσολιούτσου μαζί με τα υπόλοιπα κατηγορούμενα διευθυντικά στελέχη του ομίλου θα δικαστούν για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ,  απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενειθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ,  χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και  νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, ενώ ο προφυλακισμένος ιδρυτής της εταιρείας βαρύνεται επιπλέον με το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα. Η ζημία που φέρεται να προκλήθηκε από τις πράξεις των κατηγορουμένων εκτιμάται πως ανέρχεται στα  413.078.346,17 ευρώ, το ακριβές όμως ύψος της δεν μπορεί ακόμη να υπολογιστεί.

Το παραπεμπτικό βούλευμα

Σύμφωνα με το βούλευμα,  από το έτος 2006 και έκτοτε ο Δημήτριος Κουτσολιούτσος και ο γιος του,  Τζώρτζης, που φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, στην οποία είχαν ενταχθεί τουλάχιστον 13 άτομα, το καθένα από αυτά, με ξεχωριστό και διακριτό ρόλο. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα,  κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών ( statement), παρουσιάζοντας ψευδώς  τεράστια χρηματικά ποσά για να δείχνουν μία  εύρωστη οικονομική εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε  ένα  τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο  η εταιρεία είχε υπόλοιπο μόλις 60 ευρώ, αυτοί εμφάνιζαν 70.000.000. .  Εν συνεχεία τα παραπάνω πλαστά έγγραφα,  οι κατηγορούμενοι,  τα έστελναν ( με τη βοήθεια των συνεργών τους), στους συγκατηγορούμενούς τους στη Κίνα  και τα χρησιμοποιούσαν είτε για δανεισμό είτε για να παρουσιάζουν, ψευδώς, σε ξένους επενδυτές ότι δήθεν η εταιρεία είχε τεράστια αποθέματα χρημάτων.

Παράλληλα, με πλαστά έγγραφα, παρουσίαζαν  τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με δήθεν συναλλαγές  είτε με ανύπαρκτες εταιρείες είτε  με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα ωστόσο παρουσιάζονταν ως θυγατρικές. Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, ο Δ. Κουτσολιούτσος μαζί με τον γιο του, Τζώρτζη  Κουτσολιούτσο, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.

Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού, τεράστια χρηματικά ποσά. Πετύχαιναν δε να χειραγωγήσουν την αγορά, και πλήθος  φυσικών και νομικών προσώπων, οι οποίοι αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας. Η κομπίνα αποκαλύφθηκε το  2018, μετά από εξονυχιστικούς ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Ανώνυμης Ελεγκτικής Εταιρείας με την επωνυμία PwC.

Απαλλάσσονται 16 άτομα επειδή δεν γνώριζαν

Το δικαστικό συμβούλιο ωστόσο έκρινε ότι πρέπει να απαλλαγούν και να μην παραπεμφθούν τελικά σε δίκη 16 άτομα, κρίνοντας ότι αν και  ήταν μεν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες αυτής, δεν είχαν  δεν είχαν καμία σχέση με τον υπό όμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές  καταστάσεις της εταιρείας. Άλλωστε οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτριο Κουτσολιούτσο ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δε θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια. Να σημειωθεί, ότι για δύο άτομα, έπαυσε η δίωξη διότι  απεβίωσαν.

Στη φυλακή για ακόμη 6 μήνες

Τέλος, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες η προσωρινή κράτηση   του πρώην προέδρου της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου και του γιου του, Τζώρτζη που παραμένουν προφυλακισμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας Ελένη Μιχαλοπούλου, με μία πρόταση 616 σελίδων, είχε ζητήσει να δικαστεί  συνολικά 21 κατηγορούμενοι για την υπόθεση, θεωρώντας πως επρόκειτο για “επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα” η οποία λειτουργούσε “βάση οργανωμένου σχεδίου”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότεροι από ό,τι πέρυσι ήταν οι εργαζόμενοι που προσέφυγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή δώρου Πάσχα. Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Ανεξάρτητης...

ΕΛΛΑΔΑ

Στα 569 εκατ. ευρώ ανέρχονται, μέχρι σήμερα, οι χρηματοδοτήσεις που έχει καταβάλει το ΥΠΑΑΤ στη Θεσσαλία – είτε μέσω του ΕΛΓΑ, είτε μέσω έκτακτων...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η πρωταθλήτρια Ιταλίας πέρασε από τα χέρια της κινεζικής εταιρίας “Suning Holdings Group” στον επενδυτικό όμιλο των ΗΠΑ “Oaktree Capital Management”, ο οποίος θα...

LIFESTYLE

Αλλάζει ο κόσμος… των social media, με τον πόλεμο στη Γάζα να ευαισθητοποιεί πλέον κάθε ηλικίας κοινό που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούσε Instagram, X, Tik...