Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Ποιοι θα καταβάλουν 7 ευρώ για έκδοση άδειας πριν ταξιδέψουν στην ΕΕ

Αρχίσαν την Τρίτη να ισχύουν οι κανόνες που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) με τα άλλα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τη θέση του ETIAS σε λειτουργία ως τα τέλη του 2022.

Αφού τεθεί σε λειτουργία το Ευρωπαϊκό Συστήμα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού, οι πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν και απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης (visa) θα πρέπει να εγγράφονται και να λαμβάνουν άδεια προτού ταξιδέψουν.

Το σύστημα ETIAS θα διασταυρώνει τα στοιχεία των ταξιδιωτών με τα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ για την εσωτερική ασφάλεια, τα σύνορα και τη μετανάστευση πριν αυτοί ταξιδέψουν, συμβάλλοντας στον έγκαιρο εντοπισμό ατόμων που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια ή την υγεία και διασφαλίζοντας την τήρηση των κανόνων μετανάστευσης.

Οι κανόνες που αρχίζουν να ισχύουν σήμερα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο συνεργασίας του ETIAS με τα άλλα συστήματα πληροφοριών της ΕΕ από τα οποία θα αντλεί στοιχεία κατά τη διενέργεια ελέγχων, και συγκεκριμένα με το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου, το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις, το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν και ένα κεντρικό σύστημα για τον εντοπισμό των κρατών μελών που διαθέτουν πληροφορίες σχετικά με καταδικαστικές αποφάσεις υπηκόων τρίτων χωρών.

Η δημιουργία του ETIAS εντάσσεται στις εν εξελίξει προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία ενός σύγχρονου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων και για τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφοριών με έξυπνο και στοχευμένο τρόπο.

Το ETIAS δεν θα αλλάξει τον κατάλογο των τρίτων χωρών που υπόκεινται σε υποχρέωση θεώρησης και δεν θα εισαγάγει νέα υποχρέωση θεώρησης για τους υπηκόους χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης θα μπορούν, μέσα σε λίγα μόνο λεπτά, να συμπληρώσουν μια ηλεκτρονική αίτηση, η οποία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων (το ποσοστό αναμένεται να είναι άνω του 95 %) θα οδηγεί σε αυτόματη έγκριση.

Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη και οικονομικά προσιτή. Η άδεια ETIAS θα κοστίζει 7 ευρώ, ποσό που θα καταβάλλεται εφάπαξ, και θα ισχύει για πολλαπλές εισόδους σε διάστημα 3 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...