Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Εύβοια: Δύσκολες ώρες- Πάνω από 10 οικισμοί έχουν εκκενωθεί – Τραυματίστηκαν πυροσβέστες

Πολύ δύσκολη είναι σύμφωνα με την Πυροσβεστική η κατάσταση στην Εύβοια όπου μαίνεται από χθες μεγάλη φωτιά καταστρέφοντας πυκνό δάσος.

Για την ασφάλεια των κατοίκων οι αρμόδιες αρχές έχουν προχωρήσει από χθες στην εκκένωση περισσότερων από δέκα οικισμών.

Πρόκειται για τους οικισμούς Ρετσινόλακκο, Καλαμούδι, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλοί, Σκεπαστή, Δαμιά, Όσιος Δαυίδ, Κούλουρος, Μαρούλι, Ροβιές και Παλαιοχώρι.

Με ελαφρά εγκαύματα στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου, τρεις πυροσβέστες

Εφιαλτικές στιγμές στο χωριό Κουρκουλοί το οποίο έχουν κυκλώσει οι φλόγες και έχουν εγκλωβίσει μέσα σε αυτό τόσο πυροσβέστες και πυροσβεστικά οχήματα όσο και κατοίκους οι οποίοι ψάχνουν διέξοδο για να μπορέσουν να απομακρυνθούν. Την ίδια στιγμή επιχειρούν 3 καναντέρ και 1 ελικόπτερο και οι εκκλήσεις είναι συνεχείς, καθώς τα μέτωπα πολλαπλασιάζονται και καίνε ανεξέλεγκτα.

Την ίδια στιγμή οι φλόγες κύκλωσαν τους πυροσβέστες μέσα στο χωριό, που έδωσαν μια πραγματική μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες που είχαν αρκετά μέτρα ύψος.

Σε αυτή την προσπάθεια τραυματίστηκαν 3 πυροσβέστες και ήδη μεταφέρθηκαν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου.

«Πρόκειται για πολύ ελαφράς μορφής εγκαύματα που δεν εμπνέουν ανησυχία και χωρίς να υπάρχει κάποιος κίνδυνος, αλλά παραμένουν στο κέντρο Υγείας Μαντουδίου» επιβεβαιώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ, Φώτης Σερέτης.

Όπως τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, πριν από λίγο εστάλη μήνυμα μέσω του «112» προς τους κατοίκους των οικισμών Κούλουρος και Μαρούλι να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση προς την Ιστιαία.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη στο Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στον Δρυμώνα, το οποίο έχει κυκλωθεί από τις φλόγες που απέχουν λιγότερο από 400 μέτρα. Οι μοναχοί που είναι στο μοναστήρι παρά τις εκκλήσεις της αστυνομίας αλλά και των επιτελών της Περιφέρειας, του Δήμου και της Πυροσβεστικής, δεν το εγκαταλείπουν και «θα μείνουν εκεί να το υπερασπιστούν» όπως δηλώνουν, ενώ μαζί τους βρίσκονται και κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνουν για συμπαράσταση.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι φλόγες που έχουν ύψος 30 και 40 μέτρα μέσα στην πευκόφυτη περιοχή έχουν κυκλώσει τον μοναστήρι. Μας πνίγουν οι καπνοί πλέον. Είναι εφιαλτικές οι εικόνες. Μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί αεροπλάνο για να κάνει ρίψεις νερού», σημειώνει ο ηγούμενος της μονής, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το συγκεκριμένο μέτωπο της φωτιάς είναι από τα πλέον επικίνδυνα καθώς κινείται απειλητικά και προς το μοναστήρι αλλά και στην περιοχή Δρυμώνας που έχει εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες με μεγάλα οχήματα έχουν στήσει μία ζώνη άμυνας γύρω από το μοναστήρι καΙ προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά.

Την ίδια στιγμή χτύπησαν πάλι οι καμπάνες στο χωριό Κουρκουλοί, που είχε εκκενωθεί από χθες, καθώς οι αναζωπυρώσεις που υπήρξαν δημιούργησαν ένα πολύ μεγάλο μέτωπο που κινείται απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή έτσι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και για το χωριό.

Στην περιοχή επιχειρούν το ρωσικό αεροσκάφος Β-200 όπως επίσης ένα ελικόπτερο και 3 αεροσκάφη τύπου PZL ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από αεροσκάφη τύπου Κάναντερ.

Εξάλλου, μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και το μετώπιο στο Καλαμούδι μετά τις αναζωπυρώσεις που υπήρξαν, και απειλεί και το χωριό.

«Η κατάσταση διαμορφώνεται με το πλέον εφιαλτικό σενάριο. Δύο κύρια μέτωπα ανεξέλεγκτα πλέον και πολλά μικρότερα αλλά και πλήρη αδυναμία να αντιδράσουμε και από τον αέρα αλλά και με τις επίγειες δυνάμεις. Οι τεράστιες φλόγες απειλούν τα πάντα», σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης, Δημήτρης Βουρδάνος που μαζί με τον περιφερειάρχη, Φάνη Σπανό, βρίσκονται στον Δρυμώνα και στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ προσπαθώντας και να πείσουν τους μοναχούς να απομακρυνθούν, αλλά και να συντονίσουν τις τελευταίες προσπάθειες για να σωθεί το ιστορικό μοναστήρι.

 

Φωτιά και στην Αρχαία Ολυμπία

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Καυκανιές, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, στην Ηλεία.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 16 οχήματα και δύο πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τέσσερα αεροπλάνα.

Η εικόνα σε Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ενεργά μέτωπα, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας, επιχειρούν αυτή την ώρα 74 πυροσβέστες με 22 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και ένα ελικόπτερο.

Στην Ανατολική Μάνη μάχη με τις φλόγες δίνουν 55 πυροσβέστες με 21 οχήματα, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ένα ελικόπτερο και δύο αεροσκάφη.

Σημειώνεται πως η χώρα κατέθεσε αίτημα προς το πρόγραμμα rescEU της Ε.Ε. και ανταποκρίθηκε η Κύπρος με 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη airtractor, καθώς και η Σουηδία που θα αποστείλει εντός της ημέρας δύο αεροσκάφη airtractor.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...