23/09/2021

Κορονοϊός: Στοιχεία που τρομάζουν – 1,5 εκατ. παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους

Κορονοϊός: Μια θλιβερή διαπίστωση κάνουν διεθνείς οργανισμοί και μελέτες από υπηρεσίες υγείας. Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Lancet, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο παιδιά έχουν χάσει τους γονείς τους λόγω της πανδημίας κορονοϊού.

Οπως αναφέρει το περιοδικό, κάθε 12 δευτερόλεπτα ένα παιδί χάνει τον κηδεμόνα του από κορονοϊό. Επιπλέον, μισό εκατομμύριο παιδιά έχασαν στενούς συγγενείς που έμεναν μαζί τους (παππού ή γιαγιά) σύμφωνα με τη διεθνή μελέτη. «Για κάθε δύο θανάτους από Covid-19 σε όλο τον κόσμο, ένα παιδί μένει πίσω για να αντιμετωπίσει την απώλεια του γονιού ή κηδεμόνα», δήλωσε η δρ Σούζαν Χίλις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Ο πραγματικός αριθμός των ορφανών είναι πιθανότητα μεγαλύτερος. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία παιδιών που έχασαν γονείς ή κηδεμόνες είναι το Περού, η Νότια Αφρική, το Μεξικό, η Βραζιλία, η Κολομβία, το Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Προβληματίζουν νέες έρευνες για τα εμβόλια

Η επιστημονική κοινότητα έχει αποδυθεί σε συνεχείς έρευνες για να διαπιστώσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της παραλλαγής «Δέλτα» του κορονοϊού.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία προβληματίζουν τους επιστήμονες καθώς είναι αντιφατικά. Σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Pfizer, το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως το εμβόλιο είναι 39% αποτελεσματικό έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», ενώ μια βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι το Pfizer είναι 88% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσησης. Πριν από λίγες ημέρες είχε αναφερθεί από ισραηλινές μελέτες ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου αυτού φθάνει στο 64%.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος της Pfizer φθάνει το 91,4% ως προς την αποτροπή των εισαγωγών σε νοσοκομεία. Αλλη έρευνα τονίζει ότι η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν η απόσταση από τη χορήγηση της πρώτης δόσης του εμβολίου στη δεύτερη αυξάνεται στις 8 εβδομάδες – συνήθως μεσολαβούν τρεις εβδομάδες ανάμεσα στις δύο δόσεις.