Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: «Δεύτερες σκέψεις» μετά τους υγειονομικούς – Ορόσημο η 1η Σεπτεμβρίου

Bήμα βήμα θα προχωρά η κυβέρνηση στο μέτωπο της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αναμένοντας το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση έως τις 16 Αυγούστου, όπου θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί οι εργαζόμενοι στις ειδικές μονάδες υγείας.

Το επόμενο ορόσημο είναι η 1η Σεπτεμβρίου, καθώς μέχρι τότε είναι υποχρεωμένοι οι υγειονομικοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να έχουν πραγματοποιήσει το εμβόλιο.

Ανάλογα την ανταπόκριση που θα υπάρχει αλλά και την πορεία της πανδημίας θα εξεταστεί για ποιες άλλες κοινωνικές ομάδες θα ισχύσει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός.

Πάντως τα βήματα στο συγκεκριμένο θέμα θα είναι σταδιακά και θα λαμβάνουν υπόψιν τους όλα τα δεδομένα. Για τους εκπαιδευτικούς έχει ανοίξει η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα, με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης σχολεία και πανεπιστήμια να λειτουργήσουν με δια ζώσης παρουσία από το φθινόπωρο. Ωστόσο επειδή το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί είναι της τάξης του 75% και αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος Αυγούστου, υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την υποχρεωτικότητα.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τρίπολη ξεκαθάρισε πως ποτέ δεν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στα παιδιά, επισημαίνοντας πως όταν θα δώσουν το πράσινο φως οι ειδικοί θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 12 με 15 ετών.

Aπό την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη απαντώντας σε ερώτηση του Newsbomb.gr στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι πληροφορίες για είσοδο μόνο των εμβολιασμένων στα καταστήματα λιανικού εμπορίου από το Σεπτέμβριο απάντησε ως εξής: «Είμαστε στον Ιούλιο. Ελπίζουμε πως όλοι θα σπεύσουμε για να χτίσουμε, το συντομότερο δυνατόν, το τείχος ανοσίας. Αυτό έχει σημασία. Πρέπει όλοι να σπεύσουμε να εμβολιαστούμε. Μόλις ανακοινώθηκαν και τα πεδία της υποχρεωτικότητας. Προσβλέπουμε ότι θα μπούμε στο Φθινόπωρο με ένα καλό ποσοστό. Τα του Φθινοπώρου, θα τα συζητήσουμε τότε».

Εν τω μεταξύ κλειδώνουν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης ως προς τις διατάξεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και στις δομές υγείας και το αργότερο μέσα στο επόμενο 10ήμερο θα έρθουν στη Βουλή. Η νομοθετική ρύθμιση θα αφορά τις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες για τοις οποίες έχουν υπάρξει ανακοινώσεις και θα περιγράφει με σαφήνεια τις επιπτώσεις για τους εργαζομένους που δεν θα ανταποκριθούν στη συμβατική τους υποχρέωση να εμβολιαστούν. Πρόκειται για τους εργαζομένους των Μονάδων και γιατρούς, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών μονάδων υγείας

Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα ορίζει ρητά ότι η αναστολή εργασίας δεν θα ενεργοποιεί τα Πειθαρχικά Συμβούλια του Δημοσίου και επομένως δεν θα υπάρχει καμία περίπτωση απόλυσης για όποιον εργαζόμενο δεν εμβολιαστεί. Επίσης δεν θα έχει και ανώτατο χρονικό πλαφόν, κατά το οποίο κάποιος θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ γι’ αυτούς έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός δεν θα χάνουν μόνο το μισθό τους αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Ωστόσο δεν θα υπάρχει πρόβλημα με την υγειονομική περίθαλψη όσων δεν εμβολιαστούν, αφού οι ανασφάλιστοι καλύπτονται από το ΕΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...