08/12/2021

Νέα μέτρα στην εστίαση – Τι θα ισχύσει από αύριο για τους εσωτερικούς χώρους

Σε ισχύ τίθενται από αύριο Παρασκευή (16/7) τα νέα μέτρα για τους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τα οποία αφορούν την πρόσβαση που θα έχουν όσοι έχουν εμβολιαστεί αλλά και όσοι δεν έχουν ακόμη κάνει εμβόλιο.

Εσωτερικοί χώροι καταστημάτων

– Οι πελάτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα μπορούν να κινηθούν στους εσωτερικούς χώρους για να πληρώσουν, για να παραγγείλουν ή για να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.

– Θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να φορούν μάσκα. Διαφορετικά, σε περίπτωση ελέγχου μπορεί να τους επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ.

Πιστοποιητικά και ταυτότητες

– Οι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή μέσω κινητού, για να μπουν σε κλειστό χώρο εστίασης.

– Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη αν θα ζητείται από τον πελάτη η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Αναμένεται κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

– Τα πλαστά έγγραφα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Τι ισχύει για καφέ και εστιατόρια στα εμπορικά κέντρα

– Ό,τι είναι στεγασμένο θεωρείται εσωτερικός χώρος, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά από εμβολιασμένους ή νοσήσαντες.

– Τα καταστήματα εστίασης εντός των εμπορικών κέντρων θεωρούνται κλειστοί χώροι, άρα πρόσβαση θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι.

– Δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τα καφέ και τα εστιατόρια των εμπορικών κέντρων που είναι στα μπαλκόνια.

– Για τα roof garden ακολουθoύνται οι κανόνες που ισχύουν στα ξενοδοχεία. Στις ταράτσες η μάσκα είναι υποχρεωτική κατά το ανέβασμα και το κατέβασμα των ορόφων.