Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός, αλλιώς αποχή από την εργασία άνευ αποδοχών -Ποιους αφορά, όλες οι ανακοινώσεις

Τα μέτρα που ανακοίνωσε μέσα από το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας (12/07/2021) τόσο για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς όσο και για το πως θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι (μόνο για εμβολιασμένους) και ποια θα είναι τα μέτρα εξειδικεύτηκαν σήμερα.

Τρεις υπουργοί, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκαν αναλυτικά τόσο στο τι θα ισχύει για τους υγειονομικούς σε περίπτωση που εμμείνουν στην απόφασή τους να μην εμβολιαστούν αλλά και το πως θα λειτουργεί η εστίαση μόνο για καθήμενους και πως θα γίνονται οι έλεγχοι για το ποιος είναι εμβολιασμένος και ποιος όχι.

Παίρνοντας τον λόγο πρώτος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι χθες μετά από πολύ καιρό ξεπεράσαμε τις 100 εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Για τον εμβολιασμό είπε ότι θα είναι υποχρεωτικός σε όλες τις μονάδες φροντίδας ευπαθών ομάδων και θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι εργαζόμενοι.

Όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και όσων διαμένουν εκεί.

Πρόστιμα: 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.

Υποχρεωτικός επίσης ο εμβολιασμός σε όλες τις δομές υγείας. Έως την 1/09 όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση.

Ο υπουργός Υγείας συνέστησε σε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης παίρνοντας τον λόγο είπε μεταξύ άλλων:

Εξηγώντας την αλλαγή των μέτρων που θα ίσχυαν αρχικά είπε ότι άλλαξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Πιο αναλυτικά:

Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα.

Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.

Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν είτε αμιγή είτε μεικτή λειτουργία.

Αθλητικοί αγώνες μόνο με αμιγή λειτουργία. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.

Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου.

Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια.

Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εμβολιαστούμε και πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η εφαρμογή για τα κινητά
Η εφαρμογή «Covid Free GR» είναι διαθέσιμη από σήμερα 13 Ιουλίου για κινητά τηλέφωνα και tablet με λογισμικό iOS ή Android. Υλοποιείται από την ΕΔΥΤΕ GRNET φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play. Η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Υπάρχουν τρία επίπεδα επαλήθευσης:

Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID

Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)

Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό

Χρονική ισχύς των πιστοποιητικών:

Εμβολιασμού – 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης

Νόσησης – έως και 6 μήνες μετά

Rapid test – 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

PCR test – 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...