Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Self test και για παιδιά 12-17 – Συναγερμός γα τα κρούσματα σε κατασκηνώσεις

Σε υψηλή… ταχύτητα συνεχίζει να κινείται η πανδημία στην Ελλάδα με σχεδόν 2.000 κρούσματα και τη χθεσινή ημέρα.

Η επίδραση του τέταρτου κύματος σε εφήβους και παιδιά έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή, καθώς εντοπίστηκαν οι πρώτες συρροές σε κατασκηνώσεις. Με δεδομένο ότι και τα παιδιά θεωρούνται πλέον πληθυσμός-στόχος του τέταρτου κύματος και του εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα» αποφασίστηκε η επέκταση του μέτρου του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self testing) και σε όλα τα άτομα από 12 έως 17 ετών.

Εστία επιδημικής έξαρσης εντοπίστηκε σε κατασκήνωση στα Χανιά, προκαλώντας, μάλιστα, έντονες αντιδράσεις των γονέων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά είναι πάνω από 30, ενώ θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν και εργαζόμενοι. Η κατασκήνωση φιλοξενεί περισσότερα από 200 παιδιά, ενώ αρκετοί γονείς έσπευσαν να τα παραλάβουν χθες και σήμερα. Η κατασκήνωση θα ανοίξει ξανά στις 15/7 και τα παιδιά θα γίνονται δεκτά μόνο με rapid tests. Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι δεν θα γίνονται δεκτές επισκέψεις.

Στη Χαλκιδική

Συναγερμός σήμανε και σε κατασκήνωση με εκατοντάδες παιδιά στη Χαλκιδική, όπου, επίσης, εντοπίστηκαν κρούσματα. Στην κατασκήνωση φιλοξενούνται παιδιά από Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με το GRTimes.gr, έχουν εντοπιστεί 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών, ενώ άμεσα ξεκίνησε η διαδικασία ιχνηλάτησης. Οι υπεύθυνοι της κατασκήνωσης εκκένωσαν έως χθες έξι σπιτάκια-σκηνές, τα οποία φιλοξενούσαν 13 άτομα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι γονείς που ενημερώθηκαν ότι τα παιδιά τους είναι θετικά στον ιό έσπευσαν να τα παραλάβουν.

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες ότι άτομα κάτω των 18 ετών και παιδιά βρίσκονται στις επικίνδυνες ομάδες του τέταρτου κύματος καθώς ανήκουν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Για αυτό, άλλωστε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνέστησε τον εμβολιασμό εφήβων από 15 έως 17 ετών, με την πλατφόρμα να ανοίγει την ερχόμενη εβδομάδα (ανακοινώσεις για τη διαδικασία θα γίνουν την προσεχή Δευτέρα).

Υπό αυτά τα δεδομένα, η χορήγηση των self tests επεκτείνεται και στις ηλικίες 12 έως 17 ετών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Στο μεταξύ, παρατείνεται μέχρι και το Σάββατο 17/7 η διάθεση μέσω των φαρμακείων των τεσσάρων αυτοδιαγνωστικών τεστ (self tests) στους δικαιούχους του μηνός Ιουλίου.

Επομένως, δικαιούχοι είναι:

  • Oλα τα άτομα ηλικίας 12-17 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα).
  • Oλα τα άτομα ηλικίας 18-30 ετών εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή πΑΜΚΑ.
  • Oλοι οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Οι πολίτες, οι οποίοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, εξαιρούνται της υποχρέωσης.

Πέντε συμβουλές

Το διεθνές περιοδικό Nature δημοσίευσε πέντε χρήσιμες συμβουλές για την Covid-19 που απευθύνονται στο κοινό και τις οποίες συνοψίζουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ). Κατ’ αρχάς το έγκριτο περιοδικό προτρέπει το κοινό να εμβολιαστεί άμεσα, ακόμη και εάν έχει νοσήσει με κορονοϊό τους προηγούμενους μήνες. Επίσης, να χρησιμοποιεί πάντα μάσκα σε δημόσιους χώρους, σωστά τοποθετημένη. Οι Ν95 μάσκες και η διπλή χειρουργική μάσκα φάνηκαν πιο αποτελεσματικές από την απλή μάσκα σε μία μεταανάλυση από ένα σύνολο 39 μελετών, που συμπεριέλαβε πάνω από 12.000 άτομα.

Οι πολυσύχναστοι χώροι, ειδικά οι εσωτερικοί, πρέπει να αποφεύγονται. Σε δεδομένα από 38 μελέτες παρατήρησης φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης μειώνεται σημαντικά όταν η τηρείται απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Ο επαρκής αερισμός των εσωτερικών χώρων επίσης φαίνεται ότι συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση της διασποράς.

«Υποβληθείτε σε τεστ αν έχετε συμπτώματα της νόσου Covid-19 και απομονωθείτε αν έχετε ήπια συμπτώματα, όπως εμπύρετο, φαρυγγαλγία, βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν σπίτι μόνο με τακτική παρακολούθηση της θερμοκρασίας και του κορεσμού, με μόνη παρέμβαση την επαρκή ενυδάτωση και τη χρήση παρακεταμόλης για το εμπύρετο και τις μυαλγίες. Δεν ενδείκνυται κανένα άλλο φάρμακο», είναι μία εκ των συστάσεων.

Απαραίτητη είναι η επίσκεψη σε γιατρό εάν εμφανίσει κάποιος δύσπνοια ή εάν ο κορεσμός του πέσει κάτω από 92%, ενώ η πρηνής θέση φαίνεται ότι προσωρινά διευκολύνει την αναπνοή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανές σκηνικό ξυλοδαρμού έξω απο την αίθουσα της Ολομέλειας. Μετά από έναν έντονο διαπληκτισμό, ο πρώην «Σπαρτιάτης» και νύν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος ξυλοκόπησε τον...