Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποια επαγγέλματα αφορά – Τι θα γίνει με τους αρνητές

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμώνσε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής βιοηθικής, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Η κ. Πελώνη είπε επίσης ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αυτό δε σημαίνει ότι ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από Τρίτη, καθώς θα χρειαστεί να μεσολαβήσει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης.

Στόχος είναι μέχρι τέλους Αυγούστου να έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, ενώ όσοι δεν εμβολιάζονται θα μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Το σχέδιο που έχει καταρτιστεί σύμφωνα με πληροφορίες χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές φάσεις, όσες και οι επαγγελματικές ομάδες στις οποίες στρέφεται προκειμένου να χτιστεί το πολυσυζητημένο τείχος ανοσίας.

Στην πρώτη φάση θα κληθούν να προσέλθουν προς εμβολιασμό οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας και σε μονάδες φροντίδας ατόμων με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα. Στο μέτρο σχεδιάζεται να ενταχθεί επίσης τόσο το βοηθητικό όσο και το διοικητικό προσωπικό των συγκεκριμένων δομών.

Στη δεύτερη φάση θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας ανά την Ελλάδα και κλινικές. Η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

Στην τρίτη φάση μπαίνουν νηπιαγωγοίδάσκαλοι και καθηγητές όλων των βαθμίδων με τη σχετική υπουργική απόφαση να εκδίδεται τον Σεπτέμβριο κι αφού πρώτα θα έχουν αξιολογηθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο μέτρο δεν εντάσσονται οι μαθητές.

Στην τέταρτη φάση σειρά παίρνουν οι στρατιωτικοί (μόνιμοι και στρατεύσιμοι) καθώς επίσης και το προσωπικό σε ειδικές μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς επίσης και αθλητές επαγγελματικών και ερασιτεχνικών σωματείων. Το μέτρο εξετάζεται να επεκταθεί στις συγκεκριμένες ομάδες τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Όσοι αρνούνται την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μελετάται το ενδεχόμενο είτε να μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες λιγότερο «μάχιμες», όπου αυτό είναι εφικτό, είτε η επιβολή ειδικότερων ρυθμίσεων όπως είναι η αναστολή εργασίας μέχρι να περάσει η πανδημία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...