Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Λήμνος: «Λάδι» η θάλασσα – Καμία τοξικότητα από τη «βλέννα» του Μαρμαρά

Νερά καθαρά και θάλασσα σαν… λάδι στη Λήμνο, παρά τα όσα έντονα ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα με την περιβόητη «εισαγόμενη» -από την Τουρκία- βλέννα. Με έγγραφό του το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), βεβαιώνει κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα νερά του νησιού, βάζοντας τέλος στην παραφιλολογία των τελευταίων ημερών, που μόνο ζημιά κάνει στην τουριστική του εικόνα.

Τις προηγούμενες μέρες το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. πραγματοποίησε μικροσκοπικές αναλύσεις δείγματος θαλασσινού νερού, από περιοχές της Λήμνου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως: «Στα εξετασθέντα δείγματα δεν εντοπίστηκε κανένα φυτοπλαγκτονικό είδος που να είναι τοξικό, εν δυνάμει τοξικό ή επιβλαβές είδος, επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους κολυμβητές της περιοχής».

Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. επισημαίνει πως: «Κάθε φορά που παρατηρείται χρωματισμός υδάτων μπορεί να οφείλεται σε διαφορετικούς παράγοντες και καλό είναι να αποστέλλεται δείγμα προς εξέταση, ώστε να διασφαλιστεί η ασφαλής χρήση των υδάτων».

limnos

Αμέσως μετά την παρατήρηση του φαινομένου στη Λήμνο, συγκροτήθηκε Ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών των συναρμόδιων υπουργείων, για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των ενεργειών προκειμένου να διαπιστωθεί η έκταση του προβλήματος και εάν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Μας ήρθε επιτέλους και η επίσημη επιβεβαίωση από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να μας πει το αυτονόητο: ‘‘Ότι οι θάλασσες της Λήμνου είναι πεντακάθαρες και όπως πάντα έτοιμες για να δεχτούν τους επισκέπτες τους’’» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου κ. Στέλιος Μάντζαρης, τονίζοντας πως μπαίνει τέλος στην «παραφιλολογία» γύρω από την… βλέννα, που έκανε ζημιά στην εικόνα του νησιού, ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.

«Επίσημα η Πολιτεία αναιρεί όλη αυτή την παραφιλολογία που απλά εύχομαι να ενεργοποίησε τα κατάλληλα αντανακλαστικά στη χώρα μας και όχι μόνο όσον αφορά το περιβάλλον και έδειξε έστω ψεύτικα, το πόσο εύκολο είναι να αμαυρωθεί μια εικόνα που δημιουργείται όχι επικοινωνιακά αλλά με βάση την πραγματική ανάγκη ανάπτυξης της βιωσιμότητας ενός προορισμού και την ανάγκη πραγματικής ανάπτυξης της αειφορίας στους τόπους μας» λέει, καταλήγοντας: «Η Λήμνος μας είναι πάντα αυτό το πανέμορφο νησί με τις ατελείωτες γαλαζοπράσινες παραλίες, με την έντονη Ελληνικότητα και την τοπική κουλτούρα της πραγματικής Ελλάδας. Τα ξενοδοχεία και η εστίαση στο νησί μας, τηρώντας με ευλάβεια τα ορισμένα πρωτόκολλα υγιεινής για τον covid-19 εγγυώνται όπως πάντα για τις καλύτερες διακοπές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...