Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και εστίαση

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις αποφάσεις της όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, βάσει των εισηγήσεων της επιτροπής βιοηθικής, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης.

Η κ. Πελώνη είπε επίσης ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πως θα λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι από τις 15 Ιουλίου.

Νωρίτερα είχε κρούσει το καμπανάκι για τη διασπορά της πανδημίας σε νέους ανθρώπους, σημειώνοντας ότι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 27 έτη και πως το 66% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στα νότια προάστια ήταν ηλικίας από 15 έως 24 ετών.

Η κ. Πελώνη υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έλαβε αυστηρά μέτρα σε χώρους εστίασης, μπαρ, κλαμπ, σημειώνοντας ότι «οι επιχειρήσεις στις οποίες θα διαπιστώνονται παραβάσεις θα έχουν αυστηρές ποινές», όπως σφράγιση του καταστήματος από την επομένη ημέρα και πρόστιμα.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «μόνη λύση παραμένει ο εμβολιασμός», ο οποίος πλέον έχει λάβει επιτακτικό χαρακτήρα λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.

Διατύπωσε τη θέση ότι «στόχος είναι να πειστούν και να αξιοποιήσουν το προνόμιο του εμβολιασμού συμπολίτες που διστάζουν και αμφιβάλουν», επισημαίνοντας ότι «τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και δουλεύουν».

Η κ. Πελώνη είπε ότι «επιδιώκουμε την κινητοποίηση όλων: εκκλησίας, τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών». Και υπενθύμισε ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον περασμένο μήνα, η Επιτροπή Βιοηθικής είχε δώσει το «πράσινο φως» για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζόμενους σε δομές ηλικιωμένων.

Η Επιτροπή είχε προτείνει μια προσέγγιση «κλιμακούμενης πρωτοβουλίας» από την πλευρά της Πολιτείας, με τρία στάδια:

α) Προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα (ιατροί, νοσηλευτές, εργαστηριακοί, προσωπικό μονάδων φροντίδας κ.λπ.) εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, οι οποίες βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς, με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων.

β) Μέτρα ενθάρρυνσης/αποθάρρυνσης που θα μπορούσαν να σχεδιαστούν από την Πολιτεία σε συνεργασία με τη διοίκηση των μονάδων υγείας, όπως π.χ. διευκόλυνση του ραντεβού για τον εμβολιασμό, ελαστικότητα στο ωράριο εργασίας τις ημέρες του εμβολιασμού, προτεραιότητα στην επιλογή αδειών, ή υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

γ) Πρόβλεψη υποχρεωτικότητας ως έσχατη λύση, η οποία πρέπει να έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και να εφαρμοσθεί μόνον εφόσον τα προηγούμενα μέτρα δεν αποφέρουν σημαντική αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού. Η ακριβής εφαρμογή τέτοιου μέτρου αφενός πρέπει να ορίζεται με βάση το εργατικό ή το δημόσιο δίκαιο, αφετέρου απαιτεί να συνυπολογίζονται τυχόν συνέπειες στον καταμερισμό καθηκόντων και στελέχωση των δομών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, ώστε να αποφεύγεται η υπολειτουργία των τελευταίων ή η εργασιακή επιβάρυνση των άλλων εργαζομένων.

Η Επιτροπή επισήμαινε ότι η παραπάνω σύσταση αφορά μόνο στις συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες του προσωπικού των μονάδων υγείας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στο προσωπικό μονάδων περίθαλψης ευπαθών ομάδων.

Τέλος, η Επιτροπή τόνιζε ότι, με το πέρασμα του χρόνου, η διστακτικότητα έναντι των εμβολίων κατά της COVID-19, τόσο για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες όσο και για τον γενικό πληθυσμό, παρουσιάζει δυναμική μείωσης, όπως υποδεικνύουν τα καθημερινά στοιχεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, γεγονός που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην εφαρμογή των παραπάνω επιλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» και το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας-Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων», σε συνεργασία με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, της ΣΤΑ.ΣY. ΑΕ,...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Χρησιμοποιώντας το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV Ford Explorer, η γνωστή εξερευνήτρια Λέξι Άλφορντ κατέκτησε με κάθε επισημότητα το ρεκόρ του πρώτου ανθρώπου που έκανε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Kia EV9 πέτυχε μια αξιοσημείωτη διπλή νίκη στα Παγκόσμια Βραβεία Αυτοκινήτου 2024. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής των World Car Awards στο...