Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εφιαλτική η νύχτα που πέρασε – Εκκενώθηκαν χωριά

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μεγάλη φωτιά στην Κεφαλονιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στην Κεφαλλονιά.

Δύσκολη ήταν η νύχτα για τους κατοίκους του νησιού, καθώς με απόφαση του Δημάρχου Αργοστολίου εκκενώθηκαν οι περιοχές: Καπανδρίτι, Καμπιτσάτα, Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι και  Αγία Ειρήνη και Πάστρα.

Επίσης μήνυμα από το 112 έλαβαν και οι κάτοικοι στα χωριά Καταλειός και Κάτω Καταλειός για να βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να απομακρυνθούν αν χρειαστεί.

Η φωτιά καίει σε επτά εστίες το νοτιοανατολικό τμήμα της Κεφαλονιάς, στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη της κατάσβεσης μπήκαν και πάλι τα εναέρια μέσα.

Εκτός από το Καπανδρίτι και την Αγία Ειρήνη έχουν εκκενωθεί και άλλα χωριά. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το inkefalonia.gr έχει δοθεί εντολή εκκένωσης των χωριών Μαρκόπουλο, Κρεμμύδι,  Πάστρας και της περιοχής Κολαίτη, μετά από απόφαση του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου, για την προστασία των κατοίκων.

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Μάχη με τις φλόγες – Καταγγελία ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από βοσκό

Από ένα βοσκό φαίνεται να ξεκίνησε η φωτιά που καίει στην Κεφαλονιά και συγκεκριμένα σε δασική έκταση στον Ελειό – σε περιοχή ανάμεσα σε Ξενόπουλο και Καπανδρίτι- από το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα, η οποία μίλησε στον Ant1.

«Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε από έναν βοσκό. Είναι τραγικά πράγματα αυτά να συμβαίνουν σήμερα», σημείωσε η Ρόδη Κράτσα, υπογραμμίζοντας ότι έχουν εκκενωθεί δύο χωριά στο νησί.
Παράλληλα η Περιφερειάρχης τόνισε πως «οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη φωτιά, καθώς επικρατούν άνεμοι 4 μποφόρ».

Νωρίτερα εκκενώθηκαν από την Πυροσβεστική δύο χωριά στο νησί για προληπτικούς λόγους. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι έφυγαν από τα σπίτια τους στα χωριά Καπανδρίτι και Αγία Ειρήνη.

Σύμφωνα με το OPEN, η πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα σε μία χαράδρα ενώ ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Σύμφωνα με το inkefalonia, οι φλόγες από την πυρκαγιά έφτασαν μέσα στο χωριό Καπανδρίτι και απειλούν σπίτια. Υπάρχουν δυο πύρινα μέτωπα στην περιοχή, ένα στην Αγία Ειρήνη και ένα στο Καπανδρίτι, τα οποία λόγω των ισχυρών ανέμων είναι δύσκολο να περιοριστούν. Στην Αγία Ειρήνη δεν υπάρχει ρεύμα και η επικοινωνία γίνεται με δυσκολία (ακόμη και το σήμα της κινητής τηλεφωνίας είναι προβληματικό).

Μεγάλη επιχείρηση Πυροσβεστικής

Οι δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς καθώς πέφτει το σκοτάδι και δεν θα μπορούν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα, μεταβαίνουν αυτή την ώρα με αεροσκάφος της Πολιτικής Προστασίας 25 πυροσβέστες από 1η ΕΜΑΚ, ενώ άλλοι 16, με οκτώ οχήματα, μεταβαίνουν ακτοπλοϊκώς από την Κυλλήνη. Συνολικά, θα επιχειρούν 106 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 27 οχήματα και από αέρος επτά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε ενεργά μέτωπα, γύρω από τα χωριά, Αγία Ειρήνη, Καπανδρίτι, Καμπιτσάτα και αυτή τη στιγμή η κατεύθυνση του ανέμου οδηγεί την πυρκαγιά, νότια προς το χωριό της Σκάλας.

Με εντολή Αρχηγού Π.Σ. Αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, κλιμάκιο της Δ.Α.Ε.Ε. μεταβαίνει στην Κεφαλονιά για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, να κάνει λόγο για «εθνικό στόχο που επιδιώχθηκε με πολλές προσπάθειες και από μεγάλους ηγέτες της χώρας εδώ...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...